Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 17:20:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Digitální milníky aneb Kdo si počká, ten se dočká

  Autor: Lukáš Polák , e-mail: lucky.boy@volny.cz Přidané: 24.01.2007


Dnes (24.1.2007) se v Praze konal seminář „Milníky digitální televize“, který pořádal tak jako každý rok časopis Sdělovací technika ve spolupráci s celou řadou partnerů. Kromě již tradičních hostů, kterými jsou výrobci spotřební elektroniky (Sony a Samsung), vysílatelé nebo členové rad orgánů jako je ČTÚ a RRTV, přijel i jeden ceněný – generální ředitel společnosti Astra CEE, Martin Kubacki.

Byla přítomná také elita vysílatelů jak z řad současných, tak i čekatelů, např. Petr Dvořák (Nova), Jiří Balvín (Óčko) a Michel Fleischmann (Evropa 2 a Frekvence 1). Po odborné stránce se ale nedá říci, že by seminář přinesl něco nového.

O digitálním vysílání na Domažlicku mluvil Jan Hamáček z Radiokomunikací. Kromě již známých faktů zdůraznil, že hlavním důvodem, proč umožnit v této oblasti digitální příjem, bylo zjistit možnosti přechodu na digitální vysílání s následným vypnutím analogových vysílačů a převaděčů. Se souběhem analogu a digitálu se v té době počítalo do konce dubna 2007. Dokdy potrvá, zatím není známo.

Radiokomunikace provedly velmi podrobné měření, s nímž je možné se seznámit na jejich internetových stránkách www.radiokomunikace.cz. Provádělo se pomocí dvou vozů přibližně 10 metrů nad zemí, což se považuje za optimální výšku pro příjem. Hamáček také zdůraznil, že kanály do 500 Wattů nebudou proti digitalizaci chráněny, neboli na ně nebude brán ohled.

Jedním z přednášejících na Milnících byl i Václav Štěpán, ředitel strategie společnosti T-Mobile v České republice. Ten zhodnotil zhruba měsíční test „Televize do kapsy“, který proběhl ke konci minulého roku v Praze. Podle něj je zapotřebí zlepšit především citlivost příjmu terminálů a kvalitu pokrytí. Pozitivně byla naopak hodnocena šířka nabízených programů, kvalita obrazu a interaktivita. Zákaznici vůči službě očekávají více televizních kanálů a dostatečné pokrytí. Chtějí široký obsah – jak kanály z domova tak i ze světa. Požadavkem T-Mobilu je zajištění ochrany služby přímo pomocí SIM karty. „Nechceme nabízet pouze hloupou televizi na mobilním terminálu. Chceme něco víc,“ zakončil svou přednášku Štěpán.

Aktuální situaci na poli digitalizace vystihl poměrně vtipně jednou větou šéfredaktor časopisu Sdělovací technika, Petr Beneš. „Kdo si počká, ten se dočká,“ řekl. Myslel tím, že digitálně se již vysílá sedmým rokem, ale DVB-T se v podstatě nepohnulo z místa. Licence pro něj byly uděleny, ale díky odvolání neúspěšných žadatelů jsou dočasně pozastaveny. Vysílatelé by rádi šířili svůj program, ale nemohou. Technický plán přechodu je v podstatě nezávazný dokument a nikdo nezná přesné datum startu digitálního vysílání v určité oblasti. Na to, zda se bude vysílat za pár let v kompresi MPEG 2, nebo 4, také nikdo nedokáže odpovědět.


Lukáš Polák, satCentrum, 24.1.2007, 21:00 h, ilustrační foto z loňských Milníků na podzimním Invexu


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.01.2007 • DVB-T v Německu: Comedy Central v Hannoveru a Brunšviku
24.01.2007 • DAB v Hesensku: nižší dotace a úbytek stanic
23.01.2007 • Digitální vysílání na Děčínsku bude od června
23.01.2007 • DVB-T v Rakousku: vyhlášení výběrového řízení na druhý multiplex [ 3 ]
20.01.2007 • DVB-T v příhraničním regionu Francie a Německa
19.01.2007 • Pohled k sousedům: DAB zvýší výkon na 12. kanále, DVB-T pokryje celé Severním Porýní-Vestfálsko [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist