Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 09.05.2024 - 23:45:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Polskie Radio nově uspořádá síť VKV

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 26.03.2007


Polskie Radio (PR) plánuje „optimalizaci” své vysílací sítě VKV. Její podstatou je zlepšení pokrytí programu PR 1 (Jedynka) na více než 90 % země - území i obyvatel. Jako důvod uvádí představitelé rozhlasu zvýšení možnosti konkurovat stanicím Radio Zet, RMF FM a tím zvýšení příjmů z reklamy, určených pro menšinové programy.


Mnoho vysílačů základní sítě 2. programu PR 2 (Dwójka) by tak mělo být nově vyhrazeno pro první program a budou umístěny ve velkých městech mimo hlavní vysílací střediska. Změna pokrytí PR 2 se dotkne asi 60 % obyvatel.

Další kmitočty budou odebrány ze sítě programu pro mladé Radio BIS. Síť PR BIS bude tvořit 44 kmitočtů s malým pokrytím, které získá z nynější sítě prvního a druhého programu. Vysílat se nebude např. ze střediska Kłodzko/Czarna Góra, Zielona/Góra Jemiołów a Katowice/Kosztowy. Pokrytí dosáhne asi 40 % obyvatel.

Vysílací síť třetího programu PR 3 (Trójka) a regionálních stanic PR zůstane nedotčena.

Tím se výrazně zhorší VKV pokrytí tzv. menšinových programů PR 2 a PR BIS. Veřejnoprávní rozhlas bude propagovat satelitní, kabelový příjem a instalaci venkovních antén - jako je tomu v případě televizních antén. Podle serveru radiopolska je postupná restrukturalizace sítě naplánována na květen a červen. V prvním z regionů ke změnám dojde v květnu, v posledním ke konci června. Zatím však chybí příslušné povolení Úřadu elektronické komunikace, což možná způsobí zdržení.

Plánovaná kmitočtová „revoluce” není první v historii veřejnoprávního polského rozhlasu. Např. v roce 1998 program PR 1 nahradil PR 2 v dolní části pásma VKV nebo v roce 2000 byla „třetí síť” rozdělena mezi PR 2 a Radio Bis.

Předtím se podobná akce uskutečnila m. j. v roce 1949, kdy se objevila na kmitočtech regionálních programů jako společná část Varšava II, a také v roce 1976, kdy nový Program IV obsadil „stereofonní” kmitočty druhého programu, a ten se musel spokojit s monofonní sítí VKV, kterou dříve využíval první program. V roce 1983 byl zrušen vzdělávací a literární Program II, a jeho název převzal stereofonní Program IV, a o několik měsíců později se dřívější Program II vrátil s názvem Program IV.

Snížení pokrytí programů PR 2 a PR BIS pro menšiny tak trochu připomíná situaci z počátku roku 1981, kdy se uskutečnila diskuse nad budoucností stereofonního Programu IV. Zahrnoval šest hodin stereofonních hudebních programů, pět hodin monofonních pořadů školních a populárně vědeckých, tři hodiny regionálního vysílání, a také vysílání literární redakce.

Po protestech Hi-Fi klubů, které se dožadovaly zvýšení počtu hodin stereofonního programu, vláda rozhodla o přemístění vzdělávací náplně do jiných programů. Tehdy lidé z vědy a vzdělávání - podobně jako dnes lidé z kultury - protestovali proti omezování jejich oblasti ve vysílání. Dne 23. března 1981 tak týdeník „Radio i Telewizja” informoval o schůzce o tomto tématu v jednom z Hi-Fi klubů: skupina z osvětové redakce, vyzbrojená mnoha latinskými citáty („primum non nocere” atd.), zkoušela v diskusi ostře zaútočit na ředitele a místopředsedu, ale vzhledem k jednomyslnému přesvědčení přítomných, že tentokrát je pravda na straně vlády, byla přinucena se vzdát.

Představitelé dnešní kulturní veřejnosti a dnešní novináři z kulturních rubrik různých redakcí se určitě nevzdávají. Na internetové stránce signatářů www.sygnatariusze-radio.com je přístupný otevřený dopis ve věci kulturní politiky polského veřejnoprávního rozhlasu. Před dvaceti šesti lety se to skončilo tak, že hlavní redakce osvětových a populárně vědeckých programů získala vysílací čas v tehdejším Programu II v takové míře, že se stal předchůdcem vzdělávacího Programu IV, který byl vytvořen v roce 1984.

Jak to bude tentokrát? Čas ukáže ... Pokud polský veřejnoprávní rozhlas ohlašuje návrat k tradicím ... a propaguje montáž venkovních antén pro stacionární příjem svého druhého programu PR 2 - jako v době, kdy stereofonní vysílání v Polsku bylo v plenkách a zájemci o stereofonní pořady dělali vše, aby přijímali nezarušený stereofonní signál ze vzdáleného vysílače, který jej už vysílal ...

Pozn: seznam všech vysílačů veřejnoprávního polského rozhlasu po reorganizaci kmitočtů je na stránce http://radiopolska.pl/aktual.php.


Připraveno s využitím zdroje: http://radiopolska.pl/aktual.php a www.satnews.de, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.03.2007 • Radní ČT kladně hodnotí hospodaření a rozvoj digitálního vysílání ČT
22.03.2007 • TV JOJ od piatka s novými jinglami
21.03.2007 • Nadace Nova opět partnerem Akademie literatury české
21.03.2007 • RRTV nechce hlasitou reklamu
20.03.2007 • UPC rozšiřuje nabídku své kabelové televize o AXN [ 14 ]
19.03.2007 • Radiokomunikace spustily digitální dokrývač

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist