Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 06:36:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Na návštěvě v: TA3 – 2. část

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 26.08.2004


V předchozím pokračování naší exkurze do slovenské zpravodajské stanice TA3 jsme skončili v režii a přes prosklenou stěnu jsme nahlédli „dolů“ do zpravodajského studio s pultem hlasatele - moderátora a stolem pro besedující hosty ve zpravodajských a publicistických pořadech. To nejzajímavější nás ale čeká v dalších prostorách v prvním patře, v místech, kam se normální návštěvník asi vůbec nedostane.

Nejprve přicházíme do master control roomu, místnosti, kde je soustředěná technologie příjmu, záznamu a vysílání této televize. U jedné stěny za zasklenými dvířky vidíme digitální videorekordéry, hardiskové záznamová zařízení, pracovní server s kapacitou až 25 TB (Tera Bytů!) programu k odvysílání a server pro přesun příspěvků po síti. Jen pro představu – hodina záznamu má velikost cca 13 GB. Zde se také sbíhají linky od radioreleových a satelitních přenosových tras a naopak odtud se odbavuje signál rychlou optickou linkou na satelitní up-link Telenoru na Mlynské doline v Bratislavě.

Byl to určitě zajímavý pohled na současnou digitální televizní techniku, mě to však táhlo dále. Až úplně vzadu, po levé straně jsem objevil přijímací pracoviště satelitních tras, tedy to, nad čím by zajásalo srdce nejednoho satelitního fanouška. Vedle známých kanálů a stanic, které si mohu sám doma naladit na svou přijímací aparaturu mi zde na profi receiverech naskakovaly a na monitorech se objevovaly nedostupné zakódované přenosy zahraničních zpravodajských agentur, jako jsou např. APTN, Reuters, ČTK, FOX a další.


Nevydržel jsem a po dovolení zasedl za mixážní video pultík a popřepínal si některé zajímavé kanály. TA3 funguje ve výměnné síti a další příspěvky do vysílání si předplácí – abonuje, tak aby diváci dostávaly aktuální informace z celé naší modré planety.


Pro příjem těchto signálů je na střeše několik přijímacích parabol, z nichž ta největší (odhadem asi čtyřmetrová) je s polárním závěsem a motorickým pohonem pro natáčení na přenosové kanály na orbitě. Jedna také přijímá signál z přenosového vozu SNG. S trochou štěstí můžete některé přenosy zachytit i vy, pokud si naladíte na novém satelitu Intelsat 10-02 (umístěném na pozici 1,0 stupňů západně) transponder 11,166 V, SR 2293, FEC 3/4.

Pokud jsem začal vzpomínat transpondery a frekvence, chtěl bych se zmínit o změnách, které v nejbližší době ovlivní příjem TA3 a také dalších slovenských stanic, přenášených z této „skandinávské“ pozice:

Jak už určitě z našeho webu víte, začala od poloviny července stanice TA3 vysílat na novém „bulharském“ transponderu č.6 na družici Thor 3 (0,8 st. záp.), frq. 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8, PIDy 518/664. Přímý up link na tuto družici je v Sofii, kam se signál dopravuje po optické trase. Tento paket samozřejmě doplní i stanice JOJ, Music Box a veřejnoprávní rádia SRo 1 – Slovensko a SRo 2 – Devín. Transponder se tak stane „hlavním“ distribučním zdrojem signálu jak pro kabelové sítě, tak i pro individuální satelitní příjem.


Odpadne tak „double hop“ přenos signálu z Bratislavy do norského Nittedalu přes přenosový transponder č. 65 na družici Intelsat 10-02 (1,0 st. záp.), frq. 11,533 V, SR 11283, FEC 7/8, který byl aktivován po odsunu původní starší družice Intelsat 707 z této pozice.

Po přeladění kabelových společností na nový transponder dojde (během měsíce září) k ukončení vysílání paketu Telenor Slovakia na tr. č.36 na Thoru 3 (0,8 st. záp.) na frq. 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8.

Tyto změny zasáhnou i stanici JOJ TV, kde bude znovu aktivováno kódování v Conaxu (osobně předpokládám, že už zřejmě v „bulharské“ mutaci kódu Conax) a také hudební kanál Music Box, který v současné době nemá jinde signál na „překrývacím“ transponderu a dojde tak k jeho převedení na nový transponder na Thoru 3 (11,823 H, SR 28000, FEC 7/8) až těsně před vypnutím signálu z dosavadního transponderu Telenor Slovakia.

O všech těchto změnách vás budeme na webu satCentrum podrobně informovat, připravujeme také zajímavý rozhovor s panem Milanem Fitzekem, manažerem pro radiokomunikace stanice JOJ TV.

TA3 je samozřejmě i nadále distribuovaná pro české a slovenské abonenty UPC Direct v paketu na družici Astra 1G, umístěné na pozici 19,2 stupňů východně, tr. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, kde je ale zakódovaná v systému CryptoWorks.

Ale teď rychle ještě na skok zpátky do naší exkurze do sídla TA3. Na závěr nám zbývá ještě malý čas na krátké rozhlédnutí se po galerii. Poslechneme si tichý klapot mnoha počítačů v news roomu, širokým oknem naposledy nahlédneme do zpravodajského studia a rozloučíme se s naší sličnou průvodkyní - PR manažérkou, slečnou Olívií Trnkalovou. Za sebe i za ostatní účastníky této zajímavé exkurze přeji „TÉ Á trojce“ – jedinečné zpravodajské stanici, hodně zajímavých zpráv, komentářů, besed a diskusních témat, a samozřejmě co nejvíce spokojených diváků.


Poznámka:

Přenosový vůz (SNG) stanice TA3, který zde vidíte na obrázcích, nebyl v době exkurze v sídle televize, ale přenášel dění z centra Bratislavy, která v tu dobu hostila vrcholný summit NATO. Uveřejněné snímky vozu jsem pořídil na podzimním Sattechu v Trnavě.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.08.2004 • Na návštěvě v: TA3 – 1. část [ 2 ]
13.08.2004 • Únia bude mať spoločnú televíziu [ 4 ]
11.08.2004 • Premier League na Galaxii-sport [ 3 ]
15.07.2004 • Srpen na HBO
09.07.2004 • Společnost CME koupila v Chorvatsku televizní stanici Nova TV [ 1 ]
08.07.2004 • Letní anketa: Příjem CZ/SK stanic v zahraničí [ 17 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  UPC Direct 

02.09.2004 19:35 • anonym
Od 16.9. bude JOJka a Markíza v UPC Direct!!!
 
 
  a co bude delat telonor s tim ... 

26.08.2004 19:30 • anonym
a co bude delat telonor s tim uplinkem v Blave ?? Ze by ho prodali ???
 
 
  že bych měl dejavu? :-))))) ... 

26.08.2004 18:46 • sukesada
že bych měl dejavu? :-)))))
 
 
  a to tá optika do Sofie je lac ... 

26.08.2004 09:49 • anonym
a to tá optika do Sofie je lacnejšia ako distribúcia cez sat priamo z Bratislavy?
 
 
  Takze na konci septembra prest ... 

26.08.2004 08:27 • nobody
Takze na konci septembra prestane pre mna joj existova. Velka skoda to aj tak nebude.
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist