Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 00:20:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Rádio Česko zůstane v pozemním digitálním vysílání

  Autor: L.Polák , e-mail: lucky.boy@volny.cz Přidané: 14.11.2006


Už na konci prázdnin - 30. srpna 2006, informoval server RadioTV o tom, že zpravodajská stanice Českého rozhlasu Rádio Česko by měla zmizet z digitálního multiplexu A, který provozují České radiokomunikace. Uběhly více než dva měsíce a zdá se, že nastalo ticho po pěšině. Stanice zde stále vysílá a po nějaké změně není ani známky.

Obrátili jsme se proto na tiskového mluvčího této instituce Ladislava Pavlíka, který nám definitivní rozhodnutí Rozhlasu přetlumočil: „Stanice Český rozhlas Rádio Česko je speciální stanicí Českého rozhlasu, která je primárně určená pro digitální vysílání. Je a bude proto vysílána v DVB-T digitálním multiplexu a Český rozhlas nepřipravuje změnu tohoto stavu.“

Nastává tedy přesně opačná situace, než o které rozhodla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Místo toho, aby stanice z DVB-T zmizela, zůstane v ní.

"Původnost by měla být v tom, že Rádio Česko by bylo k dosažení jen na vlnách BBC," sdělil jednatel BBC Radiocom Vít Kolář v srpnu agentuře ČTK. Dále server RadioTV v článku „Rádio Česko zůstane na vlnách BBC, z DVB-T bude muset pryč“ uvádí: „Jednak se české vysílání na vlnách BBC nyní ohlašuje opravdu jako BBC a hlavně ten program v českém jazyce může být vysílán pouze a jedině na síti přidělené BBC World Service," shrnul místopředseda Pospíchal hlavní důvody, které RRTV vedly k tomu, že přepracovanou žádost o změnu licenčních podmínek schválila.

Česká redakce BBC ukončila své vysílání 28. února po šestašedesáti letech poté, co její britská centrála rozhodla o tom, že nebude její vysílání u nás ani v dalších zemích (např. Bulharsku, Thajsku nebo Polsku) pokračovat. Uspořené prostředky se mají přesunout na budování televizní stanice určené pro Blízký východ, která má být konkurencí pro populární arabskou Aljazeeru. Ta naopak už zítra ve 12:00 GMT zahají vysílání své anglicko-jazyčné zpravodajské televize Aljazeera International. Zahájení startu arabské BBC je však zatím v nedohlednu.

Vysílání Rádio Česko je možné naladit denně od 8 do 11 a od 13 do 16 hodin prostřednictvím VKV vysílačů BBC, na satelitu Astra 3A v balíku CZ link a v pozemním digitálním vysílání DVB-T v multiplexu Českých radiokomunikací v Praze, Brně, Ostravě a Domažlicích.

Tato stanice je možná zbytečně vysílána dvakrát na satelitu, a to jak na své vlastní pozici jako Rádio Česko, kde je ve zbytku času vysílán ČRo 1 – Radiožurnál, tak na místě BBC CZ, kde mimo ní vysílá již ona zmiňovaná britská zpravodajská stanice.


Lukáš Polák, satCentrum, 14.11.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.11.2006 • Zahradník odstupuje z postu štatutára STV
13.11.2006 • Televize dobrých zpráv se rozrůstá
13.11.2006 • V sobotu začala vysílat Ring TV
10.11.2006 • Tisková zpráva z 20. zasedání RRTV
09.11.2006 • Poslouchejte Óčko jako rádio
09.11.2006 • ABradio přináší hudební televizi RMF MAXXX.TV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist