Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 20:26:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Where there?s a will? - DVB-T v ČR

  Autor: Chris Dziadual , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 06.11.2004


Pohled odborníka "zvenčí" - pana Chrise Dziadula: Je to důležitý krok k digitalizaci v ČR, když se tento týden Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) rozhodla vypsat výběrové řízení na dva komerční multiplexy DVB-T. V této problematice je to převratná novinka. Ještě je otevřené, bude-li veřejné slyšení v trvání 90-ti dnů a ti, kteří nakonec zvítězí, budou povinni zahájit vysílání během jednoho roku.

V současné době stále není rozhodnuto, zda licence budou pro období 12-ti let nebo jen do roku 2007, kdy je plánované přerozdělení frekvencí na mezinárodním základě. Dva multiplexy („známé“ jako B a C) budou provozovány vedle třetího multiplexu (A), který bude vyhrazen pro veřejnoprávní rozhlasové a televizní služby a pokrývá asi 77 % ČR.

Rozhodnutí RRTV je významné v tom, že ukazuje odhodlání rady pro prosazení zavedení DVB-T v ČR. Původně se očekávalo, že k tomu dojde na konci t. r., nyní však by to mohlo být někdy v roce 2005. Přesto však existuje řada větších překážek, které musí být zdolány, aby se to stalo realitou.

V legislativní oblasti, není dosud ustanoven (uzákoněn) nový zákon o elektronických komunikacích a jsou nezbytné změny v českém vysílacím zákoně. Obojí potrvá – v prvním případě možná až jeden rok – avšak zdá se moudré, do této doby alespoň „položit základy“ pro DVB-T.

Snad ještě důležitější se jeví to, že proti zavedení DVB-T narůstá politický tlak na pravém středu politického spektra, protože panuje přesvědčení, že platforma může poškodit zájmy komerčního televizního sektoru.

Zejména se předpokládá, že bude na prodej TV Nova. Jako možný kupující se uvádí společnost Bertelsmann. Současní vlastníci TV Nova, skupina PPF, by samozřejmě chtěli získat co nejvyšší možnou cenu. Ve výroční zprávě skupiny PPF byla uváděna suma až 10 miliard Kč (318 miliónů EUR). Je známo, že společnost Bertelsmann usiluje o to, investovat po celém světě do podílu v oblasti televizí až 1,5 miliardy EUR. Mezi jejich pravděpodobné cíle patří, kromě ČR , i Polsko a Litva.

I když to vypadá, že „sága“ české DVB-T se již nějakou dobu „dává do pohybu“, není žádný důvod pochybovat, že v blízké budoucnosti bude komerční provoz DVB-T v České republice úspěšně zahájen a „poběží“.


Zdroj: Chris Dziadul, www.central.broadbandtvnews.com, 4.11.2004, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.11.2004 • Nabídka UPC pro dlouhodobé věrné abonenty: druhý komplet UPC Direct se slevou [ 14 ]
03.11.2004 • Pracovní skupina pro digitalizaci: veřejnoprávní multiplex ano, ale ...
01.11.2004 • Prodloužení zvýhodněné podzimní nabídky pro nové zákazníky UPC Direct – zdarma přijímač, karta, parabola a konvertor
01.11.2004 • Digitální kompromis
28.10.2004 • TV program 24.cz známý i jako „parlamentní TV kanál“ zahájil technologické testy svého vysílání v kabelových sítích UPC [ 10 ]
12.10.2004 • Více fotbalu na Galaxii sport [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist