Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 10:46:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Na návštěvě v: TA3 – 1. část

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 26.08.2004


V rámci exkurze Československého DX klubu (CSDXC) do některých bratislavských médií jsem měl možnost navštívit sídlo slovenské zpravodajsko publicistické stanice TA3 a podívat se pod pokličku přípravy každodenního vysílání unikátní televize, kterou známe ze satelitu a kabelu. Tuto televizi najdeme na bratislavské Gagarinově ulici číslo 12 (PO BOX 31, 820 15, Bratislava 215, tel.: 02/48 20 35 11), a její sídlo ve žluté, nepříliš pohledné jednopatrové kostce u benzínové stanice OMV připomíná spíše autoservis, garáže nebo malý průmyslový podnik, jak sídlo televize.

Tento první dojem se však hned změní po vstupu do moderních, účelně řešených vnitřních prostor s originálním zpravodajským sálem v přízemí a galeriemi nad ním v patře. Ale nepředbíhejme a začněme exkurzi pěkně od začátku. Po vchodu do male místnosti recepce se nás ujímá PR manažérka televize – slečna Olívia Trnkalová. Ta nás nejprve seznamuje s krátkou historií této zajímavé a v našich zemích unikátní komerční zpravodajské televize.

Myšlenka na vznik TA3 se zrodila ve skupině kolem pana Lengyela někdy v roce 2000 a už za rok po získání nezbytných investic, licencí a technického zázemí a technologie byla televize připravená k vysílání. Samozřejmě po konkurzech a náborech řady lidí, kteří měli zájem podílet se na novém a v regionu nejen Slovenska, ale i střední Evropy ojedinělém projektu soukromé zpravodajské televizní stanice. Šéfredaktorem se stal Zdeněk Šámal, kterého už ale v této televizi nenajdeme, protože před nedávnem odešel do České televize. První vysílání do éteru bylo naplánované na 23.9.2001, ale jak si možná pamatujete, TA3 se objevila naživo na satelitu Intelsat 707 (zde vysílala až do 1.4.2004 s technickými parametry 11,540 V, SR 26000, FEC 3/4) už o několik dní dříve - v úterý 11.září 2001. Tehdy pohotově zareagovala a „vyjela“ do éteru s aktuálním zpravodajstvím z teroristických útoků v USA.

Nyní má tato zpravodajsko publicistická stanice (ano přibývá jí stále víc specializovaných publicistických pořadů a magazínů) své místo v mnoha kabelových sítí na Slovensku i v České republice a také v satelitní nabídce UPC Direct. Vysílá denně od 07.00 hodin do 24.00 hodin.

TA3 můžeme naladit volně na satelitu Thor III, pozice 0,8 stupňů západně, tr.36, frq. 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8. Dále je distribuovaná pro české a slovenské abonenty UPC Direct v paketu na družici Astra 1G, umístěné na pozici 19,2 stupňů východně, tr. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, zde ale v kódu CryptoWorks.

Návštěvu zahajujeme v nejrozlehlejším prostoru přízemí budovy TA3 – v news roomu. Zde je řada pracovišť novinářů a redaktorů, připravujících podklady pro vysílání. Jednotlivé stolky s počítači nejsou z důvodu lepší vzájemné komunikace oddělené žádnými přepážkami či zástěnami. Vedle sebe tak pracují lidé v sekcích domácího a zahraničního zpravodajství, sportovní redaktoři, publicisté a zaměstnanci, připravující podklady pro internetové stránky a archiv TA3.

Za pár let svého vysílání udělali tito redaktoři svou snahou o aktuální a objektivní zpravodajství TA trojce velmi dobré jméno a ta tak získala např. exkluzivitu jediné stanice, přinášející přímé obrazové zpravodajství z letošní návštěvy papeže na Slovensku. Její zpravodajové působili také na horké půdě v Iráku, Afganistanu či Kuvajtu.

Ještě než opouštíme zpravodajský room v přízemí, obracím se s dotazem na Olívii Trnkalovou, zda TA3 plánuje rozšířit své vysílání na 24 hodinový formát: „Ano, zamýšlíme, je to ve stádiu, kdy o tom velmi diskutujeme a rozmýšlíme se. Je to náročné na investice, technologie i nutnost přibrat několik dalších lidí. Pokud se rozhodneme přijmout tento záměr, tak ale požadujeme rozšíření v maximální kvalitě. To znamená ne nějaké smyčky, opakování denního zpravodajství, ale podstatné rozšíření stávajícího vysílání. Například bychom posunuli začátek ranního vysílání o jednu hodinu dopředu, máme také ohlasy na zájem o posun večerního vysílání do nočních hodin, do jedné či druhé hodiny po půlnoci.“ Podle slov slečny Trnkalové si TA3 dost slibuje od spuštění peoplemetrového měření sledovanosti televizí, které na Slovensku zatím chybí, teprve v říjnu letošního roku dostanou první přesná čísla, na jejichž základě mohou provést podrobnou analýzu a případně pak upravit časový formát vysílání.

Poté vystupujeme po schodech na galerii nad zpravodajským sálem. Po levé straně vidíme střižny, opět umístěné ve volném prostoru, oddělené jen malými přepážkami – paravany, což umožňuje vizuální komunikaci s redaktory. Střižny jsou, ostatně jako celá televize na digitální bázy, to znamená, že příspěvek od pořízení záznamu přes střih a úpravu až do odvysílání je v nezměněné digitální kvalitě. Podle slov průvodkyně hovoří pro digitál i čas - rychlost zpracování, která je až třikrát menší (což je velkým plusem pro aktuální zpravodajskou TV), jak u analogových záznamů na pásky a usnadňuje se i archivace příspěvků na počítačovém serveru.

Střižny jsou rozdělené na domácí zpravodajství a na zahraniční zpravodajství, a dále je zde grafické oddělení. Ve střižnách se zpracovávají příspěvky natočené redaktory v terénu anebo zaslané vlastním přenosovým vozem (SNG) či přijaté v rámci výměnné sítě zpravodajských agentur, upravují se a dodatečně ozvučují a připravují k vysílání. V grafickém oddělení se připravuje pozadí pro moderátora ve studiu (klíčování), grafika pro podkres zpráv, předěly, znělky a jingle.

Z galerie míříme dál a potichu otvíráme zasklené dveře režie. Zde pracuje před řadou televizních obrazovek a monitorů počítačů několik pracovníků. Je tu editor, který řadí příspěvky podle předem připraveného scénáře a obrazový střihač, který obsluhuje digitální video přepínač a zařazuje video efekty. Vedle něj sedí u mixážního pultu zvukař, který se stará o výsledný zvuk a tzvn. BC man – člověk, který obsluhuje vysílací počítačový server a grafickou stanici. Sestavu doplňuje studiový kameraman, který přepíná a řídí všechny kamery „dole“ ve zpravodajském studiu. Ten může naráz manuálně v reálném čase ovládat všechny čtyři kamery, anebo zařazuje do vysílání dopředu předtočené pohyby kamer či fixní kompozice.

Z režie je přes skleněnou stěnu dobře vidět na zpravodajské studio s pultem hlasatele - moderátora a stolem pro besedující hosty ve zpravodajských a publicistických pořadech. Studio je umístěné v přízemí. V pozadí za skleněnou přepážkou je vidět čilý pracovní ruch v news roomu. Takto nasnímaný pohled na moderátora je nám dobře známý z vysílání TA3. Podle slov průvodkyně je pozice moderátora v TA3 trochu odlišná od jiných slovenských televizí. Už objemem odmoderovaných pořadů - v této TV přečte tolik zpráv za směnu, co v jiných stanicích za měsíc. Musí mít přehled a schopnost reagovat na aktuální, dopředu neočekávané události a sám je i případně stručně a výstižně okomentovat. Na dopředu očekávané události má samozřejmě podrobně připravené a nachystané materiály, ale často dostane do vysílání exluzivní záběry zahraničních agentur, či živé přenosy, kde se pak naplno projeví znalosti, přehled a pohotovost každého moderátora.

Dokončení příště


Poznámka autora:

Druhé pokračování, stejně jako několik dalších příspěvků pro tento web bylo napsáno a uloženo v redakčním notebooku, který jsem si vzal s sebou jako správný „workoholik“ na „pracovní“ dovolenou. Bohužel počítač vypověděl službu a k článkům jsem se už nemohl dostat. Teprve až se nyní notebook vrátil z opravy, mohl jsem soubory z něj opět vydolovat, aktualizovat a připravit ke zveřejnění. Protože od vyvěšení první části (dne 7.7.2004) uplynula delší doba, přináším ji raději ještě jednou. Druhá část je už samozřejmě úplně nová s aktualizovanými změnami v satelitní distribuci ze "skandinávské" pozice. A ještě v závěru bych se chtěl omluvit za sníženou kvalitu fotografií, některé byly pořízeny za velmi špatných světelných podmínek a v prostředí, kde se nemohly používat blesky. Děkuji za pochopení.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.07.2004 • Společnost CME koupila v Chorvatsku televizní stanici Nova TV [ 1 ]
08.07.2004 • O2 bude vysílat v Rusku
02.07.2004 • Střípky ze světa satelitních a kabelových televizí
24.06.2004 • Soukromé televizní vysílání v Rakousku – dlouhé čekání na konec monopolu ORF
22.06.2004 • Začala vysílat Czech-American TV Herald
14.06.2004 • Na návštěvě v: TV JOJ – 2.část [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  že bych měl dejavu? :-))))) ... 

26.08.2004 18:49 • sukesada
že bych měl dejavu? :-)))))
 
 
  dost nekvalitne foto 

08.07.2004 17:58 • lala
su to dost nekvalitne fotky :)
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist