Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 12.05.2024 - 00:13:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Digitální vysílání z Pardubic a Plzně pravděpodobně ještě letos

  Autor: Lukáš Polák , e-mail: lucky.boy@volny.cz Přidané: 18.04.2007


Hostem včerejšího chatu na serveru Technet byl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Čtenářům odpovídal na otázky týkající se digitálního vysílání. Zajímalo je, zda bude digitalizace probíhat podle Technického plánu přechodu, bude-li ještě docházet k navyšování výkonu vysílačů nebo jak to bude s pokrytím Olomoucka. Hlavně ale bylo vneseno jasno do oblastí Pardubicka a Plzeňska. Zde by se podle něj mělo objevit pokrytí DVB-T signálem již letos.

Jednoho ze čtenářů např. zajímalo, zda bude probíhat digitalizace podle předem schváleného plánu, jak se počítalo. Na tuto otázku Dvořák odpověděl, že postup vysílatelů je sice závazný, ale není státem vymahatelný. Přiznal, že nelze předpokládat, že by byly termíny v Technickém plánu přechodu pro rok 2007 realizovány.

Jiný z dotazujících, který už možnost příjmu digitálního příjmu má, nebyl spokojený s kvalitou signálu a nepřímo se ptal, zda ještě dojde např. k navýšení výkonu. Dvořák řekl, že se v oblasti Prahy nevysílá s takovými výkony než bude realizováno v plně digitálním období, a že se tedy diváci mohou rozhodně na zkvalitnění signálu těšit.

Oblast Olomoucka, která je problematická, protože leží na rozmezí oblastí pokrývaných oblastí z vysílačů Brno a Jeseník, bude vyžadovat dokrytí lokálním vysílačem. Podle předsedy Rady ČTÚ je instalace lokálního vysílače závislá na dohodě provozovatelů vysílání a operátorem sítě. Dvořák přiznal, že v letošním roce ke spuštění nedojde. „Situace na Moravě je komplikovaná s ohledem na rozsáhlou druhotnou síť. Provozovatelé vysílání i operátoři sítí budou komplikované oblasti řešit spíše po zajištění vysílání ve zbývajících oblastech,“ sdělil Dvořák.

Někteří diváci by jistě přivítali vysílání i ve formátu MPEG-4, protože se jim jeví jako perspektivnější do budoucna. Jeden z chatařů např. argumentoval tím, že Polsko bude rovnou vysílat v této normě. Český telekomunikační úřad však doporučuje s ohledem na diváky, cenovou dostupnost set-top-boxů i tržní zralost technologie, a proto pro přechod na digitální vysílání preferuje normu MPEG2.

Dobrou zprávu se dozvěděli obyvatelé Pardubicka. Návštěvník serveru Technet se zeptal Pavla Dvořáka na pokrytí okolí Chrudimi. Zajímalo ho, odkud bude realizováno. „Závisí to na spuštění vysílače Pardubice, který by ČT chtěla spustit pokud možno ještě v tomnto roce“, odpověděl Dvořák. Stejná odpověď padla i při dotazu na DVB-T na Plzeňsku.

Jedna z posledních otázek směřovala na zveřejnění kmitočtů a vysílačů pro veřejnoprávní multiplex. Předseda Rady ČTÚ odpověděl, že kmitočty pro danou síť jsou již známy a ke zveřejnění termínů a vysilačů dojde pravděpodobně v průběhu 2. pololetí t.r. „Daná věc závisí na dohodě mezi ČT a budoucím operátorem vysílací sítě,“sdělil Dvořák.


Lukáš Polák, satCentrum, 8:32


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.04.2007 • V Českém Krumlově se bude ve čtvrtek a v pátek řešit odblokování digitalizace
16.04.2007 • Technisat: stanice Hörbuch v DVB-T v Berlíně - StarSat Klassik končí
15.04.2007 • Janeček: Nemůžeme být analogovým ostrůvkem uvnitř digitální Evropy [ 2 ]
13.04.2007 • DVB-T ve Francii - vypínání analogového vysílání začne letos na podzim
13.04.2007 • CDG testuje kvalitnější digitální TV formát, vhodný pro HDTV [ 1 ]
05.04.2007 • DVB-T v Lipsku: pilotní síť pěti vysílačů pro 200 tisíc domácností

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist