Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 21:47:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Český rozhlas Ostrava slaví sedmdesát pět let

  Autor: M.Stypková, Moravskoslezský deník , e-mail: info@mojenoviny.cz Přidané: 23.06.2004


Svou existenci začal Český rozhlas Ostrava v pondělí 1. července 1929 v sedm hodin večer. Po Praze, Brnu, Bratislavě a Košicích šlo v tehdejším Československu o páté studio, přesněji o pobočku Radiojournalu v Moravské Ostravě. Hned od začátku u toho byl také nový rozhlasový orchestr. Dvanáct muzikantů s kapelníkem Bohuslavem Tvrdým tehdy po sedmé hodině večer sedělo za svými pulty a čekalo, až skončí pětiminutové zprávy. Poté pokračovali ve vysílání čtyřicetiminutovým koncertem zábavné hudby. Samozřejmě živě, tedy live.

"Už od počátku existence měla ostravská pobočka Radiojournalu k dispozici poměrně moderní vysílač ve Svinově, problémem ale bylo studio. Sídlilo totiž v bývalé hasičské zbrojnici na Denisově, dnes Smetanově náměstí. Studio bylo tehdy současně zkušebnou, orchestřištěm i hlasatelnou s problematickou akustikou," řekl Daniel Martínek z marketingového oddělení ČRo v Ostravě a dodal, že tyto problémy se podařilo vyřešit ve třicátých letech, kdy se rozhlas přestěhoval na Šmeralovu ulici, kde sídlí dodnes.

"Tehdy vybudované hudební studio bylo podle pamětníků nejlepší v celém Československém rozhlase, a to i díky takzvané akustické omítce, která zde byla použita v Československu vůbec poprvé," doplnil Martínek. Od roku 1933 se postupně ustavovala programová oddělení - hudební, přednáškové, reportážní, literárně dramatické, pro děti a mládež.


Nacistická okupace

Ostravský rozhlas prožil společně se svými posluchači dobré i zlé. Po rozkvětu a profesionalizaci ve třicátých letech přišla tvrdá rána, kterou byla okupace. Dokladů o vysílání během nacistické okupace v letech 1939 až 1945 je minimum, v každém případě to ale bylo období tvrdé cenzury. Začátkem dubna 1945 nacisté přerušili vysílání a zničili velkou část technického vybavení rozhlasu. Ostravský rozhlas se znovu ozval z éteru 11. května 1945 z provizorního pracoviště a od 15. října téhož roku už vysílal opět ze své budovy na Šmeralově ulici.


Rok 1968 a normalizace

Dalším přelomovým bodem v existenci ostravského rozhlasu byly události roku 1968 a další okupace. " Tragédii ale předcházela skvělá léta. Ostravští autoři a interpreti se významně prosazovali i v celostátním měřítku. Nejen zdejší hudební produkce, ale také díla literárně dramatické redakce se stávala pojmem. Byla to léta, kdy s Ostravským rozhlasovým orchestrem pod vedením Pavla Staňka nahrávali ve zdejším studiu své první hity Marie Rottrová, Hana Zagorová, Pavel Novák a řada dalších. Zde také vznikly první, později tolik proslavené nahrávky Karla Kryla," vyjmenoval Martínek.

Do historie vstoupilo osm dní ostravského rozhlasu na začátku okupace v roce 1968. Od 21. do 28. srpna vysílal ostravský rozhlas necenzurované a pravdivé informace o tom, co se tehdy dělo. První ranní hlášení 21. srpna 1968 uváděl herec Lubor Tokoš. Do "srpnového" vysílání se také naplno zapojila tehdejší redaktorka a programová vedoucí stanice Jarmila Kobělková a celá řada dalších, včetně externích spolupracovníků rozhlasu. Následky pro ně byly kruté. Téměř osmdesát procent programových pracovníků muselo svůj rozhlas za normalizace opustit. Někteří z nich se do rozhlasu vrátili po roce 1989. Ekonomické důvody, ale také zcela nová situace na hudebním trhu vedly v devadesátých letech k zániku Ostravského rozhlasového orchestru.


Současnost

V současné době se Český rozhlas Ostrava podílí na nejvýznamnějších kulturních akcích a událostech v Moravskoslezském kraji. Pravidelně natáčí nebo přenáší živě, například koncerty z Janáčkova máje nebo Beethovenova Hradce, mapuje dění na folklorní scéně, věnuje se i folku, dechové hudbě a dalším žánrům. V publicistických a zábavných pořadech se představují osobnosti regionu, zpravodajství mapuje dění v kraji.


Zdroj: Marie Stypková, Moravskoslezský deník, 16.6.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.06.2004 • Reakce ČT na nezvýšení televizních poplatků
22.06.2004 • Vysílání v pásmu VKV - OIRT v Polsku ukončeno
22.06.2004 • Kam smeruje TV trh?
21.06.2004 • Cestující na Ruzyni mohou ode dneška sledovat letištní vysílání
21.06.2004 • STV a SRo najdôveryhodnejšími médiami
20.06.2004 • Zítra zahajuje vysílání nová rakouská stanice Puls TV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist