Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 22:35:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Od 1.10.2005 se zvyšuje poplatek za televizi

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 01.10.2005


Od 1.10.2005 se zvyšuje poplatek za televizi ze 75 na 100 Kč. Je proto nutné změnit si svůj trvalý příkaz (poplatníci platící přímo na účet ČT, podnikatelé a právnické osoby), případně doplatit rozdíl (platí pro ty, kteří platí poplatek na delší období dopředu). V dalších letech bude postupně poplatek navyšován, od roku 2007 bude poplatek ve výši 120 Kč a od roku 2008 bude 135 Kč.

U poplatníků, platících televizní poplatek prostřednictvím SIPO budou změny provedeny automaticky a nemusí proto v tomto směru podnikat žádná opatření.

Zásadní změnou je, že domácnosti a podnikatelé, kteří dosud nebyli evidováni jako plátci televizního poplatku, se stali ode dne platnosti zákona poplatníky, pokud jsou připojeni k elektrorozvodné síti. Pokud na výzvu ČT nebudou moci doložit, že nevlastní ani neužívají televizní přijímač (nebo jakékoli jiné zařízení schopné přijímat televizní vysílání), vystavují se podnikatelé nebezpečí sankce ve výši 10.000,- za každý nepřihlášený televizní přijímač a domácnosti sankce ve výši 10.000,- Kč (bez ohledu na počet TV přijímačů).

Nová výše poplatku 100 Kč měsíčně platí od 1.10.2005 za období říjen 2005.

Když mám předplaceno do konce roku, týká se mě změna poplatku? Ano, jste povinen doplatit rozdíl mezi starým a novým poplatkem a to od měsíce října 2005 včetně. Změna poplatku není změna "smlouvy" mezi poplatníkem a televizí, je to zákonem stanovený poplatek a jeho výše není vázána na případné přeplatky či platby předem.

Domácnosti musí doplati rozdíl 25 Kč za každý měsíc do 15.12.2005 a podnikatelé a organizační složky státu do 15.10.2005.

Poplatníkem je vlastník televizního přijímače nebo jeho uživatel, pokud jej neužívá vlastník. Poplatníkem je podle zákona každý odběratel elektřiny pokud na výzvu České televize neprokáže čestným prohlášením, že není vlastníkem ani uživatelem televizního přijímače. Poplatníkem také nejste, pokud na výzvu České televize sdělíte, kdo ze společné domácnosti evidovaným poplatníkem je.

Osvobození ze zdravotních důvodů se v novém zákoně nemění. Nadále jsou osvobozeny pouze osoby s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osoby s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou.

Osvobozeny jsou osoby či domácnosti, jejichž příjem je nižší než 1,4 násobek životního minima - tak, jak tomu bylo i podle předchozí zákonné úpravy. Nově přibyla povinnost žádat o osvobození a prokazovat příjem každého půl roku. Pokud není žádost v této lhůtě ČT doručena, stává se uplynutím 6ti měsíců osvobozený poplatník opět platícím poplatníkem a případně vzniklý dluh bude Českou televizí právně vymáhán.

Poplatníkem televizního poplatku je každý vlastník nebo uživatel (užívá-li televizní přijímač, který není jeho, déle než 30 dní) televize - nebo jiného zařízení, které je schopné jakýkoliv televizní program reprodukovat.

Poplatníkem je podle nového zákona každý, kdo je odběratel elektřiny připojený k distribuční soustavě. Pokud na výzvu České televize neprokáže čestným prohlášením opak, je po uplynutí 30ti dnů zaveden do evidence jako poplatník a případně vzniklý dluh bude Českou televizí právně vymáhán.

Domácnost platí za jeden přijímač, nezávisle na počtu televizí nebo elektroměrů.

Nemám televizi, ale mám elektroměr. Budu nucen od 1.října platit poplatek!? Nikoliv. Pokud však budete Českou televizí osloven, budete muset do 30 dnů písemně čestně stvrdit, že žádný přijímač nevlastníte, ani neužíváte.

Školy zapsané ve školském rejstříku dle školského zákona (mateřské, základní a střední školy) nemusí od 1.10.2005 platit televizní poplatek, od kterého jsou nadále osvobozeny. Poslední poplatek školy platí za září 2005. Podle nového zákona již nejsou osvobozeny Policie ČR, Armáda ČR, Bezpečnostní informační služba a Vězeňská služba ČR a proto se stávají poplatníky podle tohoto zákona od září 2005 s povinností platit poplatek z každého televizního přijímače od října 2005.

Pokuta za nepřihlášenou televizi je 10 000,- Kč. Pokuta za nesplnění povinnosti hlásit České televizi změny (evidenční povinnost) je 1 000.- Kč. Tato sankce je podle zákona uplatněna, pokud poplatník do 15 dnů neoznámí zánik okolností odůvodňujících osvobození ze sociálních důvodů, nebo neoznámí skutečnost že přestal být poplatníkem, nebo že byl osvobozen, nebo že neplatí televizní poplatek, protože ten je již placen jiným členem domácnosti a současně přestane platit tv poplatek.

Jaké údaje jsem povinen uvést při přihlašení k televiznímu poplatku:

a) poplatník - fyzická osoba (domácnost) je povinen uvést:
příjmení a jméno, místo trvalého pobytu (u cizinců popřípadě dlouhodobého pobytu) a datum narození

b) poplatník - podnikatel je povinen uvést:
jméno a příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo podnikání, identifikační číslo a předmět podnikání,
jde-li o fyzickou osobu, která je podnikatelem
nebo
obchodní firmu nebo název, právní formu, sídlo, identifikační číslo a předmět činnosti, jde-li o právnickou osobu


Podle zdroje: Česká televize, www.czech-tv.cz/poplatky


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.10.2005 • Den otevřených dveří Českého rozhlasu Pardubice
01.10.2005 • Od 1.10. se zvyšují rozhlasové poplatky
30.09.2005 • Patnáctý vysílač Proglasu do provozu
30.09.2005 • ADRA vyhlašuje cenu Michala Velíška
26.09.2005 • Europarlament chystá internetovú televíziu
18.09.2005 • Big Brother spustil vlastní internetové rádio

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist