Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 00:58:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Stanovisko ČTÚ k rušení televizního příjmu

  Autor: ČTÚ , e-mail: info@ctu.cz Přidané: 28.06.2004


Upozornění občanů na rušení příjmu televizního signálu řeší ČTÚ v rámci své působnosti. Podle zjištění orgánů státní inspekce telekomunikací ČTÚ je rušení způsobeno ve většině případů přijímacím zařízením posluchačů, které nesplňuje příslušné parametry. Konkrétně se jedná o aktivní širokopásmové televizní antény nebo přídavné širokopásmové zesilovače, které neumějí vyloučit signál vysílače některé jiné povolené radiokomunikační služby (např. GSM, pozemní pohyblivé služby nebo VKV vysílání) tak, aby jej divák nevnímal jako rušení.


„Aktivní“ anténou se rozumí zařízení dodávané s jednou nebo několika elektronickými součástkami, které zesilují signál. Všechny ostatní antény lze považovat za „pasivní“, bez ohledu na jejich zisk nebo směrové vlastnosti.

Aktivní širokopásmové televizní antény jsou určeny k příjmu v lokalitách, kde je slabý signál. Slouží zejména:

- k příjmu českých programů v oblastech se slabším televizním signálem,

- k příjmu zahraničních programů,

- k zajištění příjmu z jednoho směru jednou anténou v místech, kde různé programy jsou vysílány různými místními vysílači a signál základního vysílače vysílajícího 4 programy je v místě příjmu slabý.


Výrobce aktivní širokopásmové televizní antény (širokopásmového televizního zesilovače) nebo jeho zmocněný dovozce do zemí EU musí vydat Prohlášení o shodě podle nařízení vlády č. 18/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility, výrobek označit příslušnou značkou shody a v návodu uvést způsob a podmínky použití výrobku (případně omezení použitelnosti). Výrobci antén jsou povinni zajistit i v souladu se zákonem č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, aby jejich výrobky byly vhodné ke stanovenému účelu.

Státní inspekce telekomunikací ČTÚ provedla dvě měření aktivních širokopásmových televizních antén typu UAT 8 (pozn.: na trhu se vyskytuje řada dalších typů aktivních širokopásmových TV antén různých výrobců). První měření bylo provedeno z důvodu analýzy příčin rušení TV příjmu, druhé na základě dohody s Českou obchodní inspekcí. Kromě funkčních závad zakoupených antén bylo zjištěno, že rušení příjmu je způsobeno:

- vznikem vlastních intermodulačních produktů,

- kompresí přenášených TV signálů,

- parazitními signály vzniklými při rozkmitání zesilovače.

V dokumentaci měřených antén byla uvedena nepravdivá hodnota maximálního přípustného výstupního napětí (uvedena hodnota cca 100x větší!), antény nebyly označeny příslušnou značkou shody a v dodaném návodu nebylo upozornění na fakt, že použití antény je omezeno pouze na lokality bez přítomnosti silných signálů jiných místních vysílačů.

Pokud rušené zařízení neodpovídá požadavkům na elektromagnetickou kompatibilitu nebo pokud rušení vzniklo nedodržením podmínek stanovených pro provoz zařízení, nese náklady na odstranění rušení provozovatel tohoto zařízení. Pokud obě zařízení splňují všechny požadavky, nese tyto náklady provozovatel zařízení později zřízeného nebo změněného. ČTÚ doporučuje posluchačům nákup a instalaci aktivních širokopásmových televizních antén realizovat u odborných firem.

Užitečné informace a rady pro výrobce, dovozce a uživatele telekomunikačních zařízení a odpovědi na nejčastěji se vyskytující otázky jsou zveřejněny na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu www.ctu.cz.


Zdroj: www.ctu.cz, Důležitá sdělení, 17.06.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 27   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.06.2004 • Digitální aktuality – červen 2004 [ 3 ]
23.06.2004 • Aktuální letní nabídka pro nové zákazníky UPC Direct – zdarma přijímač, karta, parabola a konvertor! [ 16 ]
11.06.2004 • Společné stanovisko České televize, TV Nova a Prima TV k dokumentu „Další postup Rady v oblasti digitálního vysílání“ [ 4 ]
07.06.2004 • Licencování digitálních programů
03.06.2004 • Červenec na HBO [ 4 ]
30.05.2004 • Zápisník duše DXera - II. [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  pre gespa 

29.06.2004 09:25 • mc
To Ťa pekne od...ali, mali pozrieť kanál ne spektráku a zároveň celý kanál preskanovať prijímačom AM/FM so šírkou pásma cca.100kHz a to jak z Tvojej antény, tak z ich antény. Rušenie, ktoré Ti robí pozorovateľné farebné moaré by mali na 100% nájsť, a ak máš len pasívnu anténu, tak je to na 100% zo vzduchu. Inak, až bude DVB-T, tak to spektrák nenájde a preskenovanie analógom tiež nebude nejak účinné. A aj ja mám farebné moaré na ČT2, ale vzniká mi rovno v TV. Dôvod: nevhodné frekvenčné plánovanie Javorina STV1/K56(80dBuV na dipól) a ČT2/K47 (45dBuV): K56-(2xMF)=K47.
 
 
  pre WOLFa 

29.06.2004 09:10 • mc
Mal som na mysli stav, keď by to sito bez akýchkoľvek zosilovačov mal každý. Z vlastej skúsenosti viem, že ak je niekde rušenie na TV pásme, tak na 70% je to polské sito s 36dB zosíkom (medzi obľúbené vyžarovacie frekvencie tejto antény patria aj 2120 a 2560 MHz !!!), ďalších 20% staručká TESA-S v nejakej STA (dúfam, že v Čechách ich už nemáte tak veľa) a zbytok 10% sú termostaty, mixéry atď ...
 
 
  Uhlídat v současném stavu všec ... 

29.06.2004 08:28 • Raul
Uhlídat v současném stavu všechny možné zdroje rušení není vůbec možné. Zvlášť, když si každý vyrábí co chce téměř na koleně (včetně přijímacích a vysílacích antén) bez ohledu na to, jak takový výrobek "elektromagneticky" zaneřádí své okolí. Každý se musí nějak živit, to chápu, ale nelze to řešit na úkor ostatních, kteří pak mají své zařízení nepoužitelné. Tím jak se rozmáhají všelijaká "bezdrátová" zařízení, bude se tento stav stále zhoršovat. Jednou z velmi dobrých možností, jak zajistit příjem TV a R bez rušení je satelitní příjem pro všechny. Ceny receiverů, parabol, konvertorů stále klesají, a dostávají se na cenu terestrického příjmu. Vždyť pro terestriku musíme mít hned několik antén, stožár, výložníky, většinou i zesilovač nebo předzesilovač, slučovač, rozbočovač, kanálovou propust nebo zádrže atd. atd.
Někdy dokonce vyjde terestrika dráž než si pořídit jednodušší sat. komplet včetně motoru!. Proto nechápu, proč individuální sat. příjem není u nás podporován. Vždyť je to komfort podobně jako plyn vedle vytápění uhlím. Cenově je to už dnes srovnatelné, a pokud uvažují naši mocipáni o DVB-T tak to možná bude v budoucnu ještě dražší než satelit. Ale ze zavedení DVB-T budou proudit tučné prebendy a úředníci budou mít na pár let o "práci" (i když zbytečnou) postaráno. Práci čest. Raul.
 
 
  SITO 

29.06.2004 07:44 • WOLF
To mc: Ano staré dobré síto TVA21-60 je sice dobrá a ú
celná vec, ale kdyz je rusení silne tak ani kvalitní anténa "bez vhodné úpravy" nepomuze :-(
 
 
  Gespa sa nám rozpísal... ale i ... 

28.06.2004 15:08 • mc
Gespa sa nám rozpísal... ale ideálny stav by bol, keby ľudia vystrčili sito(stareé dobré z Kovopodniku Plzeň) bez akýchkoľvek zosilovačov a hrali by im 4 celoplošky plus nejaká regionálka a basta
 
 
  Souhlas s anonymem z 11:39 ohl ... 

28.06.2004 14:07 • gespa
Souhlas s anonymem z 11:39 ohledně oné "samospasitelnosti" v podobě toho striktního rozkanálování i domácího anténního systému.
-
Jen ještě dodám či zopakuju, že ani toto už dnes nijak zásadně nepomůže. Čím dál více se setkáváme s rušením i při použití kanálových antén a kanálových předzesilovačů. Do Novy (III.tv pásmo) kromě klasické "elektriky" zalízá např. bezdrátový internet a i UHF už na tom není vůbec o nic lépe. Tady u nás např. (zřejmě) harmonická z mobilů do 44. kanálu (Markíza) anebo zabezpečovačky do 46. kanálu, ale je toho samozřejmě mnohem více...
-
Jeden případ jsem měl možnost si i odzkoušet sám doma ve svém bývalém bydlišti. Kousek ode mne je technická budova, která vysílá svoji zabezpečovačku na policajty, což je v tomto případě jen přes ulici. Vysílají ale s takovým výkonem, že na měřáku bez antény je téměř 80dBmikroV!
A i když vysílají "na svém", tak buď už přímo takovýmto přímým silným signálem anebo (a to spíše) harmonickým zakmitnutím mi to nabourávalo ČT2 ze 46. kanálu. Projevuje se to pravidelným intervalovým problikáváním barevného rastru do obrazu a i když jsem byl na dobrém místě a 46.-tku jsem měl v pohodě silnou, tak mi to tam nabíhalo pořád a to i přes kanálovou anténu bez předzesilovače a i při použití standardního kanálového předzesilovače s kanálovou anténou.
Naštěstí jsem si nechal udělat předzesilovač s "náklonem" a i když se nad ním otec trochu potrápil, tak nakonec to z toho dostal. Ovšem netřeba možná zdůrazňovat, že takovéto přešlechtěné upravené předzesilovače jsou desetkrát citlivější na přepětí ze vzduchu, proto téměř každý rok přes léto odejde...
Samozřejmě jsem na to volal i odrušovačku, ovšem po jejich zhodnocení, že na svém měřáku nic nevidí (měli tam samozřejmě ČERNOBÍLOU obrazovečku, na které je jasné, že barevné moaré nikdo nikdy neuvidí) a po konstatování, že tu zabezpečovačku si vysílají "na svém", vypili kafčo a odfrčeli.
Nic ve zlém, ale kdybych byl normální uživatel, tak mám dodnes na obrazovce barevný fleky a v případě DVB-T na 46.kanále bych nejspíš neměl vůbec nic...
-
Neberu ČTÚ, že se chce bránit zbyteným výjezdům, kdy je volají lidi co mají síťovku s 35dB předzesilovačem a přitom bydlí kilometr od vysílače, ale máme zde i spousty jiného rušení, kde nepomůže ani STANDARDNÍ kanálový zesilovač a chtít po obyčejných domácích anténách, aby byly dělané ve stylu nadstandardního STA, to nevidím příliš reálně, spíš by se měli postarat o to, aby různé přesahy či zákmity byly v únosné míře. Pokud totiž někdo vysílá např. zabezpečovačku přes ulici s takovým výkonem, že na měřáku mi to leze "za roh" i bez jakékoliv antény jen tzv. "na prst", tak toto dokáže rozhodit prakticky jakýkoliv standardní předzesilovač, byť kanálový!
-
A u DVB-T toto bude ještě mnohem větší "sranda", protože nějaké to moaré na jednom či dvou kanálech lidi v nejhorším překousnou, ale pokud jim vůbec nepovalí celej mulťák, tak to bude teprve ta správná show.
-
Co se týká rušení DVB-T, tak se o tom u nás zatím dost striktně mlčí. Já o tom mluvil s technikem z Německa a nebyl z toho právě odvázanej, co říkal tak problémy docela jsou...
-
Z tohoto pohledu se mi jeví jako nejschůdnější varianta DVB-S, kde prakticky k rušení nedochází (až na některé velmi vyjímečné případy - většinou odstranitelné pouhým přemístěním paraboly).
-
V ideální praxi bych si potom představoval přibližný stav jako v Německu kde cca. 35-45% obyvatelstva jede přes sat, 45-50% přes kabelovku a ten zbytek přes DVB-T.
Přičemž u nás bych tato čísla zkorigoval na nějakých 25% přes DVB-S, 40% přes kabel a 35% přes DVB-T. Bohužel tohoto se zde zřejmě nemáme šanci dočkat, protože DVB-S je u nás naprosto "zanedbané" a je neustále bráno jako nějaký luxus, dobrý akorát jako záložní (někde i jako primární) distribuční trasa na vysílače... DTH jakoby u nás bylo v DVB-S téměř zakázané či zavrženíhodné slovo...
-
Kde jsme v tomto my a kde jsou v tomto Ukrajinci, Bulhaři, Rumuni, ...? :o(
 
 
  Moc to sice do sat. techniky n ... 

28.06.2004 11:39 • anonym
Moc to sice do sat. techniky nepatří, ale zajímavé. Je samozřejmé, že každá sériová výroba zesilovačů nemůže být stoprocentně bez chyby. Tím spíš širokopásmových. Ale na druhou stranu - v problémových oblastech zajistit kvalitu pro každý program není zrovna levná záležitost. A o estetice ani nemluvím. Kanálové zesilovače mají taky své mouchy a kvalitní zádrže, propusti jsou drahé.
V praxi to mělo význam pouze u společných antén. Pro jednotlivce je levnější pořídit si satelit s CL kartou a nova má stejně většinu vysílačů ve VHF pásmu, které je rušeno snad vším.
Nevím, tak se mi zdá jako výmluva, nebo pokus o nalezení vyníka kvůli testům CDMA. GSM služby mají vysoký výkon, je to pochopitelné. Jen by se mělo už víc psát o možnosti rušení DVB-T. Jak to bude v praxi, poznatky ze zkušebního vysílání, potřebná korekne chyb - přece v Praze už by mohli víc vědet - i přímo jak se projevuje rušení DVB-T GSM-službami.
 
 
Celkový počet komentářů: 27 / zobrazují se: 21 ... 27

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist