Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 06:58:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Proč Telenor?

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 07.10.2004


Na jednoduchou otázku: proč je JOJka, TA3 a MusicBox, spolu s dvěma veřejnoprávními rádii na tak „daleké“ západní pozici (Thor 3 na 0,8 stupně západně) a ne třeba na Astře není zrovna jednoduchá odpověď. Však ono to není zase až tak jednoduché prostě vypnout transponder, zvednout se a přejít na jinou družici, jak si někteří z vás v diskusi pod článkem TV JOJ končí "double hop" distribuci signálu a začne kódovat myslíte. Na přesnou odpověď nemáme dostatek informací, které se jen těžko ze zainteresovaných broadcasterů dolují, ale něco jsme si postupně poskládali, takže Proč?…

Prvním a důležitým bodem při nalézání odpovědi je začátek satelitního šíření těchto stanic. Při hledání vhodného providera k přenosu signálu přes satelit odpovědní vedoucí pracovníci, společně s techniky, měli určité požadavky a určitě si chtěli vybrat toho nejvhodnějšího poskytovatele. Podle ceny, kvality, parametrů přenosu, dostupnosti a také servisu a garancí do budoucna. Takovéto smlouvy o poskytování služby se samozřejmě neuzavírají na rok či dva, ale na delší období několika let (např. na 5, či 10 let). Záměr i cíle byly stanoveny, peníze nachystané a mohl nastat výběr. Ale ouha, jak podle vyjádření TA3 tak podle JOJky – tehdy Globalu, nebylo před lety zrovna moc možností výběru.

Astra, která by určitě pasovala nejlépe, se tehdy s „chudými“ stanicemi z Východu vůbec nebavila. Strategie SES dříve byla vysílat pro „bohatší“ západní Evropou a o malé stanice na Slovensku (ale i v Čechách) tehdy nebyl zájem. Ano, to se dnes změnilo (viz Óčko) a zřízením centrály Astra Marketing Service pro střední a východní Evropu ve Vídni dala tato společnost najevo, že tato doba je za námi, ale tehdy pravdu byla situace taková.

Tak jdeme o dům dále. Czechlink byl tehdy uzavřený pouze pro distribuci České televize a Kabelu Plus a nebyl v prvních letech ani dostupný pro individuální placený či dokonce volný příjem. A Slovak link ještě neexistoval. Nabídka Eutelsatu se také netýkala „nejlepší“ pozice 13. stupňů východně, tedy Hot Birdu, a jít někam na slabší, levnější ale kdoví jak kvalitní satelit by určitě také nebylo dobrým řešením v perspektivě řady let. A Intelsat měl svoji flotilu satelitů také mimo u nás nejsledovanější pozice.

A v této době přišla nabídka společnosti skandinávské Telenor, která se na Slovensku etablovala také datovými služby a byla technicky na dobré výši. Cena byla sice na dnešní poměry prý docela vysoká, ale zahrnovala i servis v Bratislavě s uplinkem v Mlynské dolině a pronájem vysílacího zařízení, případně i doplňkovým servisem, jako bylo poskytnutí možnosti kódování signálu v dostatečně odolném systému. Což tehdy Conax určitě byl. Smlouva byla tedy sepsána, zabezpečen pronájem techniky a už se mohlo vysílat přes tehdejší Intelsat 707 na pozici 1,0 stupně západně. Vyzařovací diagram je sice posunutý spíše na sever Evropy a tak v jižních částech Španělska, Itálie či na Balkáně je signál slabý a na běžné velikosti parabol už nedostatečný. Ale pro pokrytí obou našich republik je velmi dobrý. No a tak se tehdy sepsaly smlouvy, ze kterých není lehké dnes vycouvat. Za předčasné vypovězení by byly hned uplatňovány citelné sankce.

A bylo by vůbec kam přejít?

Ano, na druhou stranu si upřímně řekněme, jak jsou na tom již zmiňované pakety Czechlink a Slovak link. Oba se potýkají s problémy. Czechlink zdaleka neobsadil svou kapacitu transponderu, naopak mu stanice odchází (Óčko). Česká televize po zprovoznění datové sítě ATM má satelitní distribuci pouze jako sekundární. Klidně tedy může nastat situace, kdy bude stačit České televizi jen jeden kanál pro zabezpečení povinného vysílání informací ze zákona a druhý program už na satelitu nebude. Prima by také mohla případně odejít, a pro pozemní malé místní vysílače či dokrývače ponechat jen signál z paketu UPC Direct. A tím by Czechlink úplně ztratil na významu pro individuální satelitní příjem.

Také ve slovenském paketu Slovak link se v minulosti projevily určité problémy, kdy Slovenským telekomunikáciam dlužila Slovenská televize za poskytnuté služby a dokonce se tehdy bral jako rukojmí divák, který si zakoupil za celkem drahé peníze přístupovou kartu na Slovak link. Ten do doby úhrady dluhu přišel dočasně o oba programy STV a fungovala mu jen Markíza.

A přejít na distribuci z velice obsazených a komprimovaných transponderů Astry (myslíme tím do UPC Direct)? Ne, zřejmě by se v takovém případě signál do Betzdorfu přenášel přes satelit Astra 3A, jako je to u Óčka a teprve tam přidával do paketů na nejsledovanější družicové pozici. Anebo se signál dopravoval po optické datové trase. Ale to jsou jen zřejmě akademické úvahy. Osobně si však myslíme, že ke změně distribuce signálu stanic JOJ, TA3 a MusicBox v brzké době nedojde.

Co však už víme, je to, že se už skutečně nebude využívat bratislavský uplink. Jedna optická digitální trasa pro distribuci na satelit Thor 2 do Sofie je již vybudována a všechny televize – tedy JOJ, TA3 a MusicBox jsou multiplexované na Slovensku a po optice přenášené do Sofie, kde se do paketu ještě přidává bulharská BKTV. Také slovenský tematický kanál Nautik TV, pokud začne příští rok vysílat, půjde na družici touto cestou. V Sofii je pak přímý uplink na tr. č. 6 na družici Thor 3, frq. 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8.

Zároveň se řeší samostatná optická digitální trasa do Amsterodamu do střediska UPC – DMC (Digital Media Centre). Odpadlo by tak „odchytávání“ primárního signálu z Thoru 3 a přidávání do paketu UPC Direkt na Astře 1G. V současné době by měly být řešené (a vyřešené) problémy s poskakováním či chvilkovým zamrznutím obrazu ve vysílání TV JOJ v tomto paketu.

Další otázku čtenářů - zda bude na JOJce teletext, už zodpověděl ve svém pořadu ředitel Kňažko že ano, do konce roku. Bohužel, jak jsme se nyní dozvěděli, tento termín asi splněný nebude. Spíš je pravděpodobné, že teletext bude spuštěný až k narozeninám televize JOJ, v březnu 2005. Na teletext navazuje do jisté míry i EPG (elektronický průvodce). Možná jste si všimli, že už nabíhají informace (resp. se zobrazují "prazdná" data) na nové frq. 11,823 H, takže předpokládáme, že se s EPG počítá. Na tuto otázku jsme ale dosud neobdrželi konkrétní odpověď, takže se necháme překvapit…

Po určité přestávce obnovila JOJka tento týden vysílání kódů do přístupových karet na "původním" tr. 12,399 H, dopsalo se (posunulo) oprávnění o další měsíc, do 31.10.2004. Je to neklamným znamením, že bude signál této stanice opět zakódován. Nevěděli jsme, zda přechodem na uplink do Sofie se změní i Conax na "bulharský". Nyní už ale máme potrzenou informaci, že kódy by měly zůstat stejné (stejného typu). Správu karet bude i nadále dělat prostřednictvím Telenoru Slovakia norský Conax..

A na závěr připojíme dnes už pomalu „evergreen“: Bude JOJka nabízet přístupové karty k prodeji i pro individuální satelitní diváky? Na téma karet dostáváme pořád stejnou odpověď: Zatím se prodávat nebudou.

Tolik naše úvaha na úvodní otázku Proč Telenor? Po odpovědích nám asi nezbude nic jiného, než se smířit s tím, že na příjem TV JOJ budeme i nadále potřebovat natáčecí zařízení (či multifeed, který už ale bude na hranici kvalitního nerušeného příjmu) a v brzké době i přístupovou kartu. Pro UPC Direct na Astře či pro paket na Thoru.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.09.2004 • Zmena frekvencie šírenia signálu TA3 prostredníctvom satelitu [ 2 ]
16.09.2004 • Televízie Markíza a Joj už aj cez UPC Direct! [ 17 ]
07.09.2004 • SES ASTRA kúpila 24 transpondérov na družici WORLDSAT 2, ktoré bude prevádzkovať pod názvom ASTRA 4A
07.09.2004 • Družica AMC-15 pripravená k septembrovému štartu rakety Proton
31.08.2004 • Změny ve vysílání slovenských stanic na družici Thor 3 - aktualizováno [ 11 ]
11.08.2004 • Změny v obsazení transponderů UPC Direct k 11.8.2004 - aktualizováno [ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  pavlous 

07.10.2004 21:45 • anonym
tak proc se tedy nespoji slovak-link s CzechLinkem a bude po starostech s obsazenim, ...
 
 
  DAKUJEM,ale... 

07.10.2004 21:37 • PEF
Dakujem za vysvetlenie,aj ked to nieje jednoduche ako to vyzera,ale mne sa zda ze sa sraca
ten efect zo satelitneho vysielania ,ked v podstate musite mat vsetko vlastne dva krat,coz je
pomerne financne narocna vec,a furt tocit tou parabolou to tiez nie je bohvieco,skoda len alen
pre satelitneho divaka,a ako sme si uz zvykli na tom SK-" naco by sa mali veci zjednodusovat,
ked sa mozu komplikovat!!!
 
 
  ?webmaster? 

07.10.2004 07:37 • Jirka
proč mi to místo mnou napsaného výrazu "S l o v a k l i n k" vypíše v mém příspěvku "slovak-link", to je nějaká úprava proti prznění názvu??? (v tom případě nepříliš povedená, když sám autor v článku používá spojení "Slovak link") - a proč to tedy potom neupravuje i Czechlink na czech-link???
 
 
  hmm 

07.10.2004 07:31 • Jirka
Ano, velký kus pravdy, i když té části o nepřijatelnosti "vycouvání" ze smlouvy jde zřejmě jen o doměnky autora článku. Zajímavé by bylo vědět, jak je toto doopravdy - nechce se mi moc věřit, že by za ty roky nemohli přejít na 28E, kdyby chtěli. To by totiž museli uzavřít docela dlouhodobou smlouvu a relativně tvrdou v rámci možného odstoupení od ní. Myslím, že tady jde spíš o to, že je DTH příjem moc nezajímá (což je dost smutné) a odkud si to berou kabelovky, to je celkem jedno. Kabelovce další parabola na střeše centrály nijak vadit nemůže, pro ně je důležité spíš to, aby to odtam šlapalo a jestli je to tam či tam, to už je celkem jedno. Místa na střechách centrál bývá obvykle dostatek na dost parabol.
Další věc pak je - proč třeba Nautik TV nejde do slovak-linku? A to by byla otázka asi přímo také na slovak-link - proč jim nenabídli výhodné podmínky. Místa je tam dost a určitě by to i pro Nautik TV byla výhodnější startovací pozice (pokud tedy stojí o DTH příjem). Ale jinak taky nikdo neříká, že by museli vysílat z Czechlinku či slovak-linku, myslím že na 28E je volné kapacity celkem dostatek, takže kdyby jim o to šlo, tak by mohli zkusit vysílat pod jiným provozovatelem z této pozice, jenže to by asi bylo moc práce?! Další věc pak ohledně Nautiku TV je, že podmínky na 19E se už rapidně změnily, takže pro Nautik TV by možná vůbec nejvýhodnější bylo vysílat právě z této pozice!!!
Jinak trochu dost úsměvná je úvaha, že by Prima brala na ty své minivysílače signál z UPC Direct - o tomto signálu se totiž nedá zrovna říci, že by byl na úrovni distribučního signálu (a dost těžko někdy bude)!
A závěrem bych jen doplnil, že kromě multifeedu a motoru lze namontovat jednoduše na 0.8W další parabolu (a to i celkem malých rozměrů) a v takovémto případě je příjem také naprosto bezproblémový.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist