Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 15:12:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Zpráva ze dvou zemí (DVB-T v Estonsku a České republice)

  Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 15.05.2004



V tomto týdnu se objevily zprávy pana Chrise Dziadula z obou těchto zemí (pozn. tu o Estonsku ze serveru central.broadbandtvnews si můžete přečíst v dnešním článku), které nabízí zajímavý pohled na rozdílnou strategii zavedení digitálního terestrického vysílání, která má být v těchto zemích přijata.


V Estonsku, ještě v prosinci roku 2002 tamní ministerstva kultury a informací utvořila pracovní skupinu pro zhodnocení možností pro DVB-T. A krátce na to bylo rozhodnuto přijmout postup s rychlým způsobem zavádění tohoto systému. Možná byl jejich způsob uvažování částečně ovlivněn dobrými výsledky provozovatele DLRTC (Rozhlasové a televizní středisko) ze sousedního Lotyšska. Po rozhodnutí o postupu v oblasti DVB-T, se Estonské středisko pro vysílání a přenos (Levira), společnost sice na bázi státního vlastnictví – ale s podporou francouzské TDF, díky obchodnímu jednání rychle spojila s takovými klíčovými společnostmi jako jsou Tandberg Television a Finnsat.

Experimentální vysílání, které bylo zahájeno v Talinu a okolí, bude nyní fungovat jako podnětný experiment, který by měl vymezit, jakou budoucnost (a jestli vůbec nějakou) má v této zemi vysílání DVB-T. A jestliže má DVB-T nějakou budoucnost, tak určitě to nebude mít snadné. Estonsko má již relativně velký trh v oblasti kabelových sítí. Předpoklad je asi 150 tisíc domácností nebo téměř 40 % všech domácností. Na tomto trhu jsou dominantní společnosti Tele2, Starman a STV.

Oblast terestrického televizního vysílání je naopak pokryta veřejnoprávním vysílatelem ETV a celoplošnými komerčními stanicemi Kanal Kaks a TV3. S jejich posledním vlastníkem, mediální skupinou MTG, se také v zemi uplatňují prostřednictvím své digitální platformy DTH Viasat. Netřeba dodávat, že na takovém malém a těsně provázaném trhu je pro nové provozovatele malý prostor. Mimo to, k získání přiměřené lokální náplně programu bude možné pro plný provoz DVB-T tyto provozovatele nalézt jen stěží.

V České republice bylo naopak zavedení DVB-T na pořadu jednání po několik let a přes různé odklady a překážky to nyní vypadá, že to bude otázkou měsíců. Na jedné straně je tu společnost Český Telekom, jako budoucí účastník a jeho budoucí (pravděpodobné) spojení s veřejnoprávní Českou televizí. Podobná vazba je i mezi Czech Digital Group a Prima TV (možná nevyhnutelně dané jejich významným vlastnickým spojením) a další (pravděpodobná) vazba je mezi Českými Radiokomunikacemi a TV Nova - je to zajímavé a mohlo by to dobře fungovat.

I když neexistuje žádná „správná“ nebo „chybná“ cesta v postupu pro zahájení digitálního terestrického vysílání, příklad Estonska a České republiky naznačuje, že by mohlo být brzy zahájeno vysílání v celém regionu.

Zdroj: Chris Dziadul, www.central.broadbandtvnews.com, 13.5.2004, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.05.2004 • Opět je tu otázka: Nova na satelit? [ 13 ]
12.05.2004 • Změny v kódování SKY Italia
04.05.2004 • Hudební TV Óčko bude vysílat po celé Evropě – II. [ 1 ]
29.04.2004 • Hudební TV Óčko bude vysílat po celé Evropě – I. [ 3 ]
11.04.2004 • Deutsche Welle s novým hudebním programem
08.04.2004 • Nalaďte si: televizní stanice Club [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist