Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 17:28:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Tesla Bratislava: Zapnuté – Vypnuté – Zabudnuté?

  Autor: PR Press SDC , e-mail: info@sdc.sk Přidané: 11.10.2010


Slovenské centrum dizajnu prezentuje výstavu Zapnuté – Vypnuté – Zabudnuté?, ktorá mapuje históriu podniku Tesla Bratislava od roku 1946 – až do jeho likvidácie v roku 1990. Spoluorganizátor: Národné technické múzeum Košice. Kurátor a autor koncepcie: Mgr. Art. Ondrej Eliáš. Termín: 13. október – 28. november 2010, vernisáž: 13. október 2010 o 18:00 hod. - Výstavný a informačný bod, SATELIT, Dobrovičova 3, Bratislava.


Tesla Bratislava, ktorá vznikla v roku 1946 znárodnením budapeštianskej firmy Tungsram, bola monopolným výrobcom rozhlasových prijímačov, gramorádií, autorádií a kalkulačiek Počas 44 rokov fungovania podniku tu pôsobili viaceré generácie dizajnérov. Pre širokú laickú verejnosť však zostali dodnes neznámi.

Výstava v kurátorskej koncepcii Ondreja Eliáša odhaľuje skrytú časť histórie Tesly a predstavuje prácu dizajnérov a technikov podniku. Dokumentuje vývoj rádiami, gramorádiami, gramofónmi, autorádiami, magnetofónmi a inými produktmi. V spolupráci so Slovenským technickým múzeom a zberateľmi (Viktor Cingel – www.radiohistoria.sk, Radoslav Hráč – http://stareradia.blog.cz). sa podarilo kurátorovi sústrediť takmer 80 výrobkov; najstarší z nich pochádza z roku 1938, posledný z konca 80. rokov.

Okrem toho je výstava doplnená dobovými reklamnými letákmi, modelmi výrobkov, ktoré vznikli v dizajnérskom štúdiu Tesly, ako aj obrazovými a textovými informáciami. Dôležitou súčasťou výstavy je prezentácia dizajnérov podniku: Ján Vikrut, Mikuláš Slatkovský, Pavol Thurzo, Peter Kramár, a ich návrhov.

K výstave je vydaný 68-stranový katalóg s textami O. Eliáša a Ladislava Klímu o histórii Tesly, profilmi dizajnérov a bohatou obrazovou prílohou. Katalóg sumarizuje výsledky výskumu kurátora O. Eliáša a podáva prvé komplexné spracovanie existencie Tesly.

Výstavu dopĺňa premietanie filmových dokumentov zapožičaných Filmovým ústavom v Bratislave a Slovenskou televíziou Bratislava.

Dňa 3. 11. 2010 o 18:00 hod. - komentovaná prehliadka výstavy za účasti dizajnérov n.p. Tesla Bratislava.


Ondrej Eliáš: Absolvoval štúdium priemyselného dizajnu na VŠVU v Bratislave v roku 2007 diplomovou prácou na tému Dizajn audiovýrobkov firmy Tesla. Táto problematika ho zaujala natoľko, že sa jej ďalej venoval a výsledky svojho výskumu zhrnul v koncepcii výstavy Zapnuté – Vypnuté – Zabudnuté.


Ladislav Klíma: Vyštudoval Strojnícku fakultu na Vysokej škole technickej v Košiciach. Pôsobí ako kurátor zbierkových fondov dizajn a fotografická technika v Slovenskom technickom múzeu. Externe vyučuje dejiny priemyselného dizajnu na katedre dizajnu FU TU v Košiciach.


Slovenské centrum dizajnu: Organizácia pôsobí v rezorte Ministerstva kultúry SR a venuje sa podpore dizajnu formou výstav, súťaží, publikačnou činnosťou. Vydáva časopis Designum, organizuje súťaž Národná cena za dizajn, buduje IS Dizajn, vedie odbornú knižnicu dizajnovej literatúry a spolupracuje so zahraničím. Spracováva informácie o súčasnosti dizajnu a zbiera poznatky o vývoji dizajnu na Slovensku.

Výstava sa realizovala s finančnou podporou MK SR. Podpora: SFÚ Bratislava, STV Bratislava, http://www.radiohistoria.sk, http://www.stareradia.blog.cz


Slovenské centrum dizajnu, 11. 10. 2010


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.06.2010 • Prima kino: Smrtící a kouzelné vztahy
09.11.2009 • IP telefonie: Konvergence komunikačních služeb
30.05.2009 • Skylink: Internet všade, kde ho potrebujete
11.05.2009 • Nové Blu-ray přehrávače s unikátní funkcí VIERA CAST
01.02.2009 • Přenosný širokopásmový přijímač AOR AR-mini
04.12.2008 • Telefon pro dvě SIM karty s vestavěnou televizí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist