Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 19:56:33   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Střípky ze světa satelitních a kabelových televizí

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 02.07.2004



HTV testuje HDTV

Největší kabelový operátor ve Finsku HTV (Helsinki Television) zahájil experimentální vysílání televize s vysokým rozlišením (HDTV) ve své síti v hlavním městě regionu. Učinil tak jako jeden z prvních evropských kabelových operátorů. Na síť HTV je připojeno přibližně 270 tisíc domácností. Experiment je založen na demonstračních programech evropského kanálu HDTV s názvem Euro 1080. Signál je dostupný všem domácnostem v celé síti. Předváděcí program také mohou sledovat zákazníci v obchodech HTV v oblasti Helsinek. HTV plánuje zahájit komerční distribuci služeb HDTV ještě v tomto roce.


RTVE zvyšuje pokrytí tématických programů

Veřejnoprávní vysílatel Radio Television Espanola (RTVE) zahájil šíření některých svých tématických programů v několika evropských zemích prostřednictvím kabelu, satelitu, „přímého“ televizního příjmu a ADSL.

Nabídka placené televize veřejnoprávního vysílatele bude obsahovat např. programy: TVE Internacional, dokumentární program Grandes Documentales, reprízový program Canal Nostalgia a celodenní zpravodajský program Canal 24 Horas.

Ve Francii jsou tyto programy distribuovány společností Free TV Francia; v Německu kabelovým serverem Primacom. Další země, kde bude vysílatel programy nabízet, je i Švýcarsko, Rumunsko, Finsko a Švédsko. Programy RTVE jsou hojně distribuovány v Latinské Americe.


Šlesvicko-Holštýnsko: 17 zájemců o DVB-T

Do výběrového řízení na přenosové kapacity pro DVB-T, které vypsal úřad ULR, se ve stanovené lhůtě přihlásilo 17 soukromých televizních provozovatelů a poskytovatelů mediálních služeb.

Zájemci jsou společnosti Pro 7, RTL 2, RTL Disney, RTL, Sat.1, Tele 5, T-Systems, Vodafone, Vox, 24sieben, 9 Live, Contcast, Euro I , Eurosport SA, Home Shopping Europe, Kabel 1 K1, N24.

Nezávislý úřad spolkové země pro vysílání a nová média (ULR) v současnosti dává k dispozici přenosové kapacity pro šíření až dvanácti celodenních televizních programů, případně mediálních služeb digitální technikou. Úřad ULR plánuje, že učiní rozhodnutí o výběru do začátku září. Zahájení vysílání DVB-T v Šlesvicku-Holštýnsku je plánováno na den 08.11.2004 v regionech Kiel a Lübeck/Hamburk, nejdříve s osmi soukromými a osmi veřejnoprávními televizními programy, na jaře roku 2005 pak k nim přibudou čtyři další. Již v době zahájení vysílání bude moci přijímat DVB-T asi 85 % obyvatel Šlesvicka-Holštýnska.


SBS zahájí vysílání druhého televizního kanálu

Dne 24. 6. 2004 společnost SBS Broadcasting oznámila, že ve vlámské části Belgie (Vlámsko, Flandry) zahájí vysílání svého druhého kanálu. Očekává se, že tento druhý kanál začne vysílat dne 1. 10. 2004. Přibližné pokrytí signálem má činit 97 % vlámských domácností a to vysíláním z „éteru“ a ze základní (povinné) nabídky (tzv. must-carry) v kabelové síti.

Nový kanál se zaměří na mladé ženy, věkové skupiny 20 až 49 let. Jeho programová náplň má být doplňkem k VT4, k již existující stanici, kterou společnost SBS v Belgii provozuje. Stanice VT4 zahájila své vysílání v roce 1995. V průběhu roku 2004 byla stanice VT4 druhou nejvíce sledovanou komerční televizní stanicí ve vlámské Belgii, s přibližně třetinovým komerčním diváckým podílem (tzv. share). VT4 se zaměřuje na diváky ve věku 15 až 44 let a stanice s úspěchem zahájila vysílání místní mutace několika pořadů – oblíbených mezinárodních formátů. Internetové stránky: www.sbsbroadcasting.com.


Zdroj: TSI, 26/2004, 27.6.2004 a [js], digitalfernsehen.de, 28.6.2004, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.08.2004 • Na návštěvě v: TA3 – 1. část [ 2 ]
24.06.2004 • Soukromé televizní vysílání v Rakousku – dlouhé čekání na konec monopolu ORF
22.06.2004 • Začala vysílat Czech-American TV Herald
14.06.2004 • Na návštěvě v: TV JOJ – 2.část [ 8 ]
05.06.2004 • Na návštěvě v: TV JOJ – 1.část [ 8 ]
15.05.2004 • Zpráva ze dvou zemí (DVB-T v Estonsku a České republice)

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist