Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 12.05.2024 - 13:22:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Vstoupí CME i na rakouský trh?

  Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 26.03.2006


Podle deníku Financial Times Deutschland (dále jen „FTD“) se chystají vlastnické změny a vstup významného strategického mediálního investora do rakouských privátních médií. V souvislosti s přípravou na řádné digitální vysílání by se na rakouském mediálním trhu měly brzy otevřít další možnosti pro soukromý kapitál a zejména podmínky pro rozšíření reklamního trhu. Donedávna v Rakousku fungovala jen veřejnoprávní elektronická média. Teprve v roce 2003 zahájila vysílání první komerční televize ATV plus. Na území Rakouska zatím v analogu vysílají jen 2 celoplošné terestricky šířené rakouské programy (vedle ATV ještě veřejnoprávní ORF).

Jak uvádí deník FTD ve svém vydání 20.března 2006, v poslední době se připravuje prodej podílu a vstup investora do největší rakouské soukromé televize ATV plus. Podíly by měly být prodávány ve spolupráci s bankou BAWAG, která prostřednictvím Private Equity Funds vlastní podíly v licencované společnosti (42%). Dosud se v zákulisí hovořilo o dvou hlavních zájemcích – Bertelsmann (RTL) a CME. Zástupce RTL podle FTD zájem o vstup přímo do rakouské televize nepotvrdil a jen obecně vyjádřil zájem „ o akvizice ve střední a východní Evropě“. Podle finančních analytiků je pro akvizici v ATV+ důležité získat i další 42% podíl v ATV+, který v současnosti vlastní společnost Tele-München-Gruppe (vlastník H. Kloiber). V případě zájmu realizovat celou transakci FTD předpokládá sloučení obou podílů a až poté následný prodej majoritního akciového balíku. Samotný rakouský privátní projekt nemá v nastupující digitální éře takovou cenu pokud by nebyl synergicky propojen s dalšími projekty v jiných zemích.

CME, kótovaná i na české Burze CP, vlastní v současnosti většinové podíly v české televizi Nova a ve slovenské Markíze a významně se podílí na televizních projektech například ve Slovinsku, Chorvatsku, Rumunsku a na Ukrajině (Celkem skupina TV ze skupiny CME oslovuje okolo 85 miliónů diváků). V obou případech v ČR a SR se po určitém zakolísání v II. polovině loňského roku postupně daří návrat k výrazným vedoucím postavením na příslušných trzích. V případě ČR i Slovenska se zatím jejich hlavním konkurentům nedaří navázat na loňský úspěch s projekty reality show. Plánované programové změny hlavních konkurujících televizí i v součinnosti s novým švédským spoluvlastníkem televize Prima by měly přijít podle posledních vyjádření za několik týdnů, respektive v polovině roku - případný razantnější obchodní přínos by tak v případě úspěchu přišel zřejmě až následně. CME tak i nadále drží významnou pozici na středoevropském mediálním trhu a zmíněným deníkem naznačovanou možností vstupu do rakouského projektu by tak tuto pozici posílila.


Ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 22.3.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.03.2006 • Organizátor Febiofestu zakladá Febio TV
26.03.2006 • Tisková zpráva z 6. zasedání RRTV
25.03.2006 • Vzniká agentura Nova – Art s. r. o.
17.03.2006 • Katowice: zkušební vysílání Radia Kraków
17.03.2006 • ČT vyhlašuje soutěž na vytvoření nového loga a vizuálního stylu [ 5 ]
17.03.2006 • Deväť záujemcom o miesto riaditeľa SRo

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist