Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 20:15:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Česká sekce BBC World Service skončí vysílání

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 26.10.2005


Jak už jsme vás včera informovali, bylo už rozhodnuto o ukončení vysílání české sekce BBC World Service. K 23. prosinci ukončí vysílání publicistiky a od Štědrého dne bude již vysílat pouze zprávy. Ty bude redakce nabízet do konce ledna a ve stejném termínu ukončí svůj online provoz webové stránky vysílání. ČTK to dnes řekl šéf české redakce BBC Vít Kolář.

"Doufám však, že vysílání na těch frekvencích bude pokračovat celé v angličtině," řekl dnes Kolář v rozhovoru pro ČTK. Podle něj má vedení BBC velký zájem na tom, aby i nadále vysílala do Česka a i nadále využívala přidělených kmitočtů. Důvody jsou podle něj jednak politické, jednak informační. V neposlední řadě může BBC působit jako prostředek pro obyvatele, kteří se chtějí naučit anglickému jazyku, který se podle Koláře stává "novodobým esperantem". Koneckonců v angličtině BBC vysílá i v dalších evropských zemích, například v Německu či Švýcarsku, podotkl šéf české BBC.

Důvody, které vedly ke zrušení české redakce BBC, přijede příští týden podle Koláře vysvětlit české redakci BBC "z očí do očí" sám ředitel BBC World Service Nigel Chapman. "(Zdůvodní), proč existuje jistý rozpor, kdy na jednu stranu je to velice úspěšná redakce a na druhou stranu ji zavíráme," řekl dnes Kolář v podvečer v rozhovoru pro BBC. Chapman se podle informací české BBC setká i s premiérem Jiřím Paroubkem a se členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Kolář ČTK dále řekl, že první informace o tom, že londýnské vedení uvažuje o zastavení některých svých zahraničních sekcí, se začaly objevovat v létě. Svou roli sehrály i červencové útoky v Londýně, kdy bylo podle něj jasné, že je potřeba, aby BBC World Service nějakým způsobem reflektoval změněnou situaci ve světě. "Že už nežijeme v bipolárním světě, ale ve světě, který je možné mnohem obtížnější definovat. Ve světě, v němž islámský svět hraje značnou roli a v němž televize hraje značnou roli - ne rozhlas, ne online," uvedl.

Body podle Koláře sice česká redakce sbírala svým zásahem na českou společnost, svým ohlasem i tím, že se sekce stala přirozenou součástí české mediální scény. Na druhou stranu však o body přicházela právě proto, že z geopolitických hledisek či ze strany svobody tisku již ČR nepatří k prioritám. Posléze tak bylo podle něj jasné, že rozhodnutí bude muset být radikálnější a bolestnější, zejména pro země, které se loni staly členy EU a z tohoto hlediska leží "za vodou".

Poslední zaměstnanci by měli českou redakci opustit ke konci března. Co bude s uznávanou redakcí, zatím Kolář netuší, neboť podle něj všichni nechávali své rozhodnutí co dál na dobu po dnešním dnu, kdy uvidí rozhodnutí o zrušení redakce "černé na bílém". "Budou mít dost času se do ledna února rozhodnout, co chtějí dělat dál," řekl Kolář, který českou redakci BBC vedl od roku 1998; pro BBC však on sám pracuje 22 let.


Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, Česká média, (fr)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.10.2005 • Lidé v Jirkově sledují místo Primy veřejnoprávní kanál
25.10.2005 • Informace o změnách ve využití 12. kanálu
24.10.2005 • Dva uchazeči o nový televizní kanál ve Španělsku [ 1 ]
21.10.2005 • Deutsche Welle na Ukrajině celoplošně na VKV
20.10.2005 • Pozvánka na konferenci Budoucnost elektronických médií veřejné služby v digitální éře
20.10.2005 • Český rozhlas a Rádio Česko se prezentují na veletrzích digitálních technologií Invex a Digitex

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist