Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 02:48:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Když se hledá (pořádně), tak se najde

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 06.08.2004


Taková návštěva Bajkonuru, co leží už z našeho satelitního pohledu přibližně na 70°E a už vlastně není daleko z místa tuzemského pozorovatele k východnímu obzoru, by byla určitě zajímavou exkurzí pro mnoho z těch, kteří jsou zapáleni do satelitního příjmu v kterémkoliv pásmu. Při vypouštění satelitů se poměrně často střídají úspěchy s neúspěchy, takže vlastně vypouštění družic je dost časté. Třeba někdy nějaká cestovka se chytí tohoto tématu a přijde s takovou nabídkou za přijatelnou cenu. Konečně do Kourou v Guyaně to možné je a myslím, že tato země je jako bývalá francouzská kolonie považována za součást EU, takže vlastně bychom se tam mohli podívat na cestovní doklad typu občanského průkazu.

(- obr. Cubavisión - 58°W). Zůstaňme však u satelitního příjmu, a to v Ku pásmu. Jestliže jsem v jednom z předchozích článků avizoval, že natáčení DiSEqC s motorem DG - 120 SuperJack obsáhne s namontovanou 90 cm offsetovou parabolou silné programy vysílané v pásmu Ku na pozicích v rozsahu natáčení od 58°W třeba od programu Cubavision International (11612/H/3670) až třeba podle nastavení na 75°E, kde je možno dobře přijímat programový balík Viasat (12518/V/21500) s celkem asi čtyřmi programy, pak jsem zcela přehlédl a ignoroval možnost příjmu těch programů, které na satelitním serveru lyngsat.com mají uveden vyzařovací diagram Middle East (tedy oblast většinou arabských států ležících pro nás na Blízkém Východě). S tak "malou" parabolou je totiž většina takto směrovaných programů pro příjem u nás brána jako nedostupná a s nedostatečným signálem, ale na druhé straně se tam opravdu mohou vyskytnout silné programy, které jsou schopny tento špatný předsudek prolomit.

No a to se právě stalo v mém případě, kdy jsem přehlédl, že je třeba zkusit ještě další satelit.

(- obr. Viasat History - 75°E). Zmíněné programy Viasat na 75°E mi tedy budou startem k pokusům o příjem dalších možných programů na satelitech od této pozice - u které jsme v jednom z minulých článků udělali malý výlet směrem ke startům raket Bajkonuru.

Klidně bych jako další možný satelit mohl jmenovat třeba ruský Express 6A na 80°E, kde je vysíláno asi 6 programů v Ku pásmu, které jsou u nás přijímatelné i s dobře nastavenou středovou parabolou velikosti 180 cm, ale já jsem zaregistroval pouze nepravidelnosti v síle signálu, ale nijak jsem tomu nepřikládal žádnou váhu, protože můj použitý přijímač se nedostal nad 5%. Mám dojem, že vyzařovací diagramy přidružené k ruským družicím jsou spíše jen orientační, a vůbec bych se nedivil, kdyby se některý z programů dal přijímat i na nějakou běžnou parabolu. Nevím, jak je sice vysílání jednotlivých programů financováno, ale pokud si frekvence jednotlivých programů pak jednotlivě posoudíte při příjmu na velké parabole, pak síla jednotlivých programů je oproti jiným i trojnásobná, ač třeba na zmíněném lyngsat.com je u nich přiřazen stejný beam. Tedy: ruské družice, zkoušet, a ještě jednou zkoušet.

Insat 2B-3C na 83°E sice vysílá i v Ku pásmu, ale to je tak striktně nasměrováno na Indii, že šance jeho příjmu u nás prostě není. Bavíme se o moderním digitálu, ale kdybyste náhodou někdy zkoušeli C pásmo v analogu, tak není vyloučeno, že 2 - 3 indické programy z této družice zachytíte třeba i v jedničkové kvalitě. Ale analog se dnes už moc nenosí,tak budeme pokračovat v hledání programů vysílajících v Ku na satelitech umístěných na pozicích ještě dále na východ.

(- obr. Spektrum - 85°E). Intelsat 709 na 85,2°E, to je ten satelit, jehož transpondéry jsem při prvním pokusu neprošel dostatečně důkladně. To, že je jich většina nasměrovaných přímo na Hong-Kong, resp. oblast ne širší než 30 km od Hong-Kongu (max. po Kanton), mne nějak ukolébalo v bdělosti a feedy namířené na Middle East žádnou aktivitu nevykazovaly . Jenže přece je tu minimálně jeden program, který se v pásmu Ku dá přijímat. Program Spektrum (11587/H/1445) je řecký zábavný program, který vlastně většinu času vysílá zábavné soutěže a z technického hlediska bude vždy chvilku trvat, než ho levnější přijímače načtou a zastabilizují. Signál může být někdy dost proměnlivý, ale pokud se vám na obrazovce již obraz objeví, pak tam opravdu "drží" a jde bez výpadků. Já jsem na programu sice viděl podstatě asi 4 - 5 hodin stejný program se stejným křížovkářským pozadím za moderátorkou, ale třeba je program v jiných časech zajímavější. Rozhodně je však takový, že jej s parabolou kolem 90 cm po kratším či delším hledání jistě zachytíte.

Na tomto satelitu ale podle zdroje lyngsat.com vysílá ještě program RR Sat promo (11657/H/3255), ale ten jsem já nezachytil, přesto, že má v propozicích uveden stejně směrovaný beam. Třeba se to podaří vám a tím se všeobecné možnosti příjmu z této družici ještě rozšíří.

Dalo by se říct, že napravením tohoto malého opomenutí vlastně můžeme článek ukončit a poděkovat čtenářům za strpení nepřesnosti, ale ono to ještě úplně tak všechno není. Pokud to bydlíte třeba na nějaké vyvýšenině nebo v lokalitě s dobrým výhledem na východní obzor, můžete zkusit ve své hledání dalších možností příjmu v Ku pásmu s běžnou parabolou velikosti kolem 90 cm.

Satelit ST-1 na 88°E sice vysílá také v Ku pásmu, ale jeho nasměrování je poněkud striktně na jihovýchodní Asii, takže myslím, že tady s pokusy o příjem asi neuspějeme. Je to moderní satelit a okraje jeho nasměrování jsou podle zpráv od kolegy z Taiwanu až neobvykle ostré - v rozmezí asi 10 km prostě padne na 0. Příjem jsem neviděl osobně, takže potvrdit nemohu, ale jen konstatuji, že já jej tady v pásmu Ku přijímat nemohu.

Yamal 102/201 na 90°E pracuje převážně v pásmu C a je velmi výkonný. Jako většina současných ruských družic nemá sice takovou životnost jako třena západoevropské nebo americké satelity, ale v duchu sovětských tradic je opravdovým úderníkem, který ovšem moc nehledí nalevo ani napravo. Tím tedy jen jemně konstatuje, že přece jen trochu inklinuje, a tak by se třeba i mohlo stát, že některý z přenosových feedů v pásmu Ku by vlastně přijímat i šlo, pokud byste je zachytili při vysílání. Sice by se laicky dalo říct, že by to byla velká náhoda, ale na druhé straně existují internetové stránky, které přenosové feedy a jejich činnost monitorují a na nich se i dočtete předpovědi ohledně možných aktivit těchto feedů. Pokud byste přijímali i C pásmo, pak signály z tohoto satelitu dobře zachytíte i u nás, a to běžně i s parabolami kolem 140 cm, některé programy dokonce i s naší 90 cm parabolou.

(- obr. Al-Islah TV - 95°E). Asi si teď říkáte,že už jsem to měl zakončit, protože píšu o něčem ležícím zcela za obzorem a příjem z těchto pozic je pro nás jen pohádkou. Také jsem si myslel, že opravdu příjem družice Yamal na 90°E v C pásmu je pro nás jasná konečná, ale dost jsem se zmýlil. Ano, teoretický propočet sice hovoří, že v ČR by mělo jít přijímat satelity z maximální východní pozice tak 96-97°E, ale nikdy jsem na těch pozicích šanci nehledal. Ale nejsem sám, kdo tak blázní za satelitním příjmem z extremních krajních pozic, a tak se našel satelitní kolega z Lučence, který mne názorným činem přesvědčil, že pokud se opravdu hledá dobře s jasným teoretickým základem a vědomostmi a praktickou trpělivostí, pak je možno nasměrovat parabolu s pominutím satelitu Measat na 91,5°E nasměrovaným na oblast Malajsie a východní Asie a striktně indického satelitu Insat 3A na 93,5°E i na pozici 95°E, kde je umístěn satelit NSS 6.

Zběžná prohlídka obsazení a nasměrování jednotlivých transpondérů vás rychle odradí od dalšího zkoušení, protože vysílání do Austrálie na prvních spodních transpondérech C pásma vyvolá jen zasnění dálkami, ale pokud neuděláte tu chybu, co jsem udělal já na satelitu na 85°E a rozpis frekvencí a beamů projdete podrobně, zjistíte, že i tady se vyskytují transpondéry, jejichž programy jsou směrovány na Middle East, a to už začíná být vysoce zajímavé i pro nás. Jak už jsem řekl, kolega nezahálel a - lov se podařil. Satelit je totiž trochu výjimečný, že vlastně dělá také bránu mezi Austrálií a právě oblastí Middlle East a jeho signál je velmi silný.

(- obr. New Skies Promo - 95°E). Prvním jeho zachyceným programem byl Al-Islah TV (11679/V/2000) a síla signálu sice s parabolou 180 cm byla ovšem stejná jako u řeckého programu Spektrum- 85°E, z čehož by se dalo vyvodit, že satelit NSS 6 by mohl být přijímatelný s parabolami daleko menšími.

Aby toho však nebylo málo, příjemně povzbuzen (sám říká šokován) tímto úspěchem, jako další program si vyhlédl New Skies Promo (11456/H/2170) - a program po krátké chvilce také v plné síle naskočil - dokonce silněji než program předchozí. V té chvilce se ve vás rozvinou naplno objevitelské touhy a zkoušíte i tu Austrálii - co kdyby?

Nebudu vás tímto satelitem více napínat, článek přímo od autora asi prvního amatérského satelitního příjmu NSS 6 na Slovensku si můžete se všemi detaily přečíst třeba právě na tel-satexp.cz, ať máte všechny ty nezkreslené informace hned z první ruky.

Není to žádná utopie, s vylepšováním parametrů satelitů a přijímacích zařízení se nyní daří realizovat takové DX příjmy, jako v tomto pásmu nikdy dřív. Jsem rád, že není podceňována již ani teorie, nad kterou se vždy jen mávlo rukou a věc se odložila mezi nemožné. Asi by byla krásná oblast vědy zabývající se prozkoumáním šíření satelitních signálů ze satelitů ležících vlastně za obzorem a přesto s možností ozářit i naše území - tedy deformace signálů šířících se třeba ionosférou vertikálně a ne horizontálně,jak to známe třeba z nejsilnějších evropských satelitů.

Stále máme asi co nacházet i na satelitním nebi, a tak to budete příště zas třeba právě vy, kdo dokážete, že i s běžnou satelitní soupravou se dají přijímat ještě další krásy světa.


Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz, 5.8.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.08.2004 • Změny v obsazení transponderů UPC Direct k 11.8.2004 - aktualizováno [ 7 ]
04.08.2004 • Analogové vysílání TVN do konce prázdnin?
04.07.2004 • Od Türksatu k Bajkonuru - 2. část [ 3 ]
03.07.2004 • Od Türksatu k Bajkonuru - 1. část [ 5 ]
20.06.2004 • Za Hispasatem satelituprázdno? - 2. část [ 12 ]
19.06.2004 • Za Hispasatem satelituprázdno? - 1. část [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Výzva 

11.08.2004 08:09 • mc
Kto sa dostane na 99E je tam UHF satelit Ekran-M (zdroj www.rscc.ru) frekvencie 714 a 754 MHz.
 
 
  Paráda. Perf. článek. Ten vých ... 

06.08.2004 00:50 • go_for_it
Paráda. Perf. článek. Ten východ jo, ale co za tím 58-mým stupněm.... Třeba 61W, má někdo zkušenosti? Já se až do teď striktně držel beamů. No asi přidám na průměru.....
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist