Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 01:33:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Z Velké Javořiny zmizel starý vysílač

  Autor: Rovnost , e-mail: info@mojenoviny.cz Přidané: 15.12.2004


Ze starého železobetonového vysílače na vrcholu nejvyšší hory Bílých Karpat Velké Javořiny zbyla jen nevelká hromada sutin. Firma Slovak Telecom jej nechala po půlstoletí existence zbourat, protože již jedenáct let neplnil svou funkci. V roce 1993 byla totiž o několik desítek metrů dál postavena nová vysílací věž. Podle slov obsluhy nová věž splňuje náročné požadavky kladené na přenos televizního a radiokomunikačního signálu v dnešní době i tím, že se tyčí do úctyhodné, stometrové výše.

Vysílač proto může využívat k šíření signálu svých dvou celoplošných televizních kanálů i česká strana. „Stará železobetonová věž už dosloužila. Je mnoho let opuštěná, chátrá a působí deprimujícím způsobem na turisty, kteří navštěvují Javořinu a Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Bílé Karpaty,"zdůvodnil udělení souhlasu k demoličním pracím Milan Ostrovský, starosta obce Lubina, v jejímž katastru se radiotelekomunikační komplex nachází.

Jak uvedl, firma, jejímž majetkem věž byla, přišla se žádostí o povolení k její likvidaci během posledních jedenácti let několikrát. Pokaždé však hrozilo, že by nevhodným uskladněním sutě mohla lokalitu CHKO Bílé Karpaty poškodit. „Demolice mohla začít až letos v říjnu poté, co se vlastník věže zavázal splnit podmínku ochránců životního prostředí uložit betonový odpad na povolenou skládku,"vysvětlil Ostrovský.

Vrchol Velké Javořiny patří sice Slovenské republice, ale hraniční čára, která jej fakticky mezi Čechy a Slováky rozděluje, je mnohým obyvatelstvem žijícím na obou jejích stranách chápána spíše jako politicky vynucená. Od začátku minulého století se každým rokem na jejím vrcholu za účasti tisíců návštěvníků z obou zemí konají Slavnosti bratrství Čechů a Slováků, stejně tak jako i silvestrovské výšlapy obyvatel obcí z pod obou stran Javořiny.

„Stará telekomunikační věž byla téměř padesát let dominantou vrcholu. Nelze se proto divit, že si mnozí za ní postesknou. Pro dvě generace, které ji zažily, bude asi vždycky tou krásnější věž původní, než ta, která ji nahradila,"řekl rodák z nedalekého Dolního Němčí Radim Kadlček.


Zdroj: Pavel Bohun, Rovnost - jihomoravský den, 10.12.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.12.2004 • Vo využívaní niektorých frekvencií nastali zmeny [ 2 ]
15.12.2004 • Pirátská stanice u Bad Bentheimu
15.12.2004 • Dva nové vysílače Proglasu
15.12.2004 • Český rozhlas Brno vysílá z opraveného zlínského studia
14.12.2004 • Držitel licence na vysílání TV Praha, TV Hradec Králové a TV Pardubice - společnost RTV Galaxie - podal žalobu na rozhodnutí Rady pro rozhlasové a tel
14.12.2004 • Držitel licence na vysílání Prima TV - FTV Prima - podal žalobu na rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist