Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 17.05.2024 - 09:29:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Slovenskou televizi sužují spory o vyplacení stamilionů korun

  Autor: ČTK, M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 14.07.2004



Veřejnoprávní Slovenskou televizi, která se v posledních letech očistila od tíživých dluhů a radikálně změnila programovou strukturu, trápí soudní spory pocházející z 90. let. Jejich prohra by televizi stála několik stovek milionů korun a v nejhorším případě by mohla ohrozit normální chod obou programů.

V pondělí vedení STV potvrdilo, že televize musí zaplatit 40 milionů Sk za neplnění smlouvy se společností Open Records z roku 1998. Proti verdiktu, na kterém se usnesl rozhodčí soud Slovenské průmyslové a obchodní komory, se nedá odvolat. Smluvní pokuta z dohody, na jejímž základě si STV objednala výrobu seriálu kriminálních povídek, přitom činila pouze 18,45 milionu Sk. Zbytek musí televize uhradit na úrocích a soudních poplatcích.

Zmíněných 40 milionů korun STV podle manažera a mluvčího Branislava Zahradníka ušetří z letošního hospodaření. "Tím se ale vyčerpají všechny finanční rezervy televize a v případě, že bychom prohráli některý z větších soudních sporů, mělo by to mimořádně negativní dopad na hospodaření STV," řekl.

Největší spory vede televize s firmami Omega Plus a Štúdio Beta. Spor s Omega Plus zhruba o 100 milionů korun už STV prohrála na krajském soudě a odvolala se k nejvyššímu soudu, který by mohl podle Zahradníka rozhodnout ještě letos.

Štúdio Beta si u STV nárokuje dokonce více než 600 milionů Sk. Pokud by tuto částku STV prohrála a nezískala by na zaplacení peníze od státu, mohl by to být její konec, podotkl Zahradník.

Všechny zmíněné soudní spory vznikly v 90. letech za bývalého vedení STV. Smlouvu s Open Records, jejíž pohledávka se mezitím dostala přes několik firem až na společnost QM Services, podepsal bývalý ředitel STV Igor Kubiš. Jeho nástupce Milan Materák ale odmítl smlouvu plnit s odkazem na nedostatek financí. Společnosti Omega Plus zase neplnila smlouvu na předpověď počasí a v případě Štúdia Beta smlouvy o programech na ranní a odpolední vysílání.

Zahradník naznačil, že televize může prohrát i další dva zmíněné spory. "V této chvíli nechci malovat kritické scénáře, je pořád šance, že by to televize mohla nějak ustát. Je ale třeba objektivně říci, že věci, které se staly v minulosti, už nezměníme. Naše právní obrana je limitovaná tím, že jsou prokazatelné věci, které se staly a smlouvy byly takto koncipované," dodal.

STV po nástupu nového ředitele Richarda Rybníčka loni propustila asi polovinu z více než 2000 zaměstnanců a seškrtáním výdajů dostala hospodářství do černých čísel. Od ledna televize od základu obměnila programy. Na podzim chystá STV vysílání zábavního programu Slovensko hledá SuperStar, jehož česká verze si letos získala obrovskou pozornost. Případná prohra 600 milionů Sk by kromě jiného mohla zhatit i tento program, připustil Zahradník.


Zdroj: ČTK a M&M, 13.7.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.07.2004 • Televizní věž Ostankino – včera, dnes, zítra …. – 2.část [ 1 ]
14.07.2004 • Televizní věž Ostankino – včera, dnes, zítra …. – 1. část [ 2 ]
13.07.2004 • TNS SK už ukončila inštaláciu peoplemetrov
10.07.2004 • Více peněz pro maďarskou MTV
08.07.2004 • Tisková zpráva RRTV z pokračování 14. zasedání ze dne 7.7.2004
05.07.2004 • Tlustá hora a její historie

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist