Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 14:16:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

DVB-T ve Francii: brzy 1 milión domácností?

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 21.02.2005



Francouzský regulační úřad pro vysílání CSA (Le Conseil Supérieur de L'audiovisuel), dosud ještě neučinil žádnou prognózu, jak divák přijme budoucí televizi DVB-T ve Francii. CSA ovšem počítá s tím, že v relativně krátké době si přijímače DVB-T pořídí milión domácností. Neplacené vysílání DVB-T začne již v březnu 2005. Nabídka placené televize má následovat v září 2005.


Ačkoliv ve Francii se s vysíláním DVB-T začíná později než některých jiných evropských zemích, přesto se očekává, že zahájení bude plynulé a proběhne úspěšně. O Francii je známo, že tu jsou dva provozovatelé digitální placené televize. Canal Satellite France vysílá na satelitním systému Astra na orbitální pozici 19.2° východně a TPS (Television par Satellit) vysílá na satelitu společnosti Eutelsat, Hotbird 13° východně. Pak existuje ještě mnoho, i když většinou malých, kabelových sítí, které nabízí analogové a digitální programy.

Trh v oblasti neplaceného televizního příjmu DVB-T by mohl být podle odhadů úspěšný, neboť více jak dvě třetiny francouzských domácností stále ještě přijímá své televizní programy prostřednictvím klasické venkovní antény. To zároveň znamená, že tyto domácnosti mohou volně přijímat jen šest televizních programů. Sedmým kanálem je terestrické placené vysílání s názvem Canal Plus. Ve srovnání se situací v Německu, ve Velké Británii a v jiných evropských zemích, pro mnoho domácností není pestrost programů nijak zvlášť vysoká.


Příklad Anglie

Ve Francii se pevně věří, že nová digitální terestrická televize DVB-T bude mít rychlý start. Anglická platforma „FreeView", tedy nekódovaná anglická digitální terestrická televize DVB-T, jen po dvou letech vysílání již dosáhla více jak čtyři milióny domácností. To je ohromné. Předtím se na těchto terestrických frekvencích DVB-T vysílaly digitální programy placené televize. To úplně ztroskotalo.

Největším evropským poskytovatelem programů placené televize je britská BSkyB, která vysílá především ze satelitního systému Astra na „anglické“ orbitální pozici 28.5° východně. Ve Francii by to asi chtěli zkusit naprosto stejně jako v Anglii DVB-T. Avšak mezi oběma zeměmi existují velmi velké rozdíly. Jasné je to, že DVB-T ve Francii přináší pro mnoho domácností větší změnu a pestrost - než bylo a je v případě Velké Británie a platformy FreeView.

Je také skutečností, že jen každá čtvrtá francouzská domácnost přijímá více jak 15 programů. To jsou ty domácnosti, které si předplácejí buď Canal Satellite nebo TPS. V případě britské nabídky DVB-T FreeView má veřejnoprávní BBC rozmanitější kapacitní možnosti pro šíření nových programů. Pestrost DVB-T programů ve Velké Británii je zřejmě znamenitá. Ačkoli tato země je pro Francii i Itálii vzorem, je třeba vyčkat. Itálie má sice „ofenzívní“ plány pro uvedení na evropský trh, také by mohla být první zemí, ve které bude analogové televizní vysílání vypnuto nejdříve. Do konce minulého roku by v Itálii zřejmě mohlo vysílání DVB-T přijímat více jak tři milióny domácností.

Italský premiér Silvio Berlusconi chce, aby v blízké budoucnosti vysílala v DVB-T také placená televize. Na trh by se nyní měly dostat boxy, které už mají jednu čtečku pro kartičky smart, s kódovacím systémem Nagravision. O Itálii je známo, že v případě DVB-T jsou boxy MHP finančně dotovány částkou asi 100,-- EUR za set-top-box.


Později i placená televize DVB-T

Jedním z hlavních témat ve oblasti DVB-T bylo to, zda by vysílání ve Francii mělo být v obvyklém formátu MPEG-2 nebo již ve formátu budoucnosti, MPEG-4. Předností MPEG-4 bylo především to, že vysílacím institucím to usnadní budoucí vysílání ve formátu HDTV. Avšak ve Francii se z pragmatických důvodů už rozhodli pro MPEG-2. Ve Francii se debatovalo několik měsíců o výhodách technologicky orientovaného řešení, které by poskytl právě formát MPEG-4.

Úřad CSA byl nicméně nakonec nakloněn formátu MPEG-2, poněvadž to znamená otevřené, stabilní a finančně výhodné řešení pro vysílání DVB-T. Premiér souhlasil se zahájením televizního vysílání v MPEG-2 v roce 2005. Formát MPEG-4 byl vybrán pro budoucí vysílání placené televize. To by mělo být zahájeno v září roku 2005. Problémy s MPEG-4 však nesměly způsobit žádné zpoždění. MPEG-4 je také slibné řešení budoucnosti pro přenos HDTV v kabelové síti a zejména na satelitu.

Předmětem zkoumání ve Francii je otázka prostoru v DVB-T pro formát HDTV, druh nabízených budoucích služeb, a to navíc k placeným televizním kanálům - ve formátu MPEG-4. Hlavním důvodem zavedení DVB-T ve Francii bylo to, že DVB-T divákovi přinese změnu. Formát MPEG-4 pro placenou televizi by mohl být příležitostí pro vysílání převážně nových programů - v obvyklém formátu, navíc zbývajících programů v HDTV.


Nekódované satelitní vysílání ve Francii: bude hrát nějakou roli?

Ve Francii se počítá s velmi dobrým začátkem vysílání DVB-T. Technické pokrytí signálem má do konce roku 2006 dosáhnout asi 80 % domácností. Zbývajících 20 % domácností by mělo pokryto díky přímému příjmu ze satelitu. Neuvažuje se totiž , že i po celkovém rozšíření DVB-T pokryje všechny domácnosti a proto se hledá alternativa, při které bude celá Francie pokryta signálem. Nekódovaný digitální satelitní příjem zde může hrát velmi významnou roli.

V současnosti se přijímají ze satelitu Astra a Eutelsat jen dva placené pakety. Jinak na satelitu existuje jen několik francouzských speciálních televizních programů (nejsou to ale programy s velkým významem) a tématické nekódované a „neobvyklé“ programy. Avšak v případě DVB-T by měly být ve Francii zprovozněny nové FTA programy a ty by pak mohly být vysílány i ze satelitu. Významné francouzské veřejnoprávní a komerční televizní programy se nyní vysílají jen analogově, na satelitní orbitální pozici Eutelsat/Telecom 5° západně.

Jasné je to, že digitální televizní trh se ve Francii během příštích dvanácti měsíců velmi významně změní. I televizní vysílání prostřednictvím DSL velmi ovlivnilo trh. Zda obě placené televizní platformy TPS a Canal Satellite přistoupí k případné fúzi, je zcela otevřené. Pro Francii je zatím v každém případě prospěšný další vývoj technických platforem DVB-T a DSL. Konkurence mezi těmito platformami tak způsobí záměrný posun vpřed. V Francii se v celkovém měřítku patrně urychlí konsolidace uvnitř různého vícekanálového vysílání, avšak fúze obou satelitních platforem DTH není na pořadu dne.

Dosažení pokrytí signálem pro asi šest miliónů domácností (pomocí kabelu a satelitu) trvalo pouze 22 let. Avšak širokopásmové sítě potřebovaly čtyři roky na to, aby si získaly stejný počet domácností. To je ovšem také velmi dobrý základ pro televizní vysílání v DSL.

Po zahájení vysílání DVB-T to bude rychle směřovat k vypnutí analogového televizního vysílání ve Francii. Toto vypnutí je naplánováno pět roků po zahájení vysílání, tedy již v roce 2010. Potvrzení tohoto termínu ovšem závisí na zprávě, kterou úřad CSA - ve věci možnosti vypnutí vysílání - vypracuje. Je možné, že rok 2010 bude pokládán za ctižádostivý cíl, avšak co příjde, to se teprve uvidí. Úřad CSA v Paříži se v každém případě soustředí na úspěšné zahájení vysílání neplacené televize DVB-T, během jarního období t. r.


Zdroj: Infosat.lu, 17.2.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.02.2005 • DVB-T: v Británii 5 miliónů, v Německu 1,5 miliónů přijímačů [ 2 ]
18.02.2005 • Náklady a přínos přechodu na digitální vysílání
14.02.2005 • FOOTBALL FOR HOPE: Ronaldinho contra Ševčenko
12.02.2005 • Britský plán vypnutí - II.
12.02.2005 • Britský plán vypnutí - I.
04.02.2005 • Televize BBC Prime míří do Thajska

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist