Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 14:50:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Boj na trhu satelitního rádia v USA se začíná přiostřovat

  Autor: ČTK, Česká média , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 19.08.2004



Boj na trhu satelitního rádia ve Spojených státech se začíná v poslední době přiostřovat. Působí na něm sice jen dvě firmy, ty se ale stále více předhánějí v tom, která z nich nabídne zajímavější služby a ukrojí si tedy největší díl trhu. Zatím poslední salvu "vypálila" společnost XM Satellite Radio.

XM Satellite Radio je největší provozovatelem satelitního rádia v USA a jejím jediným konkurentem je společnost Sirius Satellite Radio. Ta ale zatím v počtu předplatitelů dost zaostává. Obě firmy však nabízejí poslech oblíbených rozhlasových stanic po celých Spojených státech, a to v digitální kvalitě, což umožňuje právě satelitní přenos. Američané si takové přístroje umisťují převážně do auta.

Společnost XM Satellite Radio Holdings, která stejnojmennou stanici provozuje, začne nabízet dodatečné služby. Posluchač si bude moci přehrát živé vysílání a používat i tlačítko pauzy, které je běžné u přehrávačů. XM se totiž chystá uvést na trh přístroj, který živé vysílání "podrží" v paměti po dobu 30 minut. Podle analytiků by nová služba mohla zcela zamíchat kartami v hudebním průmyslu, protože předplatitelé budou moci skladby poslouchat stejně jako na přehrávači. Budou sice omezeni 30 minutami, to by ale podle pozorovatelů neměl být problém. Málokdo si totiž bude chtít určitou skladbu, nebo mluvené slovo, přehrát více než dvakrát za sebou.

XM nabídne přístroj společnosti Delphi, který bude stát kolem 130 dolarů (asi 3400 Kč), a na trh by ho ráda umístila v říjnu. O přesném použití služby toho podnik zatím mnoho neřekl, ví se ale, že uživatelé nebudou mít možnost vybrat si konkrétní skladbu. XM Satellite i Sirius se chtějí odlišit od běžných rozhlasových stanic, které sice nemají dosah po celých Spojených státech, ale jsou zdarma. Za XM i Sirius se platí.

"Povede to ke svárům, protože dalším krokem bude to, že lidé si budou moci jednotlivé skladby nahrávat," předpovídá analytik v investiční společnosti Stifel Nicolaus & Co Kit Spring. Nahrávací firmy totiž nerady vidí, když se dá hudba distribuovat a nahrávat přes internet a do budoucna zřejmě i přes satelitní rádio. Pokud bude možné skladby ihned převádět do formátu MP3, objeví se další důvod, aby lidé platili za hudbu ještě méně peněz než platí teď.


Zdroj: ČTK, Česká média, 19.8.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.08.2004 • BSKyB chce používat název Freesat
11.08.2004 • BSKYB - nová iniciativa s programy FTA a HDTV [ 2 ]
14.07.2004 • Hollywood kontra celoevropské satelitní televize [ 5 ]
14.07.2004 • Maďarská MTV a olympijské hry
10.07.2004 • EBU se připravuje na Olympiádu
08.07.2004 • V Chicagu se vysílá zpravodajství TV Poprad [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Digi 

19.08.2004 22:30 • anonym
Hmm,XM radio ma a bude mit navrch stale oproti SIRIUS rdio,nebot nejen ze ma levnejsi sluzbu mesicne,ale jiz par mesicu vysila svuj kompletni signal 120 programu take v nabidce sat.providera DISH NETWORK.Takze 2 miliony ofic.predplatitelu plus nekolik dalsich 7 milionu v DISH NETWORK.Co se tyka nahravani skladeb tak to se jiz bez problemu dela par let,nebot receivery do aut se daji pripojit i do jakoliv domaci sestavy a navic v prodeji je jiz delsi dobu tzv.XM BOX pro pripojeni k PC.Je to externi zarizeni ,ktere se k PC pripoji pres USB port .Takze si myslim,ze se z toho dela velka a zbytecna bublina....
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist