Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 06.05.2024 - 09:01:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Přísně tajné vraždy

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 16.12.2009



Jefim Fištejn průvodcem v labyrintu nikdy neobjasněných případů z minulosti. Pomozte spolu s Českou televizí odhalit viníky, jejichž jména měla zůstat zapomenuta. Sledujte vždy v úterý na ČT1 ve 20:50 hodin.


TS Ostrava se soustavně věnuje dokumentům, které odhalují okolnosti života v rozmezí let 1948-1989. Nejdříve to byly cykly Příběhy železné opony (2006) a V zajetí železné opony (2007-8) o osudech vymezených ostnatým drátem. Na ně navázaly v letošním roce Tajné akce StB (2009) o metodách komunistické tajné policie v bývalém Československu. Celkem se tak podařilo přinést 160 svědectví o zrůdnosti bývalého režimu. Stejný tvůrčí tým z Centra publicistiky a dokumentu připravuje pro rok 2010 nový seriál krátkých dokumentů nazvaný Přísně tajné vraždy o politicky motivovaných zločinech v bývalém Československu. Pohled na druhou polovinu dvacátého století se tak doplňuje o další rozměr. Tentokrát chceme víc oslovit diváky a podnítit je ke spolupráci s námi.

Spolu s dalšími spolupracovníky tvoří základ tvůrčího týmu: dramaturgové Josef Albrecht a Martin Červenka, scenáristé Šárka Horáková a Luděk Navara a režiséři Petra Všelichová, Ján Novák a Marcel Petrov. Na přípravě pořadu spolupracují s Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Ve velké většině jde o úmrtí, k nimž je sice shromážděno poměrně dost faktů, ale nikdy nebyla věrohodně objasněna a nikdy nebyl potrestán viník. Ať už šlo o šikanu ve vězení, pronásledování tajnou policií, psychický teror nebo zákeřnou ojedinělou akci. ÚDV do dnešního dne vyšetřil na 740 případů trestných činů spáchaných v letech 1948 – 1989, u kterých nebylo možné obvinit určitou osobu (osoby), buď z důvodu nedostatku důkazů (247 případů), nebo z důvodu úmrtí podezřelé osoby, anebo proto, že se na už dokázaný trestný čin vztahovala jedna z prezidentských amnestií.

S uplynutím promlčecí doby nezaniká u těchto politicky motivovaných vražd spáchaných v době od 25. února 1948 do 29. prosince 1989 trestnost. Známe osudy konkrétních lidí i konkrétních důkazů, neznáme viníky-všichni ti bachaři, vyšetřovatelé, soudci, udavači i mlčící spoluobčané žijí (nebo žili), aniž by za své konání skládali účty. Nechceme rozpoutat žádnou demagogii, ani hon na čarodějnice, chceme prostřednictvím tohoto cyklu naplnit úlohu televize veřejné služby při poskytování informací, faktů a vědomostí, které pomohou nezapomenout (!) na naše vlastní nedávné dějiny.

Jefim Fištejn není jen tím, kdo nás uvede do tématu a sofistikovanou větou je na závěr uzavře. Tentokrát je průvodce pořadem aktivnějším účastníkem, který komentuje výsledky pátrání a oslovuje diváky s platnými úvahami i s výzvou ke konkrétní reakci prostřednictvím e-mailu. Věříme, že se na webové stránce pořadu rozvine diskuze a vznikne prostor pro svědectví diváků, kteří se budou cítit adresněji osloveni.

Poprvé se přihlásíme 5. ledna dílem nazvaným Odsouzen k sebevraždě o Pavlu Švandovi, který byl v listopadu 1981 nalezen mrtev na dně Macochy. Krátce předtím navštívil Vatikán a byl vyzván k výpovědi o podrobnostech své zahraniční cesty. Dodnes není jasně vyvrácena oficiální verze o sebevraždě. Jakkoliv důkazy, profesionální odhady a posudky naznačují nejpravděpodobnější možnost, stále chybí rozhodující a nevyvratitelné důkazy. Zůstávají otázky: Proč skončil mladý student krátce před sovu svatbou na dně Macochy? Zabili ho, tvrdí jeho blízcí, kterým už téměř třicet let nikdo nevěří. Pomozte s Českou televizí odhalit viníky případů, které měly zůstat zapomenuty.


Přísně tajné vraždy

Vyrábí: Centrum publicistiky a dokumentu TS Ostrava
Šéfdramaturgyně: Lenka Poláková
Šéfproducent: David Boháč
Dramaturg: Josef Albrecht, Martin Červenka
Vedoucí výroby: Andrea Jarmarová
Scenáristé: Šárka Horáková, Luděk Navara
Režiséři: Petra Všelichová, Ján Novák, Marcel Petrov
Průvodce pořadem: Jefim Fištejn

Stopáž: 14´
Uvádíme na prvním programu ČT, vždy v úterý, deset minut před devátou večerní. Více na wwww.ceskatelevize.cz/vrazdy.


Jolanda Pilařová, Televizní studio Ostrava, vedoucí oddělení koordinace vysílání a komunikace



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.12.2009 • Ruské balety Sergeje Ďagileva ve Světozoru v přímém přenosu z Pařížské opery po sto letech!
17.12.2009 • Mr. GS : Bubenická lekce češtiny
17.12.2009 • Ordinace v růžové zahradě 2 přeje hezké Vánoce
16.12.2009 • Simpsonovi slaví zítra narozeniny – Prima COOL je chystá k vysílání od 1.1.2010!
16.12.2009 • Najobľúbenejší televízni moderátori roka 2009: Banášová, Hargašová-Lajčákova a Čviriková-Hriadeľová
16.12.2009 • Tradiční vánoční průzkum UPC: Nejoblíbenější televizní moderátoři roku 2009

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist