Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 15:13:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Sněmovna: Podoba novely, a tedy i digitálního vysílání je nejasná

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 01.07.2005



Osud novely mediálního zákona je čím dál nejasnější. Norma bude mít klíčový vliv na podobu digitálního vysílání, poslanci ale mají ke shodě daleko a předložili již stovky pozměňovacích návrhů. Debatu dnes přerušili. V pátek rozhodnou, zda předlohu vrátí k novému projednání výborům. Sněmovna bude asi o novele hlasovat nejdříve na podzim.

Novela ovlivní i to, kdo bude digitálně vysílat, co bude vysílat, kolik digitálních televizí bude moci vlastnit a kolik programů získají provozovatelé současných televizí Nova a Prima. Přechod ze současného analogového na digitální vysílání má umožnit, aby v tuzemsku vzniklo 12 a v budoucnosti až 24 televizních programů.

Digitální vysílání má divákům přinést nejen více programů, ale i řadu doplňkových služeb, například více informací o programech a možnost sázet prostřednictvím obrazovky. Novela mediálního zákona má stanovit podmínky udělování licencí.

Základem jednání je momentálně návrh, který ve spolupráci s ministerstvy informatiky a kultury předložil Ladislav Skopal (ČSSD). Počítá mimo jiné s tím, že televize Nova a Prima získají každá po dvou programech. Skopal míní, že obě dvě televize by tak měly dostat jakýsi bonus za to, že se vzdají nynějších analogových licencí, čímž pomohou rozjezdu digitálního vysílání.

České televizi již prostor pro digitální vysílání zaručuje jiný zákon, i jí se ale nynější novela týká. Programy by měly být sdruženy v takzvaných digitálních multiplexech, v každém z nich budou asi čtyři. Zatímco Skopalova verze předpokládá, že licence se budou udělovat na jednotlivé pozice v multiplexu, Petr Pleva z ODS navrhuje, aby se přidělovaly rovnou celé kanály.

Rada pro vysílání loni v listopadu vyhlásila výběrové řízení na digitální licence a žadatelé do něj již investovali nemalé úsilí. Sněmovna přitom radu v únoru požádala, aby s udělením licencí počkala právě na tuto novelu mediálního zákona. Skopalův návrh počítá se zastavením nynějšího výběrového řízení. Taťána Fischerová (klub US-DEU) ale navrhuje, aby dosavadní řízení pokračovalo. Je přesvědčena o tom, že je to možné. Fischerová také navrhla, aby měli provozovatelé více času než jen 180 dní na start vysílání od doby, kdy získají licenci.

Několik návrhů, které dnes poslanci předložili, má zabránit příliš velké koncentraci vlastnictví. Například komunistka Ivana Levá uvedla, že nikdo by neměl provozovat více než dva multiplexy. Vrácení předlohy výboru dnes navrhl sociální demokrat Zdeněk Jičínský. Jde podle něj o složitý zákon, kde se prolínají různé zájmy.

Návrhů změn je už tolik, že situace je nepřehledná. "Není možné, aby se v tom poslanci orientovali," uvedl Jičínský. Jeho stranický kolega Skopal mu ale oponoval - výbor už podle něj novelu projednával několikrát a žádný širší kompromis stejně není v dohledu.


Zdroj: ČTK, Jan Hrdlička, Česká média, Filip Rožánek, 1.7.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.06.2005 • Francie zahájila zkušební vysílání DRM
13.06.2005 • Šlesvicko-Holštýnsko: tři uchazeči o kmitočet pro DVB-T
02.06.2005 • V Bavorsku proběhl úspěšně přechod z analogu do digitálu
02.06.2005 • DVB-T v Hamburku: změna kanálů Hamburg1, 9LIVE, Terra Nova a Eurosport
01.06.2005 • DVB-T v Bavorsku: Tele 5 i terestricky
01.06.2005 • O licenci se uchází alternativní i herní televize

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist