Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:13:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 1/3)

  Autor: Dr. Vlad. Mazálek , e-mail: agi@compet.cz Přidané: 13.10.2001


Protože se mezi satelitním příjmem pohybuji už více než desítku let, čas od času objíždím ty nejstarší zákazníky a probírám s nimi vývoj i novinky v oboru satelitní techniky. A tak jsme se také dostali na téma, proč si vlastně lidé pořizují satelitní soupravy a jak se mění skupiny favoritních programů. A protože jsem mluvil o těchto věcech dokonce s několika stovkami lidí představující různé zájmové skupiny, pokusím se o malé shrnutí.

Základ rozšíření satelitních souprav u nás vyšel z velkého hladu po informacích. V době, kdy se k nám dostávaly první satelitní soupravy, tedy počátkem osmdesátých let minulého století, bylo vysílání terestrických televizních programů dosti chudé. Dva tuzemské programy území celého státu dostatečně nepokrývaly a ruský program místně vysílaných v některých velkých městech tomu při vší snaze nijak nepřidal. Poněkud lépe v tomto směru byly příhraniční oblasti, kde se přece jen daly přijímat 1 - 2 zahraniční programy. Ty se tam obvykle sledovaly daleko více než naše, i když to s jazykovou vybaveností obyvatelstva nebylo nijak slavné. Pro mnohé to však byla určitá cesta úniku a naděje té doby a kvalita obrazu i zvuku proto nebyla nijak podstatná. I dnes je především generace seniorů na tyto programy zvyklá natolik, že stále požadují jejich zavedení ač současně přiznávají, že jejich programová nabídka není dostatečná, ale vlastně také ani rozhodující. A tak je požadují snad spíše z piety a nebo aspoň z důvodů využití všech místních možností.

A tak se konec osmdesátých let stal dobou, kdy lidé začali s nákupem a instalací satelitů opravdu ve velkém a tak jich pražské listopadové události devětaosmdesátého roku mohlo sledovat již poměrně dost prostřednictvím zpravodajství třeba holandské televize. Také se rozběhl nástup filmových kanálů, a to jak zakódovaných, tak volných. Mezi těmi, které se daly odkódovat patřily především FilmNet a Teleclub, které oplývaly pro nás neznámými filmovými novinkami, takže i u nás se pro ně našla dost široká divácká obec. Ti filmově méně nároční se spokojili s akčními filmy na německých programech jako PRO7 nebo SAT 1 , kde byly též uváděny i programy lehčího ražení, které však ve sledovanosti té doby by jistě zahltily všechny současné peoplemetry a jiné současné pomůcky ke zjištění či nadsazení populárnosti současných domácích programů. V té době asi jednoznačně vedly právě německé privátní programy, Eurosport ( do té doby ještě o popularitu bojující s anglickým Screensportem ) a na svou dobu silně progresivní hudební program MTV.

Satelitní programová nabídka té doby je obvykle shrnována se slovy, že čím méně programů se přes satelit vysílalo, tím byly programy přitažlivější a kvalitnější. S odstupem času se vždy zápory vytrácejí, tak to je i životě. Trochu jinak se ovšem tváří situace dnes. Místo několika stovek analogových satelitních programů jich dnes můžeme napočítat tisícovky digitálních.

Kódovaných programů k počtu nekódovaných je dnes přibližně stejný poměr jako u vysílání analogového a také úspěchy pirátů v tomto směru jsou procentuálně zcela srovnatelné.

A tak, co tomu říkají dnešní uživatelé satelitních souprav?

Majitelé jednoduchých satelitních souprav, které jsou dnes již téměř na konci své reálné životnosti, mají třeba na vesnicích názor asi následující:
V době pořízení jsem za soupravu dal hodně ze svých tehdejších úspor a v prvních letech jsme opravdu satelit využívali každodenně. Největší zábavou byly asi propracované reklamy, protože z těch předsevzetí, jak se opravdu naučíme jazyk, z toho moc nezbylo. Běžná práce to zcela přebila a pak přišla TV Nova a po ní TV Prima a to, co bylo dříve v cizím jazyku, jsme si mohli zopakovat pohodlně také v češtině. A tím se vlastně přestal satelit používat a zůstal v zimě na dívání se na sport a mladí pak také na muziku. Děti se většinou už osamostatnili, ve městě mají kabelovku a spíš nám vytýkají, že jsme to ještě nemodernizovali. Ale když máme nyní už dost českých programů, tak jsme si dokonce jednu dobu nevšimli, že satelit nepracoval. Byla to prý pojistka, ale synovi v opravně ve městě řekli, že je to ”předpotopní” typ, a v jiném případě že by nestál ani za opravu. Ale nám slouží pro naše potřeby dostatečně a na výměnu za nový ani nijak nepomýšlíme. Tolik sedmdesátiletá majitelka soupravy z vesnice blízko Třebíče. To je názor u této skupiny lidí žijících mimo město naprosto převažující.

Trochu jiný názor sděluje však -náctiletý zástupce místní mladší generace: soupravu jsem vlastně tak trochu podědil, protože zájem o vysílané programy u rodičů časem poklesl, tak jsem si ji vzal do užívání. Nejprve jsem udělal jen jednoduché ruční natáčení, protože vedlejší družice mi připadaly zajímavější co do programů. Bylo na nich víc hudebních kanálů, které navíc program přizpůsobovaly pro určité věkové skupiny i podle žánrů. Trochu větší investice byla, když jsem koupil k tomu motor a jednoduchý programovací pozicionér. Pak mi někdo poradil, že to chce nějaký nový konvertor, tak jsem ho koupil, ale k němu jsem musel dokoupit ještě extender pro rozšíření pásma a pak ještě přepínač těch pásem v konvertoru. Asi to byla daň tomu, že se mi nové analogové přijímače zdály drahé, protože dnes jsou ve výprodeji s plným komfortem a opravdu za nízké ceny. Ale kupovat ho už nebudu. I podle vašeho časopisu vidím, jak moc a rychle se rozšířilo digitální vysílání, a tak bych časem koupil spíše nějaký jednoduchý digitální přijímač s jedním slotem pro dekodér. Natáčení mi zůstane, naprogramované pozice také a analogovým přijímačem budu podle nějakého programu jen kontrolovat přesnou polohu nastavení paraboly a v digitále normálně přijímat programy. Asi to bude nějaký digitál, co je průchozí pro signál z konvertoru. To by pak mělo na to moje dívání úplně stačit. Zas tak moc peněz do toho investovat nemohu, a tak případný dekodér si pořídím až po tom, co uvidím, jak se to osvědčí a jak se bude který systém vyvíjet. I v digitálu je dost hudebních programů, co nejsou kódované a na víc družicích. Já moc jiných kanálů než hudebních mít nemusím. A pokud ”mi” všechno z analogu zatím všechno ”neodešlo”, tak s tím dalším zatím moc nespěchám.

... pokračovanie nabudúce

časť 2/3

časť 3/3


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.10.2001 • VIVA2 končí, nahradí ju VIVA+ [ 1 ]
12.10.2001 • Nalaďte si: Al-Jazeera Satellite Channel [ 1 ]
07.10.2001 • Slovensko zo satelitu - 1.časť
26.07.2001 • Pokusy s príjmom ruských programov. [ 2 ]
11.07.2001 • Čo sa deje s kartami TV Luna? [ 1 ]
20.05.2001 • Formule 1 jen na placených kanálech? [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist