Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 09:48:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Poznatky z přechodu na DVB-T v Německu

  Autor: Aaron Fürst , e-mail: info@rfe.de Přidané: 01.05.2004



V obou našich republikách nás v budoucnu čeká přechod z analogového terestrického televizního vysílání na digitální. Abychom ve všem „neobjevovali Ameriku“, podívejme se na praktické poznatky (i problémy) k našim západním sousedům.


Poznatky z přechodu v Berlíně a Braniborsku

Změnou státní mediální úmluvy a příslušnou změnou zákonů bylo veřejnoprávním provozovatelům vysílání právně umožněno, přejít z analogového vysílání na digitální. Komise pro zjištění finančních potřeb KEF přitom s vysíláním DVB-T výslovně počítá. Soukromé stanice, které nemají k dispozici žádné finanční prostředky (poplatky), získají příspěvek v rozmezí 60 až 70 tisíc EUR ročně. Proto je skupina RTL a ProsiebenSat1 připravena vyslovit se pro nejkratší časové období svých stanic v trvání pět let.

Velký význam měla i komunikace s domácnostmi, kterých se to týká. Koncept komunikace se (za prvé) sestával z televizních spotů a vysílaných textů, (za druhé) z tiskovin, které byly vystavené speciálně v obchodech. Finančně náročný byl zejména dopis pro domácnosti, proto se ustoupilo od drahých inzerátů a plakátů. Rozpočet 1,2 miliónů EUR nebyl překročen.

Na jaře roku 2002 se speciálně na prodejnách uskutečnily informační akce. Nabídka set-top-boxů předčila všechna očekávání, k datu přechodu (28. 2. 2002) činil prodej 100 tisíc kusů. Když to potom nastalo, na konci léta se prodej opět zvýšil, než si renovované médium získalo zákazníkovu důvěru. Na tom je také zajímavé to, že 40 % z těch zákazníků, kteří si zakoupili boxy, byli předtím uživateli služeb kabelové sítě a satelitního vysílání. Zde se ukazuje, že box DVB-T jako druhý přijímač do domácnosti (např. do kuchyně nebo pro dětský pokoj) se začíná stále více prosazovat. Kromě jednorázových pořizovacích nákladů uživateli nevznikají žádné další průběžné náklady jako u služeb kabelové sítě. Zda je pro kupujícího argumentem skutečnost menšího elektromagnetického zatížení prostředí, zůstává sporné.


DVB-T pro druhý přijímač?

Okamžik přechodu byl načasován dobře. Byly k dispozici set-top-boxy s přijatelnou cenou, zájem o terestrickou televizi sice dále upadal, nicméně ještě byl postačující. Nekompromisní („tvrdý“) přechod byl jistě tou nejlepší možností pro financování, neboť simultánní provoz (tj. souběžný provoz analogového a digitálního vysílání) přesahoval finační možnosti, prostředky všech zúčastněných, které by soukromé stanice stěží byly ochotné na tento účel nalézt.

Podle Úřadu pro média spolkové země Berlín-Braniborsko (MABB) byl odpor spotřebitelů menší než se čekalo. Nekompromisní řešení tohoto, jen krátkého simultánního provozu, se osvědčilo; uživatel přijal renovované médium rychle a nekomplikovaně. S tím také souvisí to, že cena set-top-boxů se brzy velmi snížila zčásti na méně než 100 EUR.

„S konzultací na prodejně,“ tak končí zpráva o projektu úřadu MABB, „byly získány různé zkušenosti.“ Podobný výsledek se u nové techniky a různých nových set-top-boxů ovšem neočekával, protože neexistovaly žádné certifikáty pro DVB-T. Po zkušenostech v Berlíně to nyní bude jistě snadnější přesvědčit uživatele o vysílání DVB-T. V Berlíně se přitom zjistilo, že starší lidé se spíše přiklání k tomu, přejít ke službám kabelových sítí, protože je to pro ně pohodlnější (snadnější). Diváci terestrické televize budou tedy mladší. Protože v Německu bude systém DVB-T „objevován“ zejména pro druhé a třetí přijímače, hraje tento systém velmi významnou roli.


Zbývající digitalizace

Digitalizace terestrického vysílání v Berlíně měla tedy pozitivní výsledek, a tak se v tu dobu rozhodlo, pokrýt signálem DVB-T i zbylé území Německa. Na podzim roku 2004 se začne v Hesensku na území rýnsko-mohanském. Kassel a severní Hesensko mají následovat později, přesný okamžik ještě nebyl určen. V Bádensku-Würtembersku bude systém DVB-T zaveden nejdříve na konci roku 2004. Současně s Hesenskem se zahájí vysílání na rýnsko-neckarském území a zde bude těžiště spočívat v Mannheimu a Ludwigshafenu. Aby však v oblasti Bádenska-Würtemberska mohlo být terestrické digitální vysílání vůbec spuštěno, musí být ještě ukončeno analogové vysílání, pro které se využívají některé kanály, takže se zde může skutečně hovořit o přechodu bez kompromisu.

Ve středním Německu to bude následovat na jaře 2005. Na tom se dne 20. 1. 2004 dohodli MDR, ZDF a Úřad pro média spolkové země Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko. V první fázi se začne s aglomerací Lipsko/Halle a Erfurt/Výmar.

V Bavorsku se začne v druhém kvartále roku 2005 v Mnichově a Norimberku. I když ještě nejsou všechny podmínky vyjasněné, tak je již rozhodnuté, že lokální programy tv.münchen a FrankenFernsehen zůstanou zachovány.


Severní Porýní-Vestfálsko a severní Německo

Dne 24. 5. 2004 bude zahájeno vysílání, bude to v oblasti Hannover/Brunšvik a Brémy/Unterweser (Dolní Vesera) a Kolín/Bonn. Zahájení je pevně stanoveno na den 8. 11. 2004 pro: Hamburk/Lübeck, Kiel/Šlesvik a oblast Düsseldorf/Porúří. Nejprve se bude vysílat 16 programů, v této době má být polovina soukromých a polovina veřejnoprávních.

Problémy však jsou např. ještě ohledně set-top-boxů pro sociálně potřebné. Tito mají nárok na jednorázovou podporu na nákup set-top-boxu pro příjem televize, a to bude převzato dokonce i pro náklady na využívání služeb kabelové sítě, jestliže není možný terestrický příjem. Pro „Úřad pro sociální případy a seniory“ v německém Kolíně z toho doposud pouze vyplývá, že žádná další podpora není vyplácena, dokud lze přijímat analogové vysílání. A potom? Pak se asi budou snažit o úpravu, „jestliže se předpokládá, že bude možný už jen digitální příjem.“ To je dokonce mimořádně dobrý předpoklad: dne 8. 11. 2004 bude analogové vysílání vypnuto na kanálech v centru aglomerací Kolín/Bonn, Hannover/Brunšvik a Brémy/Unterweser.

Úřad LfM zdůraznil, že se svými „hospodářskými prostředky nemůže usilovat o řešení à la Berlín .“ Pan Peter Widlock, mluvčí Úřadu pro média spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko má ovšem k problému optimistický postoj: „Poněvadž se mezitím cena set-top-boxů značně snížila, nejeví se problém tak palčivý jako zpočátku v Berlíně.“ A ujišťuje: „Máme všechno přichystáno pro to, abychom zajistili hladký průběh přechodu.“


Zdroj: Aaron Fürst, rfe /radio-fernsehen-elektronik/, č. 4/2004, s. 34 a 35, pro satCentrum přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.04.2004 • Střípky ze světa satelitních a kabelových TV
26.04.2004 • E! začne vysílat také v němčině
22.04.2004 • Fotbal na Galaxii sport – plán přenosů na květen
21.04.2004 • NHL PlayOff na Galaxii sport - přehled TV přenosů
- 2. kolo
[ 1 ]
17.04.2004 • BBC, Channel 4 a náklady na analogové vysílání
16.04.2004 • DTM na Galaxii-sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist