Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 02:12:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Soukromé televizní vysílání v Rakousku – dlouhé čekání na konec monopolu ORF

  Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 24.06.2004


Mnoho let si muselo Rakousko nechat líbit urážku „mediální Albánie“. Důvodem pro toto, (a také pro Albánii) málo lichotivé označení, byl monopol ORF na televizní vysílání. Teprve se zákonem o soukromé televizi v roce 2001 bylo terestrické šíření soukromé televize vůbec legální, se stanicí Puls TV nyní vstupuje do éteru poslední, ještě chybějící, soukromý vysílatel.

Agentura APA přinesla v těchto dnech chronologii dlouhé cesty k privátní televizi v Rakousku, kterou jsme v redakci satCentrum doplnili o další informace o lokálním a zejména satelitním vysílání:


Rok 1989: Varující slovo tehdejšího generálního tajemníka ORF, pozdějšího generálního intendanta ORF a nyní šéfa velké soukromé televizní skupiny RTL, pana Gerharda Zeilera: se zánikem monopolu ORF zanikne neodvratná úloha „kulturního postoje sebeuvědomění v Rakousku“.

Počátek 90-tých let: Šéf „Krone", pan Hans Dichand, je pro privatizaci jednoho kanálu ORF. Strana FPÖ – v tomto čase v opozici – prezentuje osnovu zákona pro soukromou televizi. Tehdejší spolkový kancléř, pan Franz Vranitzky (strana SPÖ) v roce 1993 vyslovil úvahu „směrem k otevření třetího televizního kanálu pro soukromé provozovatele.“ „Pociťuje to, že je pozoruhodný zájem o soukromou televizi.“

Listopad roku 1993: Výčitky ze Štrasburku. Evropský soudní dvůr pro lidská práva odsuzuje Rakousko kvůli provinění proti konvenci o lidských právech. Podnět: stížnosti - soukromých rozhlasových provozovatelů, kterým bylo bráněno, a také na soukromé televizní vysílání.

Rok 1996: Alespoň rakouské kabelové sítě dostávají volnost, smí být vysílány „pohyblivé obrázky“, avšak žádná reklama.


Rok 1997: Zahajuje vysílání stanice Wien 1, předchůdce ATV a ATVplus. V oblasti terestrického vysílání se zatím hypoteticky diskutuje o variantách soukromé televize: celoplošná, regionální nebo jako vložené vysílání? Rakouští nakladatelé rovněž projevili zájem na aktivitách soukromé televize.

Rok 1998: Spolkový kancléř Viktor Klima (strana SPÖ) prezentoval koncept pro zákon o soukromé televizi, mezitím německý soukromý vysílatel zahájil rakouské vložené reklamní vysílání.

1999: Slyšení expertů v parlamentu na toto téma, shoda koaličních partnerů SPÖ a ÖVP pro volby v říjnu 1999 však scházela.



17. 1. 2000: Stanice Wien 1 má novou pozici, bude přejmenována na ATV a lze ji přijímat v rakouských kabelových sítích celoplošně.


Začátek roku 2000: Jako první úkol si koalice ÖVP-FPÖ předsevzala trvalou iniciativu ve svém vládním programu. Současně s novelizací zákona o ORF byl schválen zákon o soukromém televizním vysílání a dne 1. 8. 2001 vstoupil v platnost.


6. 8. 2001: Mediální úřad KommAustria vypisuje tři regionální a jednu celoplošnou soukromou televizní licenci. Přišlo sedm žádostí na celoplošnou licenci. Ne všechny však vyhovují, avšak s vážností jsou zformovány, ve výběrovém řízení zůstali celkem čtyři kandidáti.

1. 2. 2002: Mediální úřad přidělil ATV privátní celoplošnou televizní licenci. Konkurenti se proti tomuto rozhodnutí odvolali, příslušný úřad však dal zapravdu úřadu KommAustria.


Jaro roku 2002: Zdálo se, že největší překážkou bylo to, že terestrický provoz vysílání potřebuje více než jen licenci. ATV a ORF se dostali do intenzivního sporu o podmínky pro využití vysílacích objektů ORF. Nakonec se odvolali k mediálnímu úřadu.

Červenec roku 2002: Úřad KommAustria určil podmínky pro pronájem vysílačů. Oba protivníci se odvolali.

30. 7. 2002: Mediální úřad přidělil regionální soukromou televizní licenci pro Vídeň, Salzburg a Linec.



Říjen roku 2002: Spolkový senát pro komunikace potvrdil rozhodnutí úřadu o pronájmu vysílačů. Do května roku 2003 musí ORF dát zařízení k dispozici, sdělil senát.


Prosinec roku 2002: Pan Franz Prenner, dlouholetý dřívější šéf reklamy ORF a krátce po té šéf reklamního festivalu Cannes, přichází k ATV jako předseda. Společník-předseda pan Tillmann Fuchs opustil firmu v březnu roku 2003.


1. 6. 2003: ATVplus zahajuje s novým názvem a snadno změněným logem jako „nová televize pro Rakousko“ svůj terestrický vysílací provoz. V září se objevuje i na satelitu Astra v digitálním paketu ORF. Další licence na satelitní vysílání v Rakousku získaly: Ferratel Wettestation, Kanal 1, K-TV, X-Gate, TV-6 a stanice TW1.

Červenec roku 2003: Rakouský mediální „legionář“ se vrací zpět do Vídně: pan Helmut Brandstätter, dřívější dlouholetý redaktor ORF a od roku l997 do roku 2003 šéf stanice n-tv, přebírá vedení Puls City TV. Vorarlberský mediální podnikatel, pan Eugen A. Russ upustil od televizního projektu.

Prosinec roku 2003: Se společností Gewista přichází Puls City TV, která se zatím jednoduše nazvala jako Puls TV, druhá největší společnost se ztratila. Firma se přesouvá do vlastnictví managementu.

26. 1. 2004: Pan Brandstätter zahajuje vysílání, i když ještě nikoliv se „svou“ stanicí: Na stanici Pro7 Austria se objevuje zpravodajské vysílání „Austria Top News". Na vysvětlenou - pro Rakousko vysílají i některé německé stanice, které pro tuto zemi přizpůsobují obyčejně jen reklamu (Werbung). Kromě zmiňované Pro7 Austria (německy ProSieben Österreich) jsou to Kabel 1 Österreich, RTL Österreich, RTL 2 Österreich a Super RTL Österreich. Všechny tyto stanice můžeme naladit na satelitním orbitu (např. Astra, 12,051 V, SR 27500, FEC 3/4).

17. června 2004: Puls TV zahajuje jako stanice pro vídeňskou aglomeraci na 34. kanále, nejprve s informačním promo vysíláním. Kanál je sdílený s televizí ORF, jejíž vysílání „Wien heute" (Vídeň dnes) bude možné i nadále sledovat jako vložené vysílání. V záležitosti podmínek pro společné sdílení 34. kanálu byl požádán opět mediální úřad a Spolkový senát pro komunikace, neboť nebyla možná dohoda. Krátce před zahájením došlo také k disharmonii mezi „trpaslíkem“ a „obrem“ (Brandstätter). Protože televize ORF už dne 14. 6. 2004 přestala na 34. kanále vysílat (svůj program ORF2) a vysílala informace o „přechodu“, rozhodla se stanice Puls TV, zahájit své vysílání dříve než se zamýšlelo. Dohodli se na tom: od 17. 6. 2004 se stanice Puls TV prezentovala programovými informacemi, televize ORF vysílala dvě upoutávky za hodinu. Zahájení pravidelného vysílání programu bylo stanoveno na 21. 6. 2004 v 17:00 hod.

5.července 2004: Druhý program veřejnoprávní ORF začne od tohoto dne vysílat v době od 16:00 do 0:30 hod volně, nekódovaně přes satelit Astra v digitálním paketu ORF Digital (12,692 H, SR 22000, FEC 5/6). Předpokládá se, že se tak program ORF dostane k dalším 300 tisícům divákům. Připomeňme jen, že v v tomto digitálním paketu dnes vysílají všechny zemské mutace ORF 2 (ORF Burgenland, ORF Kärnten, ORF Niederösterreich, ORF Oberösterreich, ORF Salzburg, ORF Steiermark, ORF Tirol, ORF Voralberg a ORF Wien), trvale zakódovaně pak první program ORF a ATV plus, volně potom dva kanály - GO TV a TW 1. Kromě toho v Rakousku působí cca čtyři desítky dalších lokálních TV stanic, např.: BKK TV, inn TV, KT1, cmp TV, Tirol TV, aj. Ty samozřejmě na žádném satelitu nenajdeme.


Podle APA, derstandard.at/etat, 18. 6. 2004, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno, doplněno redakcí satCentrum


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.06.2004 • Začala vysílat Czech-American TV Herald
14.06.2004 • Na návštěvě v: TV JOJ – 2.část [ 8 ]
05.06.2004 • Na návštěvě v: TV JOJ – 1.část [ 8 ]
15.05.2004 • Zpráva ze dvou zemí (DVB-T v Estonsku a České republice)
14.05.2004 • Opět je tu otázka: Nova na satelit? [ 13 ]
12.05.2004 • Změny v kódování SKY Italia

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist