Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 08:06:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Opět je tu otázka: Nova na satelit?

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.05.2004


Už je to jisté: AXN a Nova se brzy objeví na satelitu v paketu UPC Direct! Tak to byly v poslední době nejčastější telefonáty k nám do redakce satCentrum. A čtenáři se zadušují, že je to pravda, že si to přečetli v satelitních informacích německého satelitního publicisty - Stefana Hagedorna. Prý je to v teletextu na stanicích TELE 5, NBC/GIGA TV, onyx.tv a ATV+ ! A protože v kalendáři není 1. apríla a článek nepřinesl náš „virtuální“ redaktor pan Lipra, tak je to prý jisté a tak ať rychle něco zjistíme a napíšeme o tom.

Copak o to, úvahy o vstupu Novy na satelit jsou tak staré, jak samo vysílání této komerční stanice. A jak jsme už nejednou psali (např. v tomto článku), bylo to i častým tématem one man show bývalého generálního ředitele této naší nejúspěšnější komerční stanice.

Také dotaz na zařazení akčního kanálu AXN do nabídky největšího tuzemského providera je takřka evergreenem. Na který jsme ale stále dostávali stejnou odpověď – dosud se jedná…

Tedy nic nového, co by přineslo aspoň špetku naděje, že se věci pohnou kupředu a kanály se skutečně v paketu objeví. A tak se sám divím, co způsobilo náhle takovou změnu - že by už nastala v mediální oblasti předčasná okurková sezóna?

Zřejmě ano, anebo nejsem tak dobře informovaný, jako náš satelitní kolega, známý publicista Stefan Hagedorn. Ten ve svých dnešních přehledech satelitních změn na orbitu Transponder NEWS skutečně rozesílal tuto informaci (přináším trochu krkolomný, ale doslovný překlad, abych nepozměnil smysl vět):

„UPC Direkt získá přírůstky. V tomto čase se připravují na start vysílání v platformě UPC Direkt dva nové TV kanály. Zábavný kanál AXN měl v těchto dnech ve svém zařazení v rámci UPC Direkt odklad. Podle neoficiálních informací by se měla na satelitu objevit i česká soukromá stanice Nova TV. Pro tu ze strategických důvodů nepřichází v úvahu vysílání z Czechlinku (Eurobird 1), proto bude program uváděn přes Pay-TV platformu UPC Direkt.“

Tolik text (jen na okraj - v celém článečku se uvádí poněmčené slovo „přímý“ – direkt místo direct), který mnoho slibuje, ale bohužel bez konkrétního datumu. Protože sleduji mediální sféru pro satCentrum, čas od času oslovuji také představitele obou jmenovaných subjektů – TV Novu i UPC ČR, a nezdálo se mi, že by už situace dozrála k tak sugestivním závěrům, které ve mně vyvozují skoro dojem o tom, že je vše už dojednáno a start je před dveřmi.

Osobně si myslím, že to nebude tak horké. „Ne, neplánujeme“. Taková totiž byla stručná okamžitá odpověď tiskového mluvčího Novy Dana Plovajka na můj konkrétní dotaz, který jsem mu položil při své poslední návštěvě Barandova, zhruba před čtrnácti dny.

„Vzhledem k našemu pokrytí, které máme, ne.“ Na to jsem oponoval, že jsou oblasti, kde terestrické pokrytí není v dobré kvalitě, například Děčínsko, kde z důvodu rušení německými rozhlasovými stanicemi DAB-T na 12. kanálu VHF došlo v minulém roce ke snížení výkonu a úpravě vyzařovací charakteristiky vysílače na Bukové hoře. A i jinde v republice. Jak máme informace od našich čtenářů, jsou místa, kde se signál Novy nedaří ve slušné kvalitě zachytit.

„Ne, určitě ne, a pak - uvidíme jak se rozjede pozemní digitální vysílání.“ Ano DVB-T vysílání bylo opravdu ten den aktuálním tématem - zrovna ten den vláda schvalovala aktualizovanou Koncepci digitálního vysílání, kterou na jednání předložilo Ministerstvo informací.

Tedy s vysíláním současného programu Novy přes satelit se asi opravdu na Barandově nepočítá. A co Nova 2, 3, 4… jak o budoucích kanálech paketu mluvil kdysi bývalý ředitel dr.Železný? Ani zde nechce pan Plovajko předbíhat, dle jeho slov ještě nebyly přidělené frekvence pro digitální vysílání a tak nic rozhodnuto nebylo. Ale satelit rozhodně není na pořadu dne.

Dobře, Nova tedy sama na satelit nechce. Existuje však možnost retransmise pro dokrytí signálu - jak UPC nabízí svým abonentům od podzimu v případě české Primy. Už z dřívějška jsem měl informaci, že skutečně proběhla určitá jednání mezi UPC a Novou, a tak jsem vznesl dotaz na tiskového mluvčího, dr. Františka Malinu. A samozřejmě připojil i staronový dotaz na AXN. Zde je jeho dnešní odpověď:

„Vážený pane inženýre, otázka zařazení TV kanálu AXN či TV NOVA jsou záležitostmi komerční povahy a proto bych se k nim mohl vyjádřit jen v případě, došlo-li by k uzavření jakékoliv dohody. Jsem si sice jist, že desetitisíce předplatitelů UPC Direct by uvítaly nějakou novinku v nabídce a především pak využití této služby pro dokrytí území České republiky pro ně nedostupným signálem TV NOVA, nicméně naše společnost skutečně nemá ve zvyku potvrzovat či vyvracet spekulativní informace ze "zaručených zdrojů".

Musím proto znovu opakovat jen to, co jsem už řekl dříve: Informace o jednání (či nejednání) podléhají obchodnímu tajemství. Naše společnost se tak chce, kromě samozřejmého respektování zájmů případných partnerů, vyhnout jakýmkoliv spekulacím a tlaku dalších, na celé záležitosti jakýmkoliv způsobem zainteresovaných stran.“


Takže zůstávám pevně nohama na zemi, květnový či červnový start těchto stanic v platformě UPC Direct zřejmě nehrozí. Možná později, ale podle mého názoru to hned tak nebude. I když bych se, samozřejmě, rád mýlil …


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 13   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.05.2004 • Zpráva ze dvou zemí (DVB-T v Estonsku a České republice)
12.05.2004 • Změny v kódování SKY Italia
04.05.2004 • Hudební TV Óčko bude vysílat po celé Evropě – II. [ 1 ]
29.04.2004 • Hudební TV Óčko bude vysílat po celé Evropě – I. [ 3 ]
11.04.2004 • Deutsche Welle s novým hudebním programem
08.04.2004 • Nalaďte si: televizní stanice Club [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Co prudis budes mit Jojku, pro ... 

13.06.2004 21:08 • anonym
Co prudis budes mit Jojku, proste pochop ze kdyz Nova a Prima nema vyporadane prava pro slovensko tak se neda nic delat. Ja si taky nebudu rvat vlasy ze Joj na Philipsu neuvidim, bud si hodim kartu do jineho prijimace, nebo ji proste ozelim. AXN proste zatim nebude, protote neni nikde v UPC , probiha nejake arbitrazni rizeni a dokud nebude ukonceno tak nebude. Az ta arbitraz skonci tak k dohode s nejvetsi pravdepodovnosti dojde a bude nejen v ceskem , slovenskem , ale i madarskem UPC a nejen v directu , ale i v kabelu.
 
 
  Nie to si vobec nemyslim! L ... 

13.06.2004 18:35 • anonym
Nie to si vobec nemyslim!
Lenze nemaju v ponuke len cca 25 programov, a z toho vacsinu dokumentarne+verzie MTV,ide tam hlavne o filmove,sportove a ich PPV verzie.
Ale moja reakcia bola hlavne to ako zase dopadne abonent zo Slovenska v pripade rozsirenia o Novu.
Zase len trapne vyhovorky typu: po dlhych a narocnych rokovaniach sa nam nepodarilo....(ako Prima,Cartoon,Motors atď.)!!!
 
 
  a ty si myslíš, že v kablovkác ... 

13.06.2004 13:06 • anonym
a ty si myslíš, že v kablovkách napr. vo Francúzsku majú iné programy? Ani náhodou. Výhodou káblových abonentov je, že im dokážu balík poskladať tak, aby mali "všetko", zatiaľ čo abonenti satelitných platforiem - ak chcú mať všetko - musia mať aj Canal+/CS a TPS.
 
 
  NOVA ?AXN? V UPC DIRECT? HA! HA! HA! 

13.06.2004 11:16 • PETO
Dobry den !
Prispevok ma musim priznat velmi rozveselil, a hlavne to ze este ziju v nasich koncinach utopisti, ktori veria v nieco take ako je KVALITNE rozsirovanie(aj ked si vobec nemyslim, ze by NOVA a AXN patrili medi kvalitne TV.., ale vzdy lepsie ako programy typu MINIMAX a pod.) programovej ponuky UPC DIRECT.
Ak aj k tomu dojde zase budu aboneti zo Slovenska ukrateni(vid.PRIMA), potom ale nechv UPC nenariekaju nad tym kolko maju abonentov...
A este jedna mala poznamka: UPC DIRECT podla mna vobec nie je PAY-TV v pravom slova zmysle(TPS,CANAL+,SKY atd), ako je to v inych krajinach EU, je to len obycajna,predrazena KABELOVKA cez satelit.
Ale to vsetci realisti velmi dobre vedia uz od jej zaciatku.
Pekny den!

 
 
  Re: ?? 

24.05.2004 12:50 • Václav Hrubec
Vážený pane Audi0 (s nedostupnou mailovou schránkou na hotmailu). Sídlo redakce satCentrum není virtuální a je kdykoliv a komukoliv dostupné včetně dvou mobilních telefonů (z nichž ten první nevypínám ani na noc:-)). Majitele webu najdete i na této stránce, pokud budete chtít, na posledním řádku. Na předposledním pak klikněte vedle linku Napište nám na link Reklama a dozvíte se plnou adresu. Včetně IČO či DIČ, nejsme virtuální redakce :-) A také já jsem se pod článek (pardon v záhlaví) podepsal plným jménem. Na rozdíl od Vás. Zavolejte mi - prověříte si, že telefony nejsou virtuální a můžeme si popovídat o všem kolem satelitů. Tedy pokud máte opravdový zájem (platí to samozřejmě i pro další čtenáře) a nešlo jen o reakci pro reakci.
 
 
  ?? 

23.05.2004 15:56 • Audi0
Vážený autore,
velice by mě zajímalo, kde sídlí Vaše virtuální redakce,kde zdvíháte virtuální telefony od virtuálních čtenářů.
A kde se zadušují Vaši čtěnáři.
Ta počáteční virtualita se nese v celém Vašem "virtuálním " článku.
 
 
  @majo, @televisa, @all 

17.05.2004 22:26 • Václav Hrubec
@majo: Možná by Vás překvapilo, kolik lidí se zajímalo o konkrétní údaje z TXT, a také o konkrétní Transponder NEWS z 8.5.2004 Stefana Hagedorna. Proto jsem položil konkrétní otázky a dostal na ně konkrétní (i když záporné) odpovědi. Tedy se nejedná o bludy a fikce, ale o službu pro řadu našich čtenářů. Vy dopředu poznáte, zda uveřejněné zahraniční články odpovídají skutečnosti? Já ne - proto jsem se také zeptal kompetentních osob. Pokud mě ale jejich odpovědi neuspokojí, mám je vymazat? Prostě navrhuji - pokud Vás příště podobný článek nezaujme, tak jej přeskočte a raději ani nečtěte!
@televisa: Pošlete mi mail, zašlu Vám na něj otázky, které jsem položil. Jsou rozsáhlejší a možná by další čtenáře ani nezajímaly.
@all: Děkuji všem za zájem, buďme optimisti, třeba se Novy (a AXN) opravdu někdy ze satelitu dočkáme :-)
 
 
  nova 

17.05.2004 21:58 • majo
Stale sa omiela to iste dookola.Kaslite na to a napiste iba fakty ktore nas divakov zaujimaju.Co z toho ze sa tu omielaju fikcie ktore mozno nebudu ani realne.Ak je toto normalny web,tak by sa tu mali uvadzat iba udaje ktore budu realizovane a nie bludy.
 
 
  a ešte jedna otázka 

17.05.2004 08:39 • televisa
Mám ešte otázku aj k Očku. Kedy presne ste sa dozvedeli, že Očko ide na Astru a končí s Eurobirdom? Podľa mňa celá vec vypukla maximálne 2 týždne pre spustením vysielania na Astre!
Ja teda zatiaľ takisto zostávam pevne na zemi, ale ako vidieť aj z prípadu Očka, ak je už niečo dohodnuté, realizácia je obvykle veľmi rýchla...
 
 
  Presná formulácia 

17.05.2004 08:34 • televisa
Vážený pán Hrubec,
bolo by možné uverejniť presnú formuláciu Vašej otázky na pána Malinu? O čosi ľahšie by sa potom analyzovala odpoveď. Zdá sa mi totiž, že tam predsa len niečo vidím!
Čo sa týka Hagedorna, skutočne mám až vážne obavy, či mu náhodou niekto neprekladal diskusie k téme Nova či už na tomto alebo konkurenčnom webe.
 
 
  Hlavně plaťe, abonenti, my se ... 

17.05.2004 07:29 • anonym
Hlavně plaťe, abonenti, my se na vás a vaše přání vy......, my pohlaváři z UPC si své namalé mzdy z vašich poplatků vyplatíme, na Malinu taky zbude (za to že to vždy tak dobře okecá), vy se odpravte na diskusních fórech jako je tohle,
nás raději neotravujte, my vás máme stejně všechny na háku. S úctou vaše UPC.
 
 
  tisk mluvčí 

17.05.2004 06:43 • anonym
Chtěl bych dělat tiskového vlučího.Na nic se mě neptejte, nic vám stejně neřeknu, nic nevím.......
 
 
  KLAMSTVO DO PORTALU 

16.05.2004 20:50 • Duran
PRECO KLAMETE KED KOMERCIA TV PROGRAMOV JE TVRDA . UPC NEMA NA TO ABY ZAPLATILA TIETO TV ,JE TO PRAVDA VED UPC SA ZADLZUJE !§§§
 
 
Celkový počet komentářů: 13 / zobrazují se: 1 ... 13

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist