Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 05:42:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Změny v rádiích na Czechlinku

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 03.02.2004



Přestože nabídka českých rádií v paketu Czechlink není zdaleka tak pestrá, jak u našich slovenských sousedů ve Slovak linku, přesto dochází k určitým změnám. Týkají se vysílání šestého programu veřejnoprávního rozhlasu a plánované novince, zahraničního vysílání rádia BBC se zpravodajskými relacemi v českém jazyce.


Podle poslední informace, které jsme dostali do redakce webu satCentrum, přibude do 5 týdnů do paketu Czechlink na satelitu Eurobird 1 také Radio BBC. Bude se jednat o zahraniční vysílání se zpravodajskými relacemi v českém jazyce. Toto vysílání bude znamenat zjednodušení příjmu zpráv a zpravodajství BBC na vlnách několika soukromých rádií u nás, které je přejímají do svého vysílání.

Připomeňme si základní technické parametry: pozice družice: 28,5 st. východní délky, transponder: F 3, kmitočet: 12,607 GHz, polarizace: horizontální, datový tok: SR 27500, poměr chybové korekce: 3/4. Službu zajišťuje CzechLink spol. s r.o. , uplink je v Praze v areálu České televize na Kavčích horách.

Pro úplnost ještě doplníme současné FM kmitočty BBC na českých terestrických vysílačích: Praha 101,1; Brno 101,3; České Budějovice 89,8; Hradec Králové/Pardubice 99,1; Ostrava 106,3; Plzeň 98,6; Ústí nad Labem 105,8; Karlovy Vary 94,7; Jihlava 96,7; Zlín 93,9; Liberec 99,2; Olomouc 105,6 MHz.

K zařazení rádia BBC do Czechlinku dojde až v březnu, již od 1.února však došlo ke změnám ve vysílání Českého rozhlasu 6. Jak už jsme podrobně informovali čtenáře v několika článcích, vysílá tento program veřejnoprávního rozhlasu od února v novém čase a na nových frekvencích. Šestihodinové vysílání "šestky" nyní začíná až v šest hodin večer. Nové jsou nyní i frekvence v pásmu středních vln. Ty pro ČRo 6 uvolnil druhý kanál veřejnoprávního rozhlasu, jenž zároveň vysílá i na velmi krátkých vlnách. A tyto změny samozřejmě zasáhly i satelitní distribuci v paketu Czechlink.

Dosud ČRo 6, doplněný pořady ČRo 7 či Hlasu Ameriky, vysílal ve všední den od sedmé ranní do deváté večerní, o víkendu začínal program v devět ráno. Nyní na jeho frekvenci jak na středních vlnách, tak na satelitu (12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 22, A-PID 181, levý kanál) zachytíme přes den (přesně od 04:00 hod.) vysílání ČRo 2 – Praha. Teprve až po osmnácté hodině začíná zmiňovaných šesti hodin vyhrazených pro ČRo 6.

Jedním z hlavních důvodů ke změně je finanční situace rozhlasu. Od ledna se zvýšila pro telekomunikační služby daň z přidané hodnoty z pěti na 22 procent. Od roku 1997 se navíc nezvýšily koncesionářské poplatky, připomněl v příspěvku ČTK ředitel úseku programu ČRo Josef Havel. Veřejnoprávní rozhlas přesunem ČRo 6 na frekvence ČRo 2 - Praha prý ušetří oproti loňskému roku asi 50 milionů korun.

Charakter i pořady ČRo 6 zůstanou zachovány, řekl šéfredaktor šestého kanálu Jan Štern. Stanice se zaměřuje především na mluvené slovo, publicistické analýzy a komentáře. Počet zaměstnanců kanálu se tak nezmění. Novým pořadem bude od února Slovo na příští den, na neděli a týden. Budou to desetiminutové úvahy duchovních a myslitelů.

Večerní čas je podle Šterna vhodný pro šestý kanál právě proto, že jeho pořady není možné poslouchat jako zvukovou kulisu při práci. Již dříve šéfredaktor usiloval o přesunutí těžiště vysílání do večerního času. ČRo 6 průměrně poslouchá kolem 20.000 lidí. Otázku budoucnosti ČRo 6 řešilo veřejnoprávní rádio od podzimu 2002, kdy mu skončila smlouva s Rádiem Svobodná Evropa. Analytický kanál chtěl ČRo v každém případě zachovat. Existovaly dvě varianty, a to buď najít pro něj vlastní síť, nebo najít speciální čas v sítích již používaných jinými kanály ČRo. Do rozhodování vstoupil ekonomický aspekt, takže vyhrála druhá varianta, uvedl Havel.

Pro úplnost připomínáme současné středovlnné kmitočty Čro 6: Jsou to Praha (Libice) a Ostrava 639 kHz, Brno (Dobrochov), Karlovy Vary a České Budějovice 954 kHz a Moravské Budějovice 1332 kHz.

V článku bylo použito zdrojů: ČTK, M&M, Rádio Proglas, Český rozhlas


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.02.2004 • Nový slovenský digitální paket Telenor Slovakia [ 13 ]
02.02.2004 • ESPN Classic Sport expanduje do Evropy [ 4 ]
01.02.2004 • Opakování lednového satelitního magazínu dr.Dish@TV
20.01.2004 • Další vydání Dr.Dish@TV již zítra, ve středu 21.1.2004 [ 3 ]
09.01.2004 • Nalaďte si: Nová anglická rádia na Eurobirdu [ 4 ]
06.01.2004 • Ruská mrazivá zima na vaší obrazovce [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Vysílač Dobrochov 

22.02.2004 13:24 • anonym
Vysílač Dobrochov 1332 khz není v Brně ,ale u Prostějova. Tolik malé upozornění z Prostějova
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist