Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 19:42:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Psali jsme na Apríla: Do Slovak linku míří další slovenské stanice

  Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2005


Aprílová zpráva: Dalo se to tak trochu předpokládat – slovenským stanicím, vysílajícím v paketu Telenor na družici Thor 3 dochází trpělivost s častými výpadky a rozhlíží se po jiném satelitu. A protože jim nejbližším je určitě Slovak link, bylo jen otázkou času, kdy objevíme na horní polovině transponderu F3S na Eurobirdu logo další slovenské stanice.

A dnes jsem se dočkali, na frq. 12,643 H, SR 27500, FEC 3/4, se na PIDech 404/1604 dnes, 1.4.2005 krátce po půlnoci objevil monoskop – barevné pruhy s nápisem TA3.com. A několik minut na to na PIDech 407/1607 naskočily další barevné pruhy (s nápisem TESTUJEME), tentokráte s kormidelním kolem – což je dobrý identifikační znak pro Nautik TV.

A když jsem krátce po tři čtvrti na jednu hodinu spustil nové skenování transponderu, načetla se mi s identifikátory 405/1605 stanice JOJ! Právě běželo opakování večerní zpravodajské relace Noviny. Ještě nám ale zde chybí interaktivní kanál MusicBox Slovakia. S poslední stanicí – Moooby TV ani nepočítám, že by odešla z Telenoru, protože norská a švédská mládež si už oblíbila posílat SMSkové vzkazy na chat tohoto (ne)televizního kanálu.

Pokud vše vyjde tak, jak se dnes v první dubnový pátek rýsuje, dostane slovenský satelitní divák výbornou možnost sledovat všechny významné domácí stanice z jedné satelitní pozice! Složení paketu by pak mohlo vypadat takto:


PIDy………stanice:
461/561 TV Markíza (na A-PID 561 je slovenský, na 641 je originální zvuk)
402/1602 STV 1
403/1603 STV 2
404/1604 TA3 (zatím jen test, ale TA3 v noci nevysílá)
405/1605 TV JOJ
406/1606 nic (možná MusicBox Slovakia?)
407/106 Nautik TV (zatím jen test)
……. ?

Situaci budu celý den monitorovat a v případě změny doplním aktualizaci.

Nezbývá, než slovenským satelitním divákům závidět. Pokud se provideři dohodnou a skutečně se jim podaří dostat všechny významné slovenské vysílací subjekty na jednu orbitální pozici, bude to velmi významný krok v rozvoji individuálního satelitního příjmu.

Škoda, že se nedaří něco podobného domluvit i v ČR, kdy Nova se ne a ne rozhoupat k družicovému vysílání, Česká televize právě uvažuje o změně providera – a případně i satelitu, a ostatní televize mají vlastní uplink či jinak zabezpečenou distribuci signálu (Óčko, Galaxie sport, 24cz), anebo vyčkávají, jak veřejná zakázka dopadne (Prima TV).

A tak se může nakonec stát, že Slovenské telekomunikácie budou mít celý transponder F3S (po odchodě Czechlinku ze spodní poloviny) jen pro sebe…


Doplněno redakcí satCentrum, 2.4.2005:

1. duben je v našich končinách zafixován jako Apríl, tedy den, kdy lze - mírně v mezích zákona - si dobírat své okolí a známé. Kdy i solidní rádia, televize, noviny i weby upustí nějakou tu kachnu či rádoby pravdivou, ale po druhém, podrobnějším přečtení, úplně vymyšlenou informaci. Patří to k životu a přiznáme se, že je nám tím tento trochu bláznivý den sympatický.

Na webu satCentrum už máme dlouholetou tradicí, že vždy v první dubnový den u nás má svůj příspěvek pan Lipra (Apríl pozpátku a přehozené p a r, aby to nebylo hned na první pohled tak průhledné) s jeho konstrukcemi co by se mohlo stát…

A ač je to k nevíře, občas mu to i vychází!

Poprvé před pěti lety, v roce 2001 (ano, utíká to,) zařadil TV Markízu do Czechlinku, a rok poté si vymyslel Slovlink na Eurobirdu – a v obou případech to do půl roku byla pravda!

Předloni jsme mohli vidět v jeho „snu“ o abonenci paketu Sky - Multichoice jistou narážku na slibovaný a (půl roku na to) odvolaný projekt East Box Digital. Tehdy se tedy žádný zázrak nekonal a místo výběru z několika satelitních služeb máme pořád jen jedinou možnost – UPC Direct. Ale Lipra si zvolil rozhodně téma nadčasové – kdykoliv dnes někde čtu zmínky o 1. Evropské televizi, hned si vzpomenu na tento aprílový článek z dubna 2003. A pak že se některé věci neopakují!

Loni hodlal pan Lipra umístit Novu na satelit do platformy Telenor, ale to ještě netušil, že několik měsíců na to zprovozněná optická trasa z Bratislavy do Sofie bude tak nespolehlivá. Ale včas se to dozvěděl staronový majitel této české komerční jedničky a velmi správně satelitní distribuci Nově nedoporučil :-)

Jak prozíravě se CME zachovala vidíme až nyní, kdy i další stanice na Thoru troubí na poplach a poohlížejí se o po spolehlivější distribuci. Pan Lipra jim už řešení nalezl :-)

Tolik aspoň pár vět za redakci na vysvětlenou. Pokud vás dnes Lipra přiměl aspoň k malému zamyšlení, splnil pak tento článek svůj smysl. Pokud jste se nechali napálit, nezlobte se na nás, pokud vás článek vedl k úvahám „co by, kdy by“, tak to bylo fajn a právě takto jsme to v redakci satCentrum zamýšleli. Děkujeme vám za vaše reakce pod článkem.

Samozřejmě další zprávy a informace na tomto serveru jsou již pravdivé a ověřované, či přebírané ze zdrojů, které by měly zaručovat solidnost a objektivnost. Dnes je už druhého dubna a redakce přechází na běžnou všední rutinu nezávislého zpravodajského webu, zabývajícího se vším okolo satelitního příjmu. Jsme tu pro vás a přejeme vám úspěšné vykročení do prvního opravdového jarního měsíce.

Sluníčko a jarní pohodu vám za redakci satCentrum přeje Václav Hrubec.



Odkazy na předchozí aprílové příspěvky Lipry:

TV Nova míří na satelit - bude vysílat v paketu Telenor Slovakia
Multichoice se vrací do ČR a SR
Slovlink na Eurobirdu od června 2002
Příspěvek Lipry z toku 2001 není na tomto serveru dostupný.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 49   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.03.2005 • Dnes večer startuje Discovery Geschichte
31.03.2005 • Ruský satelit „Express AM2" úspěšně na oběžné dráze
29.03.2005 • Nalaďte si: Baby TV a Beur TV
28.03.2005 • Nalaďte si: The Poker Channel
24.03.2005 • Hot Bird 13,0° východně: řecká "TV Magic" opět v éteru
24.03.2005 • Sit-Up TV plánuje nový aukční kanál: Speed Action TV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 3

  pro ty pobavené 

03.04.2005 09:50 • LEPRA
mohli by jste mi někdo z vás pobavených dát telefon, abych mohl příští rok své zmatené a rozčílené zákazníky přesměrovat na vás, vy jim to určitě všechno velmi rádi osobně vysvětlíte (docela by mě zajímalo, po kolikátém vysvětlování by vás to pak přestalo bavit - dvacátém, třicátém,..?)
anebo by mohl svoje aktuálně funkční telefonní číslo u takovéhoto článku uveřejnit rovnou pan VHR "Lipra", ať se taky pobaví, když nemá nic lepšího na práci
 
 
  Souhlasim s Budym. . Dokáže ... 

03.04.2005 09:38 • ubohost sama
Souhlasim s Budym.
.
Dokáže si někdo představit, že by třeba na BBC World jen tak ze srandy řekli, že Čína zaútočila vší silou na Tchajwan? To by bylo srandy, hlavně pro tchajwance a jejich krajany ve světě.
.
Takovéhle vtípky jsou opravdu trapnost sama. Mezi kamarády se to dá polknout, ale v širším měřítku, jako balamutění od jinak seriózního specializovaného webu, to už o něčem (někom) něco vypovídá.
.
O to horší to je, když je to informace o události, na kterou mnozí netrpělivě čekají již delší dobu a která má velmi reálný základ.
Pokud by to byl článek o tom, jak meteority zničily všechny satelity na oběžné dráze, kromě Astry1, kterou zachránil raketoplán Discovery a byla u toho fotka Enterprise, tak by to možná i stálo za pousmání, i když ani tak by to nebylo hodno takovéhoto webu.
 
 
  Domníval jsem se.. 

03.04.2005 09:37 • Pavel
Domníval jsem se, že Češi a Slováci (díky útrpné společné minulosti) mají stále smysl pro humor, byť je na jejich účet. Humor, nadsázka a vtip je totiž koření života a kdo pro něj nemá ve svém životě místo (anebo jen v omezené podobě, např. srandu áno, ale nie zo mňa), toho je mi upřímně líto. Humor, umění nechat si udělat srandu i ze sebe, láska, upřímnost a poctivost přece patří do zdravých a pozitivních vlastností člověka nebo ne? Ani z právního hlediska žertík satcentra a "p.Lipry" nemohl přece nikoho a nic poškodit! Kdo je trochu znalý svého sat.přijímače, tak by měl umět ladit (prohledávat) jen konkrétní transpondér na jedné družici,což i těm nejbídnějším receiverům trvá pár sekund-výsledkem by byla hláška "nic nového jsem nenašel" nebo nějak jiný (anglický) ekvivalent. A těm, kteří si údajně něco "rozhasili" nebo dali skenovat "celé satelitní nebe" vzkazuji : neustále je se třeba vzdělávat a ne používat návod k obsluze jako lejstro poslední záchrany! Nikdo totiž není dokonalý...
 
 
  @Měl jsem zkaženej den 

03.04.2005 08:29 • Petros
Lekárníkovi, že Ti místo Viagry prodal Aspirin.
 
 
  Fuj, hanba! 

03.04.2005 07:49 • Měl sem zkaženej den
Hele redakce, Budymu to stálo 15 minut a nedopozeral se, ale mě ale ztvrdnul rohlík u snídaně a vyměkla milenka, kterou jsem nechal hned po přečtení článku bejt samotnou a šel ladit satelit. A pak už mi nestálo, to co mi mělo stát. Kam si můžu jít stěžovat?
 
 
  Budy, Budy! 

03.04.2005 07:33 • Jirka
Budy, proč skanuješ celou družici kvůli jednomu (nebo třem) kanálům na jednom transponderu? Přirovnáváš redakci k sedmé třídě, ale tím skanováním 500ti kanálů nebudeš o moc tříd pokročilejší :-)
To neumíš ladit jen jeden kmitočet v ručním ladění? A těch patnáct minut se mi taky zdá nějak moc.
.
Jo a ještě malá otázka - nečetl jsi v pátek žádný noviny, nepustil si rádio, televizi? Dost bych se divil, že ti vůbec nic a nikdo nepřipomněl že je Apríla. Nevím jak na Slovensku, ale u nás v Čechách je Apríl dost populární a od rána se lidi předhánějí, kdo koho nachytá.
.
Já bych z toho takovou vědu nedělal, jak tu psali, šlo nejen o fór, ale i o to, že se v tak malých zemích, jako je Česko a Slovensko se neumí pár televizí (a rádií) dohodnout ani na jedné společné pozici na orbitu.
.
A až příští rok tady na webu budou psát, že Sky, Premiere či Digital+ budou v Praze prvním stům zájemcům rozdávat v rámci promo akce zdarma přístupový kartičky, nezapomeň si rychle obstarat jízdenku či letenku, abys to stihnul. Pokud to pěkně napíšou, aby to vypadalo, že je to marketingová akce, můžeš se pak i soudit o ušlé náklady na cestovné, ztrátu času a důvěry. To teprve bude Good Job hodný sedmé třídy ZŠ! :-)
 
 
  No mne to pripadá tiež ako dos ... 

03.04.2005 05:35 • Budy
No mne to pripadá tiež ako dosť blbý žart. Priznám sa, chytil som sa, ale nemyslím si že som blbec a že som pred prečítaním článku mal analyzovať meno autora: povedzte mi kto to robí?!?!?!?!?!?!? Nech mi tu nieto povie, že pred prečítaním príspevku na internetových magazínoch niekto najprv študuje meno autora, či to nie je slovná hračka resp. čo môže byť za menom autora skryté a čo to môže znamenať ak sa prehodia písmenké!!!!!! A tí čo kričia že oni sa nenechali nachytať samozrejme nehovoria pravdu, veď skutočne, kto číta najprv meno autora.
A satelitný trh sa mení tak rýchlo že táto správa vôbec nebola taká absurdná. Veď každému človeku znalému marketingu je jasné že sa dnes treba dostať čo najbližšie k zákazníkovi - a čo lepšie by mohli urobiť stancve 30 stupňov mimo "mainstreamových" cz a sk-linkov ako sa "prisťahovať" na ich pozíciu?!? Lepší marketingový ťah si neviem predstaviť. Len snáď ak by sa všetci presťahovali na Astru :-))
Proste som sa nachytal lebo som túto doménu považoval za solídny zdroj informácií. A už ju asi nebudem ďalej považovať za takú. Aj keď ma to stálo "len" 15 minút scanovania satelitu (nanešťastie, z Eurobirdu vysiela vyše 500 TV staníc a kopec rozhlasových, takže scannovanie je skutočne jedno z najdlhších spomedzi všetkých satelitov - napr. Thor mi prescanuje za necelé 3 minúty) a nedopozeraný program na jednom inom sat. programe - keďže som bol nedočkavý a predstava že by som už nemusel kvôli slov. a českým programom furt "baštngovať" s parabolou (mám síce spoľahlivé, ale 12 rokov staré otáčanie paraboly s oceľovou 140 cm parabolou - a tam to už niečo trvá než človek "natočí"). Takže díki moc za blbý žart a len tak ďalej.
Mimochodom, ja som s prvoaprílovými "žartami" skončil asi v 8-mej triede ZŠ, lebo potom sa mi to už zdalo stupídne a primitívne aby som si strielal z ľudí a spôsoboval im buď len blbú náladu že sa nachytali (povedzme si otvorene, ktorý normálny človek má dobrý pocit keď sa nechá nachytať - aj keď sa navonok tvári aká je to sranda aby nevyzeral ako blbec...) - alebo som im dokonca spôsobil následky mojím žartom (ako to bolo z vašej strany v tomto prípade).
Takže gratulujem klesli ste na úroveň asi 7. triedy ZŠ, tomu sa hovorí úspech... Gratulujem, len tak ďalej!!! Good job!
 
 
  @Jan 

02.04.2005 23:17 • satCentrum
Jen běžným laděním - prohledáváním transponderu jste si to rozhasit nemohl, to jste musel jít do menu Nastavení antény a zadat jinou družici, nebo změnit hodnoty napájení přepínače 0/12V. Pokud máte naráz CL i SL, předpokládám, že používáte dubler či tripler a ten právě potřebuje nastavit 12V pro přepínání. Nalaďte si tedy Astru2/Eurobird ještě jednou jako další pozici, ale v menu s nastaveným ZAPNUTO pro 12V. Ve čtečce bude nezapnuto (0V), karta v dubleru bude mít tuto jinou pozici a zapnuto. Naladíte si pak příslušný transponder (12,607 H pro CL či 12,643 H pro SL) a musí to jet.
 
 
  REDAKCE-Help!!! 

02.04.2005 15:07 • Jan
kuli vam jsem si rozsteloval satelit tak ze ted je problem s cteckou a SL a CL mi nechteji jit prubezne a musim menit napeti 12V!-kdyz dam na CLsat.EuroBird1 a na SL Eurobid tak mi to nechce zustat takhle dvojmo jak jsem to mnel!-no ted se mi to kvuli vasi vcerejsi srandicte rozstelovalo a nejde mi to tam zapsat!-Tak chci Radu!-Jak to mam udelat-ale presny navod od zacatku az po konec!-mam Humaxe5500!-Diky!
 
 
  pěkný žertík 

02.04.2005 08:34 • @alles_gute
Byl to moc pěkný žertík,bohužel padl v době,kdy v Česku díky silně kontroverzní osobě p.premiéra nevládne zrovna "politická pohoda".To možná trochu omlouvá některé podrážděné reakce. Některé "nápady",které tu zazněly, však nejsou zcela "mimo mísu" - jako např. koncentrované vysílání všech českých a slovenských stanic z jedné pozice a transpondéru jedním provozovatelem. Stále nezapomínejme,že se Slováky a jejich televizemi velice úzce spolupracuje jak ČT,tak Nova a dostat signál z Brna do Bratislavy není vůbec žádný problém a bude dozajista spolehlivější než optika do Sofie! Jde teď vlastně jen o to,jestli se někdo skutečně zachová ekonomicky . Mimochodem - již dnes téměř každá česká televize vysílá denně nějaký německý pořad.....takže alles gute
 
 
  Ty si chudák! 

01.04.2005 22:52 • evosonic
Kam sa podeli tie časy, keď sa ľudia dokázali zasmiať nad takýmto fórom. Dnes sú všetci akýsi podráždení a plní hnevu. Dokonca som sa aj ja možno na 30 sekúnd na to namotal :-) ale po opakovanom prečítaní mi bolo hneď všetko jasné a nebudem sa predsa rozčuľovať. SatCentrum - takto sa robí 1. apríl :-))) hoci prajem si aj Vám ostatným, aby táto správa bola niekedy v blízkej budúcnosti realitou.
 
 
  Hajzel-Lipra!!! 

01.04.2005 20:02 • Ja..................
Raul mas uplnu pravdu on je k....! ale aj cely Admin ze mu to takto Dovolil lebo to znelo ako oficialna Sprava!-Jasne ze Velke Hovno Funguje!-Chudaci Jebnuti!!!
 
 
  Eurobird za babku 

01.04.2005 16:31 • Alles_Gute
No, já mám dokonce informace, že Deutsche Telecom, provozovatel Eurobirdu, vlastnící i Slovenské radiokomunikácie (a potažmo SlovLink) bude z jedné pozice (asi přes uplink v Bratislavě) v konečném stavu vysílat jak STV1,2, Markízu, tak samozřejmě JOJku a TA3, ale hlavně ČT1,2,ČT24 a možná i Primu s Novou. Finanční podmínky prý mají být excelentní (jak bývá u Němců zvykem), drobnou podmínkou prý však bude nutnost vysílat denně alespoň jeden německý film s původním zněním ; prý pouze pes REX může štěkat česky....
 
 
  věř si čemu chceš 

01.04.2005 15:28 • LEPRA
Si to Honzíku prvně dobře přečti a zkus se zklidnit sám - v článku se píše o TA3 a Nautik TV a ty vysílají volně (a lidem je jedno, že se tam píše zatím o testech - stejně to chtějí mít) a o tom, že tam JOJka vysílá zakódovaně taky ani slovo, z čehož pro normálního neznalého čtenáře vyzní, že vysílá VOLNĚ, stejně jako tomu tak je už dva roky (s menší přestávkou) přes 0.8W (1W) - a JOJka volně přes 28E, to je přesně to pravé, co spouští mnou popsaný problém! Samozřejmě tebe to netrápí, když ti to žádný problém nezpůsobuje - doufám tedy, že jsi se tím alespoň pobavil, aby ty problémy ostatních alespoň k něčemu byly.
btw: O tom co mne ťuklo či neťuklo víš hovno, já už si na tyhle blbý fórky zde zvyknul, ale nechodí sem jen satelitní fanoušci, nýbrž i normální čtenáři - zřídkaví to návštěvníci a těm se nerozsvítí ani kdyby se podívali na jméno autora, jako že na to stejně nikdo z obyčejných návštěvníků nekouká.
btw2: těch skutečně pobavených tímto primitivním fórkem bude ještě mnohem míň než těch "postižených".
 
 
  LEPRA, klídek!!! 

01.04.2005 13:40 • Honza
Už vidím, jak trávíš spoustu času přesvědčováním spousty zákazníků, že to nenaladí :-))) Nevěřím ti, že máš tolik lidí se slovenskou kartou, kteří by byli takto postiženi, no ta bene píše se tu o jediném novém programu - JOJce, ostatní jsou "jako" testy! Tedy tšch skutečně "postižených" bude zanedbatelné procento, nepřeháněj, prosím tě! Nedělám si iluze, že i kdyby se třeba psalo, že na Hispasatu vysílá Nova, taky by se "tvoji" technici hned nepřetrhli tam ladit. Tak se zklidni... Je to prostě tak, je Apríla, a když tě to neťuklo ve jménu autora, tak se aspoň dodatečně zamysli nad tím, že české a slovenské vysílání zachytíme na jedenácti sateitních pozicích a v pěti kódovacích systémech. Ale to už není k smíchu, spíše pláči.
 
 
  tiež som chvíľu váhal ako zare ... 

01.04.2005 12:56 • televisa
tiež som chvíľu váhal ako zareagovať, ale predsa len si myslím, že je to presne to, čo by sa na 1. apríla malo na satelitnom serveri objaviť. To že niektorí ľudia info zoberú vážne je len ich chyba. 1. apríl je totiž dňom, keď treba všetky veci brať o čosi opatrnejšie ako po iné dni a podľa toho sa aj zariadiť. A najmä nezabudnúť si pozrieť meno autora - ak je to človek, ktorý sa podpisuje ako Aprília Žartová (nemenovaný SK denník), či pán Lipra tu na satcentrum.com a ich prípevky zhliadnete len raz do roka malo by to byť podozrivé...
 
 
  4ABCD - a kterou část jsi nepochopil? 

01.04.2005 12:18 • LEPRA
" mimochodem přesně takovýmto způsobem se roznáší dezinformace mezi obyčejnými lidmi - začne to ubohým fórkem na specializovaném webu a za chvíli to nezasvěcení rozkecají všude možně jako reálnou informaci a běhají po montérech a satspeciálkách, aby jim to tam honem doladili, popřípadě reklamují, jakto že to tam po té dnešní montáži už nemají naladěno a montérovi samozřejmě nevěří, protože "kámoš říkal", že to je zaručeně pravda, protože to psali jako oficiální článek na specializovaném satelitním webu "
mě tato "sranda" stojí dost času stráveného přesvědčováním a vysvětlováním reálného stavu věci něvěřícných zákazníkům a tak se nediv, že se nesměji!!!
 
 
  fakt blbá sranda ... 

01.04.2005 11:30 • hans 2
fakt blbá sranda
 
 
  4strasna sranda: nechapu co se ... 

01.04.2005 11:23 • ABCD
4strasna sranda: nechapu co se ti na tom nelibi - nerozumis srande?tak to te uprimne lituju... ;o)
btw. treba se to nekdy vyplni... ;))
 
 
  běžte do prdele, každý nemá ča ... 

01.04.2005 11:18 • strašná sranda
běžte do prdele, každý nemá čas a náladu na debilní fóry a mimochodem přesně takovýmto způsobem se roznáší dezinformace mezi obyčejnými lidmi - začne to ubohým fórkem na specializovaném webu a za chvíli to nezasvěcení rozkecají všude možně jako reálnou informaci a běhají po montérech a satspeciálkách, aby jim to tam honem doladili, popřípadě reklamují, jakto že to tam po té dnešní montáži už nemají naladěno a montérovi samozřejmě nevěří, protože "kámoš říkal", že to je zaručeně pravda, protože to psali jako oficiální článek na specializovaném satelitním webu
 
 
Celkový počet komentářů: 49 / zobrazují se: 21 ... 40

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist