Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 20:33:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Na návštěvě v: Myers Satellite

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 09.11.2004


Při své krátké návštěvě Londýna jsem vyčlenil ve svém nabitém programu maximum času na to, abych se seznámil s možnostmi televizního a rozhlasového příjmu v této metropoli. Hned druhý den po příletu jsem navštívil jednu větší specializovanou satelitní prodejnu, poté vyhledal Bush House, kde sídlí BBC World Service Radio, minul Capital Radio a Radio Virgin a později se prošel i areálem britské veřejnoprávní televize BBC (viz první článek na našem webu). A na slavném beatlesovském přechodu pro chodce v Abbey Road před studiem EMI Records na chvíli zablokoval dopravu. Dále jsem si prakticky vyzkoušel kompletní nabídku BSkyB a otestoval obsluhu receiverů pro Sky i Sky plus. Uvítal jsem možnost podrobně se seznámit se službou Freeview terestrické digitální televize a také u nás málo známé Top Up TV. Nezapomněl jsem ani proladit zaplněný londýnský éter v pásmu VKV. Vše jsem si zdokumentoval na stovkách fotografií, třech miniDV kazetách a několika desítkách minut záznamů zvuku na MP3. Spolu s pořízeným říjnovým a listopadovým vydáním satelitního měsíčníku What Satellite and Digital TV a posledním číslem RadioTimes mám hromadu materiálu na několik článků. Pokud budete chtít, můžete si je na našem webu satCentrum postupně přečíst.

Druhý článek věnuji návštěvě ve specializované satelitní prodejně Myers Satellite. U mne je to asi profesionální deformace, ale už cestou z letiště večerním metropolí jsem se díval po střechách a fasádách domů, jaké zde vlastně mají satelitní fanoušci antény. Jak velké a kam jsou namířené. A svému průvodci jsem hned po příjezdu vyslovil přání navštívit nějaký místní specializovaný satelitní obchod. Martin, původem také z jižní Moravy, který v Londýně již několik let žije a velmi ochotně se mi věnoval, tak byl postaven před nelehký úkol.

Jak jsem brzy pochopil pohledem na domy a střechy, většina obyvatel Londýna má přípojku na kabelovou televizi či malou anténu na DVB-T se službou Freeview. Dosti rozšířená je zde i abonence Pay-TV Sky, o čemž svědčí na zdech umístěné malé černé „děrované“ parabolky o průměru 42 cm, které zde označují jako miniDish. Ty byly směrované na pozici Astry 2 na 28,2 stupňů východně. V mnohem menší míře jsem viděl paraboly větších rozměrů, sem tam byly „zapomenuté“ černé, také „děrované“ šedesáti centimetrové ofsetky z analogových kompletů Amstrad, namířené dosud stále na Astru 1 (19,2 st. vých.), a jen ve velmi málo případech jsem viděl větší paraboly. Ty byly většinou směrované na pozice Eutelsatů, případně Arabsatů a Türksatů. Ano, v Londýně žijí velmi početné cizojazyčné komunity, a ty mají kontakt se svým domovem právě prostřednictvím satelitní televize. A tak jsou Indičané, Číňané, Arabové, Poláci, Řekové, Rusové či Italové nejčastějšími zájemci o satelitní příjem mimo domácí platformu Sky. A proto také vyhledávají specializované odborné prodejny.

Zatímco instalaci a montáž kompletů Sky a Freview nabízí při prodeji každý supermarket či elektroprodejna, najít čistě satelitní prodejnu nebylo pro mého průvodce tak snadným úkolem, jak by se na první pohled zdálo. V desetimiliónovém Londýně znal pouze tři větší specializované obchody. Rozhodli jsme navštívit jeden z nich – Meyers Sattelite, který jsme znali z celostránkových inzerátů v měsíčníků What Satellite and Digital TV. Nasedli jsme do patrového autobusu (jiné tu pomalu ani nejezdí) a vyrazili v uplakaném sobotním dopoledni do čtvrtě Walthamstow, kde na ulici Hoe Street č.328 sídlí tato prodejna. Má velký vývěsní štít a výlohy plné antén a příslušenství, takže ji nemůžete minout. Před obchodem je malé vyhrazené parkoviště, které je ale permanentně vytížené vozidly zákazníků a montážníků, a tak, jak doporučuje firemní web www.myersat.com, je vhodné si před návštěvou, pokud budeme chtít naložit větší parabolu či více zboží, domluvit rezervaci parkování na tlf. (+44) 020 8520 7277.

Chvilku se díváme do výloh a poté vcházíme do prodejny. Hned máme štěstí a potkáváme se se šéfem – panem Richardem Spencerem, který, jak se později dovídám, je ředitelem společnosti Technomate UK, která dováží z Koreje zajímavé satelitní přijímače a prodává je pod značkou Technomate nejen této prodejně, ale i dalším obchodům ve Velké Británii. Zrovna dostal nové přijímače řady TM5500 a tak je zapojuje na předváděcí plasmové a LCD televize a testuje poslední firmware. Po představení se a dovolení k fotografování a natáčení na videokameru mám čas se porozhlédnout po prostorné a přehledné prodejně.

Ve výloze a před ní jsou umístěné ofsetové paraboly různých velikostí od 45 cm do 1,1 či 1,2 metrů. Domácí provenience, i u nás známé značky Triax, železných i duralových. Ty doplňuje bohaté příslušenství výložníků, táhlových motorů i aktuátorů DiSEqC typu H-H. Uprostřed prodejny jsou velké prosklené vitríny s vystavenými konvertory (LNB), přístupovými kartami, moduly, pozicionery, či měřícími přístroji (od jednoduchých satfinderů až po profesionální digitální analyzéry spektra). Po obou bočních stěnách přitahují naši pozornost plasmové a LCD televize, na které jsou připojené receivery - všechny v chodu. V zadní části u prodejního pultu jsou pak na stojanech a okolní stěně rozvěšené desítky kabelů, konektorů, baterií, ovladačů, přepínačů, propojovacích kabelů a dalšího drobného příslušenství.

Kromě satelitní techniky zde můžeme jako doplňkový sortiment zakoupit několik typů televizních přijímačů (včetně LCD č plasmových) a nějakou tu hifi věžičku či malého „jezevčíka“. Ale to jen opravdu v omezeném množství, hlavní je zde satelitní sortiment, který je opravdu bohatý, a dle mého letmého pohledu tu nechybí nic, na co jsme zvyklí z těch nejlépe zásobených domácích speciálek. Pokud se jedná o známé značky, nechybí zde Humax, Nokia, ani Dreambox. Často tu ale vidíme značku Technomate, která mi u několika typů velmi připomínala u nás prodávané Kaony. Skutečně se nezapře jejich korejský původ.

Protože ty nejlépe vybavené receivery měly zabudovanou universální čtečku (UCAS), chtěli jsme v nich „za provozu“ vyzkoušet své dovezené přístupové karty CryptoWorks pro Czechlink a Slovak link. Pana Richarda samotného zajímalo, jak si receivery s tímto úkolem poradí. Ale ouha, zatímco karta pro DigiTürk jednoho tureckého návštěvníka prodejny fungovala bez problémů, kartám naší provenience receiver odolával. To byl ten správný impuls pro majitele, aby dokázal, že „jeho“ přijímače zvládnou vše, vyzkoušeli jsme během následující půlhodiny ještě několik dalších typů stejné značky, až skutečně jedna řada už Czechlink přečetla. Na jánošíkovskou kartu kolegů Slováků ale byl i tento junák krátký. Řešení se našlo, až když pan Spencer sáhl do proskleného regálu a vytáhnul CAM CryptoWorks (a zasunul do CI slotu) - pak jsme mohli i na dalekém západě vychutnat vychodňarský dialekt v jedné relaci z košického studia. Inu, nemají to naše přístupové karty v sjednocené Evropě lehké. Pan majitel se ale nevzdal a objednal v Koreji nový firmware do těchto, jinak velmi dobře vypadajících a fungujících přístrojů, a hned za několik dní po mém návratu mi volal domů na Moravu, že už obdržel nový software a kdy se prý stavím s kartami na testování…

Pokud tedy budete chtít v Londýně výbornou podporu i pro příjem českého a slovenského vysílání, doporučuji návštěvu této satelitní prodejny. Otevřeno je denně mezi devátou a osmnáctou hodinou, ve všední den a také v sobotu. V sobotu je zde ale hodně plno - zejména zahraničními pracovníky, kteří jsou ve všední den do večera vytíženi a teprve v sobotním volnu mají čas si vylepšit příjem vysílání v jejich mateřštině. Proto jsme zde viděli několik Turků, Rusů, Řeků, Poláků i Asiatů, pro ně všechny má tato prodejna velmi slušný výběr parabol, receiverů, přístupových karet a snad všech dostupných dekódovacích modulů (CAM), které se běžně prodávají. Navíc má pan Spencer dobře proškolený a znalý personál a odborně zdatnou montážní četu, která je připravena vyrazit za prací po celém obvodu velkého Londýna.

Obchod Meyers Sattelite pravidelně inzeruje v měsíčníků What Satellite and Digital TV, kde jsou uvedené i aktuální ceny hlavního sortimentu (receivery, paraboly, LNB, motory, CAM), pro srovnání - ceny jsou oproti našim běžným pultovým cenám nižší o cca 10-15%. Ovšem převádět zdejší ceny na naše platy je zkreslené, protože Londýňané zase vynakládají větší částky za bydlení a dojíždění, a také odborné služby, včetně montáží satelitů jsou zde na „západní“ úrovni. Až jsem skoro litoval, že nejsem mladší a bez rodiny, hned bych si tu zařídil malou montážní firmičku. Zvláště poté, co jsem tam nastavil na 42cm malý miniDish pro Sky fungující Czechlink….

Ale vraťme se ještě zpět do prodejny. Na závěr jsem panu Richardu Spencerovi poděkoval za představení obchodu, sortimentu i nových receiverů Technomate, vyměnili jsme si vizitky a slíbili si, že si občas zavoláme či pošleme mail, co je v Londýně a naopak u nás v domácích paketech nového. Pokud budete v britské metropoli a budete cokoliv potřebovat pro satelitní příjem, mohu tedy doporučit adresu:

Myers Satellite
328 Hoe Street
Walthamstow
London
E17 9PX
tlf: (+44) 020 8520 7277
fax: (+44) 020 8503 6677
sales@myersat.com
www.myersat.com

Na stejné adrese je i zastoupení distributora receiverů Technomate:

Technomate UK
328 Hoe Street
London
E17 9PX
tlf: (+44) 020-8509-2440
fax: (+44) 020-8503-6677
info@technomate.com
www.technomate.com


Příští pokračování: Freeview - digitální televize dostupná pro každého


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.11.2004 • Nová platforma ORF pro digitální rozhlas a televizi [ 1 ]
22.10.2004 • DVB-T v dalším německém regionu
21.10.2004 • Nesnadné právo na satelitní příjem [ 2 ]
18.10.2004 • Regionální interaktivní kanál DVB-T
15.10.2004 • TF1 protestuje proti nabídce DVB-T
14.10.2004 • Varšava: TVP 3 digitálně [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist