Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 02:07:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Hudební TV Óčko bude vysílat po celé Evropě – I.

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 29.04.2004


Jak už jsme vás jako první informovali na našem webu již minulý pátek (23.4.) dopoledne, končí český hudební kanál Óčko s vysíláním v paketu Czechlink na družici Eurobird 1 (28,5 st. vých.) a přechází na v Evropě nejsledovanější pozici Astry (19,2 st. vých.). K tomuto kroku uspořádalo vedení stanice včera, 28.4.2004 v Praze tiskovou konferenci, na které vystoupil generální ředitel, pan Jiří Balvín, zástupci vedení televize a investorů a také zástupci společnosti SES ASTRA - Alexander Oudendijk (Senior Vice President), Bill Wijdeveld (Sales Manager Broadcast Europe) a Martin Kubacký (SES ASTRA Representative).

A tak jsem se ocitnul v prosluněné jarní Praze, vyzbrojen fotoaparátem a záznamovým zařízením, abych vám přiblížil atmosféru celého jednání. Jak jsem avizoval v předchozím článku minulý týden, připravil jsem si dopředu též vaše otázky jak k technice, tak i k programu a využil jsem možnosti vyzpovídat jak generálního ředitele, pana Jiřího Balvína, tak i bývalého ředitele a dnešního šéfa techniky pana Jiřího Němečka. Protože jsem se chtěl dokonale seznámit i se studii a technikou Óčka, zajel jsem po skončení tiskové konference ještě s paní Zuzanou Chudárkovou do sídla stanice na pomezí pražských Košíří a Smíchova. O této návštěvě, doplněné bohatou fotografickou dokumentací přineseme na webu satCentrum článek na začátku příštího týdne. A nakonec jsem s dotazem k dalšímu šíření Óčka v satelitní platformě UPC Direct vyrukoval i na večerní tiskové konferenci společnosti UPC.

Ale začněme popořadě. Nejprve přetiskuji tiskovou zprávu, rozesílanou včera médiím:

Od 1. května začne Óčko jako první česká televize vysílat nekódovaně na Astře 19,2°E! Óčko je patřičně hrdé, že se stává součástí nejrozšířenějšího celoevropského satelitního vysílání Astra 19,2°E., které pokrývá 77% evropského trhu. Astru v současné době mohou přijímat 4 z 5 evropských domácností a televize Óčko se tak dostává na družici, jejíž programy jsou dostupné pro desítky miliónů diváků ve 30 zemích celé Evropy. Vysílání přes Astru umožní nejen větší dosažitelnost pro české a slovenské diváky, ale Óčko budou moci sledovat diváci po celé Evropě, od Finska až po Kanárské ostrovy.

„Víme, že je velice těžké prorazit na Evropském trhu, proto s pomocí Astry 19,2 Óčko umožní českým a slovenským umělcům prezentovat své schopnosti za hranicemi České republiky v celé Evropě. Jsme nesmírně rádi, že vstup na Astru má stejné datum 1. května jako vstup České republiky do Evropské unie, vidím v tom určitou symboliku,“ říká Jiří Balvín, generální ředitel Óčka.


Tolik tisková informace, nyní k vlastnímu průběhu presentace. Ta proběhla v příjemném prostředí restaurace U Zlaté studně, ve čtvrtém patře s malebným rozhledem na malostranské střechy. Ještě před vchodem jsem se setkal s panem Martinem Vyleťalem z webu Parabola, a tak byly některé otázky kladené ještě před tiskovkou během neformální diskuse s panem Jiřím Němečkem, předsedou představenstva a bývalým ředitelem Óčka, společné za oba weby.

Podle slov pana Němečka byl přechod na satelit Astra dopředu probíraný z hlediska technického, marketingového, dosahu a tedy i dostupnosti signálu a též ekonomických nákladů. „Má to všechny výhody, proto jsme se tak rozhodli. Finanční hledisko nebylo to hlavní.“ Jak dále poznamenal, berou to jako komplet, samozřejmě ekonomika také hrála roli, Óčko není ve stavu, kdyby mohlo rozhazovat, ale hlavní je to, že jako „FTAčková“ stanice chce mít co největší dosah. A Astra k tomu pomůže.

Na otázku k další budoucnosti šíření v paketu UPC Direct pan Němeček konstatoval, že je to podle jeho názoru nelogické.

Nyní krátce přeskočím o několik hodin v čase - stejnou otázku jsem totiž položil i večer na tiskové konferenci UPC, kde se sice převážně hovořilo o zavádění nového balíčku služeb kabelové televize a internetu chello pod názvem MIX, viz dnešní článek, ale trochu prostoru dostala i satelitní služba UPC Direct. Také ze slov ředitele UPC ČR, a.s. Václava Bartoně vyzněl stejný názor, že Óčko zřejmě při plánované reorganizaci složení paketu UPC Direct opustí stávající transponder na Astře 1G. Bude však k dispozici všem satelitním divákům jako FTA stanice a dokonce je možné, že zůstane i na stejné předvolbě receiveru Philips DSX 6010. Protože se setting abonentských přijímačů distribuuje přes satelit automaticky, diváci nemusí ani změnu postřehnout.

Ale vraťme se zpět k rozhovoru s panem Němečkem. Zeptal jsem se ho, zda se zlepší přechodem na Astru technická kvalita, zejména bit rate. Na to jsem dostal odpověď, že problém není ani tak v bit rate, ale v kodéru na Czechlinku, který má starou technologii enkoderů Philips první generace . MPEG enkodéry druhé generace Tandberg či Thompson (tuto značku bude mít Óčko pronajatou od Astry) jsou prý až o 25% efektivnější. Při testování byly rozdíly mezi první generací a druhou generací výrazné, až o půl megabitu. Takže teoreticky by se mohl tok snížit až na 2,5 Mbit/s a subjektivně by byl obraz ve stejné kvalitě. Bude se vysílat s variabilním datovým tokem, rozmezí minimum – maximum se ještě bude dolaďovat.

Podle p.Němečka je důležitá ještě technická kvalita přenosu, ta se prý výrazně zlepší, ale až kolem prvního června, kdy bude vybudován uplink na střeše vily v pražských Košířích, kde Óčko sídlí. Do té doby se signál na „nový“ tr. 57 na Astře 2C, frq. 10,832 GHz, horizontální polarizace, SR 22000, FEC 5/6, SID 61990, přebírá z Czechlinku, a dochází tak k dvojímu překódování, tedy degradaci signálu.

Souběh vysílání z Czechlinku a Astry 2C se předpokládá na dobu cca jednoho měsíce, ale může být delší, do doby zprovoznění pražského uplinku. Ten se začne ve spolupráci s Astrou montovat v druhém květnovém týdnu, poté se bude testovat, a až bude v pořádku, opustí se Eurobird.

Ještě zbývá čas na další frekventovaný dotaz – bude Óčko i nadále vysílané volně, jako FTA stanice? Odpověď - Óčko chce být FTA stanice, i když dopředu neví, jak se situace bude dále vyvíjet, zatím si ale všichni myslí, že se uživí z reklam. Tedy přesně řečeno, Óčko je volné pro individuální diváky, pro kabelové společnosti je jeho distribuce placená, ceník je však interní záležitostí a podle pana Němečka závisí cena za jednoho účastníka na více faktorech. Pro Óčko je nyní lepší jít cestou FTA vysílání, ale jak řekl, nikdo dnes dopředu neví, jestli se strategie v budoucnu nepřehodnotí. Samozřejmě v takovém případě by stanice poskytla kabelovým operátorům karty a dekodéry, ale jak znovu opakoval, zatím se o tom neuvažuje.

Óčko chystá do budoucna ještě další aktivity, o tom však až zase příště, v článku z návštěvy studia.


Vlastní tiskovku zahájil ing.Jiří Balvín, generální ředitel Óčka. Nejprve se krátce ohlédnul do historie, kdy vzpomněl svůj první satelitní komplet, který zakoupil krátce po revoluci v 89.roce. Byl samozřejmě analogový a přijímal 16 kanálů tehdy první Astry 1A. Když po letech přišel do Óčka, tak měl jiné problémy, ty se však podařilo vyřešit. O 40% se zvýšila sledovanost a nyní netrpělivě čeká na další výsledky Média projektu, aby se ujistil, že tento kladný trend pokračuje. A nyní přišel čas na přemýšlení, jak zpřístupnit vysílání většímu počtu diváků. Tehdy začal vážně uvažovat o šíření programu z nejrozšířenějšího celoevropského satelitního komplexu – Astry. Astra není jeden satelit, je to gigant – deset aktivních družic a příští rok vystartuje jedenáctá. Podle slov pana Balvína je Óčko hrdé na to, že jako první česky mluvící televize se dostane nekódovaně, volně, ke všem případným zájemcům (od Finska po Kanárské ostrovy) z nejrozšířenější evropské satelitní pozice. Hudební stanice, byť v českém a slovenském jazyce je vlastně internacionální, a tak jak Česká republika dnem 1.5.2004 vstupuje do Evropy, tak i vstupuje do Evropy česká televize Óčko prostřednictvím satelitu Astra. Od prvního května bude také možné zadávat inzerci jak z domova, tak ze zahraničí, a oslovit nejen český a slovenský trh, ale trh celoevropský, a to v českém i anglickém jazyce.

Poté pan Balvín předal slovo Martinu Kubackému (SES ASTRA Representative) rodilému Polákovi z vídeňské kanceláře SES Astra. Ten stručně pohovořil o strategii této společnosti pro střední a východní Evropu. Která je nová a měla by změnit dosavadní vnímání Astry jako provozovatele satelitní služby zaměřené převážně na západní Evropu. Je pravdou, že hlavní trhy byly převážně v Německu, Velké Británii, Francii, Španělsku, ale tento přístup se od konce 90.let změnil. Od roku 1998 se stává hlavním zákazníkem SES v regionu střední a východní Evropy UPC Direct. Na konci minulého roku SES Astra otevřela své zastoupení ve Vídni a prvním zákazníkem je právě televize Óčko. Pro tento nezávislý hudební kanál je vysílání z pozice 19,2 stupňů zcela unikátní, ojedinělá příležitost, vzhledem k tomu že je to první televizní hudební a „live style“ stanice, která bude vysílat nezakódovaně, stát se jedinečnou platformou pro umělce právě z tohoto regionu. Pochopitelně konkurence je silná, ale Óčko se věnuje propagaci a podpoře místních umělců, což je skvělé.

Další slovo patřilo Billu Wijdeveldovi (Sales Manager Broadcast Europe), který hovořil o velkém trhu DTH (individuální příjem ze satelitu) a DTC (z kabelu) s obrovským potenciálem 94 miliónů domácností na území od Finska po Kanárské ostrovy. A nakonec došlo i na otázky novinářů. Abych však tento článek dále nenatahoval, ukončíme jej dnes a budu v něm pokračovat příště...


Foto: autor.

Dále jsem pro vás získal exkluzivní fotografii z podpisu smlouvy před týdnem v ústředí SES Astra na zámku Château de Betzdorf v Luxemburgu. Uprostřed s modelem satelitu Astra stojí ředitel Jiří Balvín


Dokončení příště


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.04.2004 • Deutsche Welle s novým hudebním programem
08.04.2004 • Nalaďte si: televizní stanice Club [ 4 ]
06.04.2004 • PlayOff NHL - Stanley Cup na Galaxii-sport
02.04.2004 • Střípky ze světa satelitní a kabelové televize
01.04.2004 • Psali jsme na Apríla: TV Nova míří na satelit - bude vysílat v paketu Telenor Slovakia [ 17 ]
11.03.2004 • Duben na HBO [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  @martony 

02.05.2004 08:07 • Divák
Ty parametry najdeš i zde, stačí pozorně číst:
„nový“ tr. 57 na Astře 2C, frq. 10,832 GHz, horizontální polarizace, SR 22000, FEC 5/6, SID 61990
tam je to už skutečně od včerejška volné :-)

 
 
  Upresneni kodovani 

01.05.2004 19:31 • j@ocko.tv
"Nuz neviem, ci nekodovane, pretoze dnes doobeda 1.5.04. vysela Ocko v pakete UPC stale kodovane!!!"

Nekodovane vysilani na Astre neni v paketu UPC (tam bude zakodovane az do konce) ale na jinem transponderu - tech. parametry najdete na www.ocko.tv
 
 
  Ocko nekodovane na astre? zatial asi nie? 

01.05.2004 12:44 • martony
Nuz neviem, ci nekodovane, pretoze dnes doobeda 1.5.04. vysela Ocko v pakete UPC stale kodovane!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist