Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 06.05.2024 - 21:12:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj digitálního vysílání v Estonsku

  Autor: Chris Dziadul , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 14.12.2005



I když by si lidé v Estonsku plně zasluhovali vážnost pro své působení v první linii technologických změn – jen v říjnu t. r. se pobaltská republika stala první zemí na světě, která uspořádala celostátní volby, ve kterých bylo voličům umožněno hlasovat přes internet – digitální televizní vysílání by se mělo zavádět překvapivě pomalu.

Telekomunikační společnost se však postarala o impuls (jenž by asi velmi potřebný) pro ještě nerozvinuté tržní prostředí, když na začátku t. r. uvedla do provozu digitální kabelovou nabídku a pustila se do experimentu s IPTV, kdežto na podzim t. r. se Starman a STV staly společnostmi s „triple-play“. V zemi již provozuje svou placenou televizní službu Viasat - švédská mediální skupiny Modern Times Group (MTG). Vypadá to, že konkurence mezi kabelem, DTH a IPTV se přiostřila. Je však třeba dodat, že záměr společnosti Elion předpokládající, že do roku 2010 bude mít 50% estonských „televizních“ domácností službu triple-play prostřednictvím své telefonní linky, určitě konkurenční společnosti znepokojuje.

Chybějícím momentem je tady DVB-T. Více než rok a půl je stále v provozu experimentální vysílání DVB-T provozované vysílací společností Levira, jenž pokrývá Talin a okolí. Je však omezeno nabídkou čtyř nekódovaných programů: EuroNews, BBC World, TV3 (mediální skupiny MTG), a ruské Mir TV; nedokáže přitáhnout více zájemců. Proto je nyní kladena důležitá otázka, jaký nejlepší podnikatelský model budoucí platformy by bylo možné přijmout.

Začátkem prosince vedoucí pracovník společnosti Levira poskytl rozhovor pro server Broadband TV News. V rozhovoru uvedl, že hlavním problémem, s nímž se musí počítat při zavádění DVB-T v Estonsku, je absence legislativního rámce, vládní (finační) podpora pro veřejnoprávního vysílatele ETV, aby mohl vytvořit novou programovou náplň. Společnost nyní provozuje jen jeden celoplošný (národní) program. Estonská rada pro vysílání RHN navrhla, že tento počet by se mohl zvýšit až na tři, když se zahájí vysílání programu s celodenním (24 hod.) zpravodajstvím a kulturně/vzdělávacího programu. Spolu s novým zákonem o veřejnoprávním vysílání by to mělo být projednáváno v parlamentu začátkem příštího roku, což by mohlo připravit cestu pro platformu DVB-T, v níž by vysílatel ETV chtěl hrát klíčovou roli.

Dalším faktorem, jenž zpožďuje vývoj digitálního vysílání v Estonsku je privilegované postavení dvou celoplošných (národních) komerčních stanic TV3 a Kanal Kaks. Podle podmínek nynější legislativy není dovoleno, aby na trh vstoupila nějaká jiná soukromá stanice. To umožňuje stanicím TV3 a Kanal Kaks, aby si v analogovém vysílání výhodně rozdělili televizní reklamu mezi sebe (ETV nevysílá komerčně) a zbývající; jejich současná licence končí v roce 2011.


Zdroj: Central.broadbandtvnews.com, 9.12.2005, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.12.2005 • Nedoriešená legislatíva a nové vysielače DVB-T [ 1 ]
09.12.2005 • DVB-T v Německu: vysílání v rýnsko-mohanské oblasti je akceptováno
08.12.2005 • DVB-T v Halle/Lipsku a Erfurtu/Výmaru úspěšně zahájeno
08.12.2005 • Óčko vysílá digitálně v multiplexu CDG
07.12.2005 • DVB-T v Německu: pozdější termín pro zahájení vysílání v Göttingenu
30.11.2005 • DVB-T v Německu: pro oblast Severního moře bude významný rok 2006

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist