Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 18:16:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Seznamte se – DVB PCI karta Technisat s předplatným EOL

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 26.11.2001


Zatímco nabídka digitálních receiverů je na našem trhu již poměrně pestrá, nabídka satelitních tunerů jako karet k zasunutí do počítače, není zase až tak bohatá. Přitom se jedná o určitě zajímavou možnost rozšíření multimediálních funkcí vašeho PCčka.

Můžete sledovat televizní či rozhlasové pořady ze satelitu a to i ve zmenšeném okénku na pozadí jiné vaší aplikace či činnosti (například zrovna nyní píšu tento článek a v pravém horním rohu sleduji záznam z automobilové Network Q Rally ve Velké Británii na stanici AB Moteurs). K řadě stanic lze používat teletext s interaktivními odkazy a službami, na které se dostanu rychle a pohodlně kliknutím tlačítka myši. (žádné pomalé načítání stránek, jako na domácí televizi). Navíc si mohu stránky uložit na disk k budoucímu použití či vytisknout na tiskárně. No a v neposlední řadě mohu pomocí některých digitálních satelitních karet stahovat data přes internet ze satelitních družic, a to rychlostí, jakou bych nedosáhl ani běžnou pevnou linkou, o modemu ani nemluvě (až 2 MB za sekundu). A další výhoda, která mne ještě napadá je i nižší cena této DVB karty, jak u klasického receiveru (protože výrobce ušetří za skříň, zdroj, část elektroniky a za dálkové ovládání). Samozřejmě neopomenu uvést ani základní nevýhodu, kterou je nutnost mít pro sledování programů modernější počítač, splňující základní požadavky na plynulost dekódování a zobrazení obrazu (procesor o frekvenci minimálně 266 MHz, slot PCI, CD ROM mechanika, minimálně 50 MB volného místa na disku , 2D grafická karta, zvuková karta a operační systém Windows 98 či Windows ME). Pro připojení na internet je pak potřeba mít telefonní modem a aktivované připojení přes některého místního providera, nesmíme zapomenout samozřejmě ani na vnější satelitní jednotku – tedy parabolu a universální konvertor.

Také já jsem střídal roky různé klasické stolní satelitní receivery - až teprve nedávno jsem začal i v atraktivním večerním „televizním“ čase opouštět pohodlí pohovky a křesla ve svém pokoji s domácím kinem a velkou televizní obrazovkou a mířit do pracovny ke svému počítači, ve kterém mi přibyla DVB satelitní karta.

Rozhodl jsem se pro zakoupení cenově výhodného Europe Online Entertaiment Boxu, tedy balíčku, který obsahoval DVB PC kartu firmy Technisat, instalační CDčko s ovladači a pomocnými programy pro nastavení a sledování TV a R stanic a teletextu, SW pro připojení na internet Europe Online a stahování programů, manuál a aktivační kód a PIN kód pro jednoroční bezplatný přístup na server Europe Online a do jeho download centra pro sathování programů přes satelit. Po roce by měl být měsíční poplatek za využívání EOL asi 15 Euro.

Jak už vyplývá z pojmenování karty, jedná se o zásuvnou kartu do slotu PCI, osazenou tunerem o se vstupním rozsahem 750-2150 MHz s procesorem B2C2 a obvody pro dekódování televizních, rozhlasových stanic a teletextu a interaktivnch služeb z digitálních transpondérů. Provedení, které používám, nemá rozhraní CI pro připojení případných CA modulů pro kódované vysílání, lze tedy sledovat jen volné stanice (FTA). Existují samozřejmě i DVB karty s CI, ty už jsou ale dražší a nejsou spojeny s cenově výhodnou nabídkou internetu EOL. Po vybalení karty zběžně očima prolítnu obrázky v názorném průvodci instalací, usazuji kartu do volného PCI slotu a restartuji počítač. Ovladače se sami nainstalovaly z vloženého CD, zbývá spustit instalaci EOL a po připojení na www.europeonline.com se zaregistrovat přiloženým aktivačním kódem a heslem a zvolit si svoji mailovou adresu a heslo pro přístup do downloadové centrum, odkud si budu nechávat posílat programy přes satelit. Celá instalace proběhla rychle a bez sebemenších problémů, spolupráce s novějšími grafickými kartami je bezproblémová. Vyzkoušel jsem instalaci s kartami Nvidia TnT2 a ATI Rage Pro a dokonce s s kartou ATI All in Wonder, kde nedošlo k „hádání se“ s vestavěným televizním tunerem, samozřejmě naráz se dala spouštět jen jedna aplikace – buď televizní, či satelitní tuner.

Obraz i zvuk je z DVB PC karty ve výborné kvalitě v okně i v celoobrazovkovém zobrazení, netrhaný. Také teletext chodí na stanicích, které jej vysílají rychle a korektně bez chyb či výpadků, oceňuji rychlý pohyb kliknutím tlačítkem myši na stránky či odkazy v textu, které mě hned posouvají na zvolenou stránku, bez nutnosti zadávání čísel klávesnicí. Nastavil jsem parabolu na pozici družic Astra na 19,2 stupních východně a do paměti jsem uložil asi 120 volných televizních stanic a stejné množství rádií. K jednoduchému nastavení použijeme Sky Setup, kdy můžeme individuelně nastavovat družici, frekvenci, polarizaci, hodnoty SR a FEC i V-PID, A-PID, PCR-PID i dokonce ECM-PID pro kódované stanice a to v hexadecimální i v desítkové soustavě. Samozřejmě lze použít automatické vyhledávání – scanování dostupných stanic. Obvody karty dále obsahují signál 22 kHz a také DiSEqC verze 1.0, můžeme tedy připojit až čtyři konvertory pro příjem z více družic. Pro pohodlnou správu předvoleb slouží Channel Management, kdy mohu v abecedně uspořádaném seznamu všech nalezených stanic dělat editaci a označovat si favoritní stanice, které chci sledovat. U každého programu se mi zobrazuje také informace o právě vysílaném a následujícím pořadu, pokud je tato informace (EPG) providerem vysílána.

Prověřoval jsem také možnost satelitního internetu přes providera Europe Online. Na přiloženém CDčku jsou kromě instalace, ovladačů a pomocných programů, jako jsou DirectX, Internet Explorer 5.5, Media Player, Microsoft Virtual Machine, WinDVD a Sky2PC také program pro správu pošty E-lert, TwoFish Decryption Post Processing Module a klient pro stahování souborů přes satelit Fazzt. Princip internetu přes transpondery, pronajaté pro přenos dat EOL je jednoduchý. Připojím se přes modem či pevnou linku na internet, dostanu se na stránky EOL a po zadání přístupového jména a hesla se dostanu do downloadového centra. Zde si vyberu, co si chci stáhnout – od rozsáhlých softwarových balíků, přes hry, video či audio soubory až po programy pro dospělé. Označím si, o co mám zájem a na obrazovce se mi objeví, kdy se dané vybrané soubory budou přenášet ze satelitu a pomocí programu Fazzt se mi uloží do počítače na harddisk. Hned napoprvé mne překvapilo to, že jsem si objednal soubory asi půlhodinku před půlnocí, ale software ke mně měl dorazit až kolem půl šesté ráno. Tedy přede mnou již byla řada požadavků od jiných, dříve objednávajících zájemců. Samozřejmě jsem se mohl odpojit od internetu a nechat jen puštěný počítač, kdy program Fazzt pracující na pozadí by v uvedenou dobu programy přijal a uložil na harddisk. Můžu si také vyvolat informaci, co se právě stahuje a připojit se, zaregistrovat si stažení a uložení souborů v okamžiku, kdy budou vysílané. Jak jsem uvedl, rychlost načtení dat z družice dosahuje až 2 MB za sekundu, takže i 100 MB programy se dostanou do počítače během chvilky. Funguje to dobře a pokud chcete stahovat velké množství dat, pak je tento jednostranný internet pro vás velmi vhodný. Pro běžnou korespondenci a prohlížení www stránek budete muset i nadále využívat služeb vašeho současného poskytovatele připojení na internet a nevyhnete se ani poplatkům za telefonní impulsy, pokud používáte telefonní modem. V tom vám DVB PC karta ani s bezplatným ročním používáním EOL peníze neušetří.

Na závěr malé shrnutí – kartu DVB PC Technisat používám již několik týdnů k sledování volných digitálních stanic z družic Astra 1, Hotbird 1-5 a Eurobird 1/Astra 2 a k občasnému stahování software přes Europe Online. S obrazem, zvukem, teletextem i uživatelským komfortem jsem spokojený, pouze mi občas vadí několikahodinové čekání na soubory k zaslání přes satelitní internet, kdy z tohoto důvodu musím nechat běžet zapnutý počítač. Je to zaviněno zřejmě velkým zájmem o tuto službu mezi satelitními fanoušky v západní Evropě. Na druhou stranu je to zadarmo (aspoň na jeden rok), tak si musíme počkat… Kartu doporučuji pro její vlastnosti, uživatelskou přívětivost a poměr výkon/cena pro každého zájemce o příjem volných digitálních stanic z běžných, u nás dostupných družic, případně o satelitní internet EOL.

Uvedenou DVB PC kartu jsem zakoupil u firmy JJJ SAT & BESIE, zájemci ze Slovenska si mohou kartu objednat za dobrou cenu na www.Satshop.sk.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 28   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2001 • Satelitní internet, aneb surfování přes družice [ 4 ]
09.04.2001 • Web-Sat - obousměrný satelitní internet [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  @skywalker:-) 

17.06.2003 09:56 • dxmichael
Ahoj !

”Enter correct frequency...” : V settings->DiseqC menu si aktivuj Diseqc NONEa v pravo si navol satelit Astra. A hned vedle ”Astra” je policko s ,myslim, trema teckama. Na to nakliknes a nakonfogurujes LNC .Predevsim musis navolit ”KU band” , LOF 1 je 9750 a LOF 2 10600.A to uprostred je 11700 ( switch). Pak si zase nech hledat kanaly a melo by to jet.

Zvolils na zacatku instalace ”register Elecard filter...” ??

A jestli ne, tak mas mozna moc slabej pocitac.

Ja mel doted, 500Mhz Athlon. Kartu sem rozjel az po 3 dnech ,ale pocitac neztiha dekodovat Mpeg2. Orig soft od Technisatu TV4PC me nejde vubec. tento tyden dostanu 2,4Ghz a s tim mi to 100% pojede, mam t vyzkouseny.

Pouzivam tu kartu predevsim na MPEG2 4:2:2 . Jede to s tim super bez problemu !
 
 
  Skystar2 problemy (neznalost) 

17.06.2003 09:22 • ]]skywalker[[
Ahoj, vsichni. Koupil sem si Skystar2 a mam problem s koukanim poradu vubec, protoze DVB Viewer, ktery je dodan na CD, ale take jine verze z internetu mi jen stroze oznami ”Error 00000013” a cele to jde do kytek. Odskousel sem to pod Win98, Win2k i pod WinXP a porad stejny vysledek. Rekl se jsi budis a nahral si ProgDVB 4.15 full, tak se rozbehla v pohode, nasel jsem nejake kanaly na Astre, pridali se mi do channel listu, ALE... kdyz kliknu, ze se chci koukat na kanal, zahlasi mi to ”Enter correct frequenci...bla bla” a ze rozsah frekvenci je 950-??? nevim kolik MHz. Dodany soft od TechniSatu (Server4PC, TV4PC a Setup4PC) mne tez nejak nejde, Setup4PC jede v poradku, najde traspondery, sila signalu 80-100 procent (120cm parabola), TV4PC mi porad pise ze ”No signal detected” tak nevim... Muzete mi nekdo pomoct, jakoukoliv radu velmi uvitam. PC konfigurace Athlon 900,128MB,20GB,deska Asus NForce2 chipset,VGA ATI R9000Pro a nad vsim je Win98 SE,WinXP SK+SP1 a MD Linux 9.1...
 
 
  kolik 

12.05.2003 11:55 • divxstar
Na kolik vyjde dohromady tahle hračka(skystar2)????

Kolik programů TV a Radio je možné příjmat????Můžu použít parabolu s konvertorem co mi zůstala z UPC????Dá se z této karty grabovat????



Dík jsem uplnej laik ,tak se omlouvám za pro vás primitivní otázky
 
 
  Můj příspěvek 

19.02.2003 12:43 • dxmichael
Ahoj lidi. Nezna nekdo z vas PC-SAT-kartu ktera umi MPEG-2 4:2:2 ( EBU atd.) ???

dik
 
 
  Dá sa to? 

19.02.2003 09:14 • nika
da sa pomocou Skystar + neaky(aky?)soft pozerat aj na kodovanestanice?
 
 
  Môj príspevok 

26.06.2002 14:28 • rado
Kvoli TV a R sa nemusi registrovat. Registrujes sa len kvoli internetu.
 
 
  TV a registrace karty 

26.06.2002 08:44 • Milan Vojtisek
Lze na Skystar2 prijimat TV aniz by jsem mel internetove spojeni? Myslim, ze se karta musi nejdrive aktivovat (zaregistrovat) prez internet a teprve pak umozni prijem TV. Je to tak? Mate s tim nekdo nejake zkusenosti? Diky Milan
 
 
  Koupě dvb 

17.06.2002 21:58 • nedd
KOUPÍM DVB KARTU SkyStar2
 
 
  No PAT 

11.06.2002 20:39 • Tomas
Vcelku dobra vet, ta Skystar2, ale jedna vec mi vadi obcas po nainstalovani ovladacu, nekdy i v prubehu pouzivani se mi stane ze pri scanovai programu mi to hodi NO PAT (0001100x) a nefunguje nic. Signal je pritom na zelene a ukazuje 70%. nevite cim by to mohlo byt ? Diky Tomas
 
 
  pro ing.Budu 

19.04.2002 18:43 • Václav Hrubec
Zdravím. Po přečtení Vašeho příspěvku jsem opět šáhnul do spodního šuplíku a pokusil se znovu instalovat kartu SkyStar2 z balíčku s EOL. Mám VGA NVidia 2 MX400 s in/out videem a 32 MB, s originálními kompletními ovladači pro VGA pod WinXP jsem SkyStar2 rozchodil bez problémů s SW na stránce www.technisat.de - myslím je to v.1.42. S krokem ladění 5 MHz se načítaly prg. Astry jen pár (desítek) min, na HB to v současné době nezkusím, mám PC v jiném poschodí jak domácí SAT centrum. Přehrávám s SW TechnoTrend TV4PC bez problémů, bez výpadků či kostečkování na 60 cm parabolu UPC (twin na UPC a na počítač). Zkuste novou instalaci SW z webu.
 
 
  PC DVB karta SkyStar-2 

19.04.2002 13:29 • Ing. Dušan Buda
Zdar priatelia !

Chcem sa s vami podelit o skusenosti s DVB kartou SkyStar2 od spolocnosti Technisat. Zakupil som ju tzv. z druhej ruky za dobru cenu bez pausalu za internetove pripojenie. O internet som nemal zaujem z dvoch dovodov: 1) Nemam moznost orientovat satelitnu antenu na druzicu Astra 19,2E koli spatne otocenemu panelaku 2) Internetu mam plne zuby v zamestani a to v solidnych rychlostiach. Chcel som tu kartu koli moznosti sledovat volne satelitne TV stanice.

Pri instalovani som mal problemy s vyberom driverov. Mal som k dispozici verzie: v1.2 (original Europe Online CD), v1.3 a v1.4 (download s internetu www.technisat.de). Ako najschodnejsia sa mi javi verzia v1.3. Avsak celkove mi to chodi dost cudne. Autor predchadzajuceho clanku p. Vaclav Hrubec tvrdi, ze to bezproblemov chodi aj s kartami nVidia, ale pri instalacii ma to hned upozorni, ze moja karta nie je v zozname ”vyvolenych” a ze asi budu problemy. Na doplnenie mam grafiku GeForce 2MX-400 64MB od Manli. Po nainstalovani a rucnom naladeni vsetkych transponderov (mimochodom automaticke scanovanie s krokom 1MHz trva cca. 10 hod.!!! a s vacsim krokom napr. 5 MHz popreskakujete kopec transponderov) som si chcel nieco konecne pozriet ale ...

... ale chodi to asi tak, ze silne stanice na Hot-Birde 13.0E (napr. balik RAI) mi chodia rozkockovane s trhanym zvukom a slabsie stanice (napr. Tv Polonia, Countdown, Al Jazeera a pod.) mi chodia relativne pekne ??? Mate aj vy podobne skusenosti ? Moze to byt spatnymi drivermi? Bije sa mi to s dalsim hardwarom? Ale nemam ziadne hardwarove konflikty. Aky typ Windows Media Playeru pouzivate? WinPlayer 6.4, alebo je lepsi WinPlayer 7.1? Treba nieco nastavit ci prestavit v softwari ked nepouzivam ”satelitny internet”, ale pozeram len volne kanaly?

Vopred vam dakujem za kazdu radu ci skusenost !



Dusan (Banska Bystrica)



P.S. Prisiel ku mne kamos z ”klasickym” digitalnym prijmacom NOKIA. Pripojil to na moj kabel a vystup na TV bol super. Urovne prijmaneho signalu boli napr. na HotBird 13.0E, 10.719/V (najslabsi tran.) -14,0 dBm.
 
 
  skusenost PC DVB kartou 

16.02.2002 16:55 • Joze
Takže moja skusenost:zatial kartu používam len na sat. vysielanie a že by som bol spokojný povedat nemožem.Po mesiaci ešte stale nemam program ktory by bol schopny stiahnut obraz ak*******lvek formate na PC.Zvuk samo stiahnut ide ale!zasa niektore radia na HotBirt idu asi ako ked pocuvate MP3 16 kbit/s.Dalej pretrvavaju problemi s niektorími sat. stanicami ktore dokažu uplne zablokovat PC.A vobec cele prezeranie sa mi zda ako zbuchané na kolene a nedotiahnute do konca.Dalej ten kto nema skusenost s nastavovanim satelitu tak to možno vobec nerozchodi alebo zostane mu len ASTRA lebo ta je predvolena,ale ak bude chcet ist na inu družicu tak sa riadne zapoti a stravi aj den s nastavovanim.No zaverom:nič moc od tohoto čuda nečakajte len starosti a problemi-treba este dobre dotiahnut soft na prehravanie a pripadne na grabovanie a internet na to sa musim pripravit duševne lebo ak to pojde ako SAT TV tak ma stadialto odvezu.

Celkom nazáver chcem poprosit vsetkých ktorý maju ake take skusenosti alebo otazky napiste---vopred dakujem::drustevnik@naex.sk
 
 
  DiSEqC 1.0 a DiSEqC 1.2 

15.02.2002 22:00 • ExSport
Chtel bych se zeptat na DiSEqC.Potrebuji pozicioner na otaceni anteny.Vetsina z nich uvadi,ze podporuji DiSEqC 1.2.Znamena to ze 1.0 ne?Chtel bych totiz k tomu koupit PCI DVB kartu,treba SkyStar1,ktera podporuje pouze DiSEqC 1.0.Je moza tato kombinace nebo neco nebude fungovat.Napr.otaceni andeny ci neco jineho.Diky za radu.
 
 
  w2000, UPC a tato karta 

10.02.2002 23:25 • foto
Dobry den,



chcel by som sa opytat, ci tato karta funguje aj pod Win2000 (asi by mala?) a ci sa da vyuzit parabola ktoru mam od UPC Direct (asi by to malo ist?) a ak by sa ta parabola dala vyuzit, ako urobit/kupit nejaku inteligentnu ”rozdvojku” aby mohol byt jeden kabel v receiveri a druhy v pocitaci (a ani by to nemuselo fungovat sucasne - len sa mi nechce manipulovat s kablom) Vdaka za odpovede alebo linky kde sa daju najst...
 
 
  grabovanie na Skystar-2 

05.02.2002 11:40 • paulie
Tato satelitna karta podla mne vsetkych dostupnuch zdrojov z Internetu grabovanie neumoznuje, ziadny software mimo dodavaneho ju nepodporuje (ani Multidec), takze si 2x rozmyslite ci to kupite... je dobra len na Internet a priame pozeranie digi TV...
 
 
  Grabovanie Sat TV do PC 

01.02.2002 21:37 • Milan Vido
Chcel by som sa opytat na moznost grabovania Sat signalu Do PC. Ak sa da rad by som vedel ci sa grabuje priamo cez software dodavany ku karte, alebo potrebujem nejaky iny a v akom formate sa uklada (klasicky MPG-2 ?).Dakujem za info.
 
 
  dekodovani s touto kartou 

25.01.2002 21:05 • Tom
Dnes jsem objevil, ze je mozne s novym Multidec 8.0 dekodovat satelitni digi.stanice pomoci karty DVB-S ciste softwarove. Je takovouto kartou tahle?
 
 
  Poplatky 

17.01.2002 09:26 • trolala
150 Euro na rok
 
 
  Je potrebna tv karta 

15.01.2002 09:42 • Peter
Chcel by som vediet ci je potrebna tv karta.
 
 
  kdyby to bylo tak jednoduchy 

13.12.2001 10:02 • truly
nainstalil jsem kartu a vsechno co je treba, ale pri pokusu o prijem televizniho vysilani mi prehravac hlasi v levem spodnim rohu hlasku, neco jako: CANNOT PLAY THIS FILE! netusite cim by to mohlo bejt? Chci pouzivat kartu prozatim pouze pro sledovani TV vysilani a tudiz jsem neprovadel registraci na Europeonline. Diky za kazdou zpravu, budto sem, nebo na E-mail: truly@seznam.cz a nebo na ICQ 121715486
 
 
Celkový počet komentářů: 28 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist