Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 18:29:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Slovenský rozhlas opäť s deficitným rozpočtom

  Autor: I.Šimlovičová, Stratégie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 16.06.2004



Minulý týždeň schválila rozhlasová rada rozpočet Slovenského rozhlasu pre rok 2004 vo výške mínus 120 mil. Sk, tak ako jej ho predložil manažment SRo. Rovnako ako počas 11 rokov, aj tento rok sa schválil v SRo deficitný rozpočet.


Podľa ekonomickej riaditeľky rozhlasu Hildy Gajdošovej ide o systémovú chybu. „Keby sme predložili na schválenie vyrovnaný rozpočet, bolo by viac ako pravdepodobné, že ho nenaplníme, pretože príjmy, ktoré získavame na základe Zákona o koncesionárskych poplatkoch a z reklamy nie sú dostatočné na pokrytie nákladov na zabezpečenie činností, ktoré nám ukladá Zákon o Slovenskom rozhlase. Návrh nákladového rozpočtu je pritom pripravený ako výrazne reštriktívny, pretože aj napriek nárastu niektorých nákladov v dôsledku zmeny sadzby DPH zo 14 % na 19 % sú celkové náklady SRo na rok 2004 plánované o viac ako 35 mil. nižšie ako boli skutočné náklady v roku 2003. Ak by sme teda chceli hospodáriť bez straty, znamenalo by to nutnosť zrušiť výkon niektorých činností, ktoré nám vyplývajú zo zákona, čo však neprichádza do úvahy,“ hovorí Hilda Gajdošová.

Problémom je podľa nej chyba v zákone, ktorá nedostatočne rieši vymáhateľnosť koncesionárskych poplatkov. Verejnoprávnemu rozhlasu aj televízii to spôsobuje výpadok v plánovaných príjmoch. Podľa generálneho riaditeľa STV Richarda Rybníčka dnes z 1,8 milióna slovenských domácností platí televízii poplatky 1,3 milióna. „U nás neplatičov predstavuje vyše 400 tisíc domácností, preto sa zaoberáme prípravou návrhu nového riešenia zákona, ktorý by mal riešiť zmenu v inkasnom systéme poplatkov. Navrhujeme, aby povinnosť platiť poplatky boli viazané na domácnosť, nie na vlastníctvo prijímača, ako tomu bolo doteraz. Vychádzame pritom zo štatistických údajov o tom ako sú domácnosti vybavené prijímačmi,“ povedala. Pomôcť by malo aj navrhované zvýšenie poplatkov pre rozhlas na 50 Sk. Keby bolo minulý rok schválených 50 Sk a nie súčasných 40 Sk, SRo by nebol podľa nej dosiahol za rok 2003 stratu 63 mil. Sk a nie 144 mil. Sk. ako bolo plánované.

Tohtoročnú 120 mil. Sk stratu navrhuje vedenie rozhlasu riešiť zo štátneho rozpočtu. „Rokujeme s rezortom financií o tejto možnosti, rovnako ako aj o celkovej finančnej stabilizácii SRo, preto je potrebné hovoriť nielen o doterajších stratách, ale aj perspektívnom riešení do budúcnosti, ktoré podľa nášho názoru spočíva predovšetkým v spomínanej zmene zákona o koncesionárskych poplatkoch, v nových a precíznejších formuláciách a definíciách o tom „kto je platiteľom poplatku“ a „čo je to koncesionársky poplatok“. uzavrela Hilda Gajdošová


Zdroj: Ivana Šimlovičová, Stratégie on line, 14.6.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.06.2004 • Zítra zahajuje vysílání nová rakouská stanice Puls TV
18.06.2004 • Středeční přenosy z EURO 2004 pro fanoušky fotbalu
17.06.2004 • Tisková zpráva z 13. zasedání RRTV
17.06.2004 • Programu ČT 2 hrozí komercionalizace
11.06.2004 • Licenčná rada udelila pokutu STV, rieši presah reklamy do hokeja
10.06.2004 • Nové celodenní anglické vysílání CRI na KV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist