Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 13:24:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Vysoké frekvencie - distribučné trasy v Ka pásme.

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 25.12.2001


V jeden prekrásny decembrový deň som sa vybral za priateľom do susedného Rakúska s cieľom trochu sa porozprávať a získať nové poznatky o menej známom satelitnom pásme. Kamarát pracuje vo firme, ktorá sa zaoberá distribúciou a prenosom v pásme Ka. K dispozícii sme mali digitálny prijímač na Ka pásmo a parabolu o rozmere 310 cm. Najprv vás však oboznámim o aké pásmo vlastne ide, na čo slúži a aké sú jeho špecifiká.

Satelitné spoločnosti si občas medzi sebou potrebujú odoslať určitý prenos alebo reláciu, prípadne film. Už niekoľko rokov sa, podľa vopred dohodnutých noriem a pravidiel, na distribúciu medzi satelitnými spoločnosťami používa špeciálne pásmo. Časť frekvenčného spektra, v ktorej si vzájomne vysielajú prenosy televízne a satelitné spoločnosti sa klasifikuje ako Ka pásmo, pásmo na vysokých frekvenciách, pohybujúce sa v rozmedzí od 21.000 GHz až po 28.000 GHz. Tu je prísne zakázané vysielať akýkoľvek amatérsky rádiosignál. Pravda je však aj tak taká, a to každý rádioamatér vie, že na podobne vysokej frekvencii je amatérsky vysielať technicky takmer nemožné.

Ka pásmo možno nazvať aj frekvenciou distribučných trás. Šírka vyžarovaného signálu sa zvyčajne pohybuje v oveľa vyšších hodnotách, na aké sme zvyknutí z klasického digitálneho príjmu. Ako príklad uvediem prenosový kanál spoločnosti Eustra, ktorý má šírku pásma 104 MHz a EIRP vyžiarený výkon zo satelitu na orbite je až neuveriteľných 200 dBW. EIRP takýchto hodnôt môže mať iba Ka pásmo, pretože odrazy a rušivé faktory na vysokých frekvenciách sa vyskytujú veľmi často. Kvôli tomuto javu sa pri vysielaní volí širšie frekvenčné spektrum na jeden kanál a vyššia vysielacia hodnota výkonu. Rozdiel medzi Uplinkom, čo je signál, ktorý sa na družicu vysiela a Downlinkom - prijímaným sigálom, je niekedy až 1 000 GHz. Pri takej šírke pásma a kmitočtovom rozsahu to však nie je nič neobvyklé.

Na príjem a vysielanie v Ka sa používajú špeciálne vysielacie a prijímacie súpravy. Amatérsky príjem v tomto pásme je takmer nemožný, nie je však zakázaný. V skutočnosti sa ale satelitný fanúšik k tomuto pásmu nedostane aj kvôli tomu, že najlacnejší konvertor, ktorý dokáže spracovať signál distribučnej trasy sa pohybuje okolo 50 000 Sk a digitálny prijímač s dekodérom má hodnotu asi 200 000 Sk.

Vysielanie je vždy adresované, to znamená, že signál je určený pre nejakú oblasť krajiny, prípadne káblovú spoločnosť, alebo televíziu, ktorá tento signál potrebuje. Na prenosových kanáloch sa zvyčajne nevysiela 24 hodín, okrem distribučnej trasy pre káblové spoločnosti. Aj kvôli tomuto faktoru sa programy pracne vyhľadávajú. Prehľady prenosov a staníc neexistujú ani na internete. Spoločnosti si frekvencie chránia. Technické parametre prenosu, výkon, alebo kódovací systém zvyčajne nikdy nezverejnia. Je to samozrejme aj kvôli obchodnej politike, lebo napríklad Pay TV takmer neustále prijímajú z Ka pásma kvalitné športové prenosy z USA, ako box, formulu 1 alebo tenis, či NHL.

Ak vám hlavou niekedy blysla myšlienka odkiaľ televízne spoločnosti berú športový prenos, alebo udeľovanie cien Oscarov, Grammy, prípadne iné živé vstupy z rôznych udalostí po celom svete, tak vedzte, že takmer 40% týchto prenosov sa uskutočňuje prostredníctvom Ka pásma. Výhody prenosu sú teda naozaj prednostné aj pri výbere distribučnej trasy. Signál je tu dokonale ochránený pred pirátskym príjmom a má vysokú, štúdiovú kvalitu. Aj napriek mizivému percentu pirátskeho príjmu však spoločnosti prikročili ku kódovaniu prenosov, či dokonca celých paketov.

Najznámejšími predstaviteľmi tohto systému prenosu boli donedávna satelity Ipex a Italsat. Pred 2 rokmi, keď som písal článok s názvom Tajomné Ka pásmo, prostredníctvom satelitu Ipex sa vysielalo takmer 80 kanálov, v súčasnej dobe Ipex je už odparkovaný na cintoríne satelitov a prenosy sa cez neho neuskutočňujú.

Popíšme si parabolu, konvertor a prijímač.

Akoby nebolo dosť dôvodov, prečo toto pásmo nemôžme bežne prijímať, ešte aj pri vizuálnom posúdení paraboly zistíme, že sa vysiela na sklonenej obežnej dráhe. Satelity na sklonenej obežnej dráhe neobiehajú Zem nad rovníkom, ale nad obratníkom raka alebo kozorožca. Dôvod je jednoduchý. Družice sa navzájom nerušia, obežná dráha geostacionárnych družíc nie je preplnená a môže sa vysielať s obrovským výkonom naraz na niekoľko smerov, prípadne na viacero kontinentov! Parabola okrem polárneho závesu musí mať aj elevačný servomotor s elevačným korektorom pohybu, čo je ďalšie dômyselné zariadenie, okrem klasického servomotora, ktoré dolaďuje výkyvy medzi priečnym vyrovnaním zemskej osi a pozdĺžnym obiehaním satelitu.

Sú satelity, ktoré obiehajú Zem v určitých časových intervaloch a na polárnych dráhach, tými sa však zaoberať nebudem, pretože k nim som prístup pomocou prijímača nemal.

Rozmer paraboly je priam zarážajúci. 310 cm s polárnym závesom a ukotvením by sa asi na balkón panelového domu nezmestilo. Takisto konvertor s pohyblivým šumovým číslom vďaka trojitému prevedeniu vlnovodu a extrémne nízkym šumovým číslom, s možnosťou zmeny šumového čísla vďaka indukcii napätia v časti snímača kmitov, nepatrí medzi bežnú výbavu satelitných fanúšikov.

Bližšie spomínané komponenty popisovať nemôžem, nakoľko je to interná vec spoločnosti. Spomenúť však môžem prijímač, ktorý je špecializovaný na príjem tohto pásma. Klasické pásma nedokáže spracovať, má profesionálne vysielacie a prijímacie menu, ktoré máte možnosť vidieť aj na obrázkoch. Disponuje 8 vstupmi z LNB, obsahuje 6 digitálnych nezávisle od seba pracujúcich tunerov, má 5 výstupov vo forme S-VHS, 5 výstupov vo forme SCART, 2 x SCSI zbernicu a 2 x USB port na prepojenie do siete, alebo priamo do počítača. Na prednom paneli nájdeme niekoľko tlačidiel, diaľkové ovládanie k prijímaču neexistuje, namiesto neho sa používa USB klávesnica s 87 tlačidlami. Hmotnosť prijímača je 8 kg a rozmery 80x70x12 cm. Tieto vlastnosti a rozmery hovoria za všetko. Výrobca prijímača je americká firma Scientific Atlanta. Prijímač je ďalej vybavený 5 slotmi na CA moduly systémov PowerVu, Irdeto, CryptoAnalysis, FineAccess, MediaHighway + preprogramovateľný modul na 8 systémov, vrátane MediaGuard, Viaccess, Conax, NagraVision, NDS a ICM.

Ak by ste sa niekedy dostali k takémuto prijímaču, tak si môžete otvoriť cestu aj k niekoľkým menej známym programom, ktoré vám teraz predstavím.

Na pozícii 15°East, elevácia sklonenej dráhy 3,8°, nájdeme prenosový satelit, nesúci označenie TM-60. Na prenosy ho využívajú hlavne ruské televízne stanice. Možno na ňom vidieť 24 hodín reláciu Big Brother TV s Live kamerami. Vysielanie nie je kódované a ponúka 15 kanálov. Určené je pre spracovanie na internet a následnú distribúciu pomocou serverov. Ďalší paket ma doslova prekvapil, pretože som v ňom našiel napr. americký Playboy TV, dokonca hneď tri verzie bez kódovania, ďalej programy spoločnosti Spice, vysielajúce 24 hodín hardcore a niekoľko ďalších programov, ktoré som doposiaľ nemal možnosť
nikdy vidieť. Určené sú do káblových rozvodov v Rusku, vysielajú sa z USA a ostrovov v Atlantickom oceáne. V pamäti prijímača som našiel ešte niekoľko ďalších, momentálne neaktívnych programov. Boli to prenosy pre športové spravodajstvá a Live kamery.

Podľa prehľadu určeného výlučne pre firemné účely sme satelit po namáhavom natáčaní dostali na pozíciu 37°West, elevácia 1,2°. Satelit Atlantica parkujúci na spomínanej pozícii zabezpečuje prenos 124 programov v digitálnej kvalite z USA do Európy a naopak. Z USA sa prenášajú programy ako Free HBO, HBO Luxury, Starz!, Fox News, Fox Kids, Cartoon Network, Local Cable a niekoľko kanálov z Latinskej ameriky vrátane Puma TV a Canal Brasil. Vysielanie je zčasti voľné a zčasti kódované pre nás neznámym kódovacím systémom. Digitálny prijímač nedokázal kódovací systém rozpoznať a na displeji sa neustále zobrazoval nápis Unknown CAM. Transpondér s číslom 700A vysielal do USA európske EuroNews, Canal+, France 2 a 3, niektoré verejnoprávne televízie a ako Bonus paket, platené programy spoločnosti Sky. Tie však boli zakódované systémom Satica, tak ich detekoval digitálny prijímač.

V Ka pásme sa zvyčajne používajú, pre nás neznáme kódovacie systémy. Občas som mal možnosť dokonca vidieť programy, ktoré boli kódované podobným spôsobom ako Nagravision, t.j. na obrazovke digitálneho prijímača sa zobrazovalo prehodené riadkovanie. Času som mal málo, tak som naliehal, aby mi ukázali čo najviac programov.

Dostali sme sa na pozíciu 17°West, bývalá pozícia satelitu Ipex, ale v inej elevácii 4,8°. Satelit menom Eustra zabezpečuje digitálne prenosy takmer z celého sveta a je najzaujímavejším satelitom v tomto pásme. Spoločnosť Eustra na ňom prevádzkuje niekoľko vlastných filmových kanálov, ktoré sú kódované systémom FineAccess. Kód pracuje vo veľmi zložitom režime a technický popis kódovania by zabral niekoľko strán diplomovej práce. Eustra ďalej zabezpečuje prenos niektorých kanálov z Austrálie do Ázie, z Európy do Južnej Afriky a z Afriky naspäť do Európy. Satelit je vyťažený na 90%, televízne spoločnosti si ho obľúbili, pretože je ľahko nastaviteľný z veľkej časti Európy. Na 40 transpondéroch sa prenáša obrovský počet programov. Niektoré programy boli blokované pri zápise, takže ich digitálny prijímač nevedel naladiť, nakoľko sme nemali platný vstupný kód na transpondér. Napriek tomu som mal možnosť vidieť 35 programov z Ázie, Japonska, Číny, Taiwanu, Juhoafrickej republiky. Popri regionálnych programoch a rôznych komerčných televíziách ma prekvapilo vysielanie japonského plateného paketu od koncernu Perfect Choice v anglickom jazyku. Vysielanie máte možnosť vidieť na jednom z obrázkov. Komu je vysielanie platenej televízie Perfect Choice určené neviem, pretože informácie pred začiatkom filmu boli v anglickom jazyku a ponúkané boli japonské hardcore filmy a akčné filmy. Prekvapilo ma takisto aj to, že stanice neboli kódované ani po odpočítavaní voľných minút určených na prezentáciu. Nakoniec sme dospeli k názoru, že stanice sa pravdepodobne kódujú až pri distribúcii signálu a na satelite vysielajú voľne. Nebolo tomu tak všade. Na Eustre sme ponachádzali veľké množstvo zakódovaných programov, ktoré opäť digitálny prijímač identifikovať nevedel. Bolo to pre mňa tak trochu sklamanie, pretože som očakával, že prekonáme počet 200 kanálov, ktoré sa dajú prijímať 24 hodín z Ka pásma. Na konci hľadania a pátrania sme dosiahli počet 178 programov, ktoré boli určené na tejto distribučnej trase pre káblové rozvody, alebo v rámci retranslačného prepojenia medzi satelitmi.

Viac času som na testovanie prijímača a lovenie programov nemal, pretože prijímač sa inak profesionálne využíva a nadišiel čas, kedy musel začať plniť svoju funkciu a prijímať z prenosovej trasy športové vysielanie.

V budúcnosti sa dostaneme možno aj ďalej, v súčasnej dobe je však nebezpečné popisovať vysielacie trasy televíznych gigantov, pretože aj medzi nimi vládne obrovská konkurencia a aj maličkosti môžu rozhodovať o sledovanosti tej ktorej satelitnej stanice. Jedno je však isté, pre každého satelitného fanúšika by takáto satelitná súprava na príjem programov z Ka pásma bola vysnívaným satelitným kompletom a dokázala by mu riadne spestriť DX príjem.

Nebyť priateľa, tak sa k tomuto pásmu nedostanem, nedostal by som sa ani k prijímaču a neexistoval by ani tento článok. Preto mu touto cestou ďakujem, že mi dovolil odskúšať si zaujímavý satelitný prijímač a naladil mi niektoré frekvencie, ktoré sú zahalené rúškom tajomstva.

V článku som vám teda znovu trochu priblížil problematiku, ktorú som načrtol už pred cca 2 rokmi v inom článku, nazvanom Tajomné Ka pásmo. K pokračovaniu ma priviedla zvedavosť a chuť zažiť niečo nové. Aj v budúcnosti sa pokúsim priebežne, aspoň pár slovami, mapovať situáciu v oblasti Ka pásma, avšak akékoľvek nové poznatky budú znovu závisieť od dobrej vôle môjho kamaráta z Rakúska.

Dušan Ščepka ml. a Ing. Alfons Albert Maraian


Hlavné Menu prijímača s jednotlivými položkami, ovládanie prijímača pomocou USB klávesnice.



Rozšírené Menu v Channel liste umožňuje editáciu programov.





Jednotlivé kanály v položke All Channels, na pozadí beží promoprogram spoločnosti Perfect Choice. Aj po odpočítaní tzv. Freetime, nekódoavného vysielanie obraz ide voľne. Na Perfect 4 sa práve vysielalo japonské hardcore.


Ďalší program, Aspec, prenosový kanál momentálne mimo prevádzku.




Hlavné Menu určené na nastavovanie nových programov a transpondérov (zhora nadol): Frekvencia, polarizácia, FEC-počet chybných bitov v prenose, prenosová rýchlosť, PID transpondéra, IMT-informácie o vysielaní, PID pre zvuk, obraz, SMT PID, RPID-HEX prevedenia kľúča na otvorenie programu, LNB-nastavenie šumového čísla - možnosť voliť až 16 módov, dBW-práve prijímaný a spracovávaný zisk z konvertora, RF-položka, kde sa nastavuje natočenie paraboly v smere elevácie na sklonenej dráhe (pri otáčaní je potrebné vedieť presné súradnice, inak signál nenaskočí), SAM-položka sa používa pri vysielaní. Niektoré položky v Menu majú aj svoje podkategórie. FQ UP-vysielacie frekvencia-používa sa v prípade vysielania dát z prijímača na satelit na orbite FQ DW-prijímacia frekvencia Stability-stabilizácia paraboly voči satelitu na orbite CAM-možnosť výberu kódovacieho systému Service detector-vykazuje v percentách kvalitu signálu System version-systémová verzia práve používaného softwaru v digitálnom prijímači.
Filmový kanál Eustra Movies vysiela voľne celkom zaujímavé filmy CAM OFF-vysielanie nevyžaduje CAM modul DOLBY-informácia o zvukovej stope, systém prenosu zvuku CINEMA-vysielaný žáner programu, túto informáciu však vysiela veľmi málo programov FREE-nekódovaný program.


Eustra Movies 2, momentálne nevysielala, bežal tu iba promotrailer vysvetľujúci objednanie si programu pomocou káblového operátora.



Športový kanál Rivaspor, pre nás úplne neznámy. Vysielal z USA pre Turecko. Program bol kódovaný v systéme FineAccess.




Propagačný program CANAL+ Španielsko určený do káblových rozvodov.



Športový kanál z USA SportLine vysielal futbalový zápas. Vysielanie sa kódovalo v systéme Satica.




Brazílsky Canal+, úprimne povedané, nikdy by som nebol predpokladal, že Canal+ vysiela aj v Brazílii....



Promoprogram Canal+Brasil vysielal voľne informácie o predplatení a možnostiach príjmu v Brazílii.




Filmový kanál Perfect Choice a jeho voľné vysielanie.



ďalšia časť >>



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.12.2001 • Kódovacie systémy - 8.časť (VideoGuard)
24.12.2001 • Tajemné L pásmo [ 3 ]
23.12.2001 • Kódovacie systémy - 7.časť (Nagravision)
22.12.2001 • Kódovacie systémy - 6.časť (Conax)
21.12.2001 • Kódovacie systémy - 5.časť (CryptoWorks) [ 2 ]
18.12.2001 • Kódovacie systémy - 4.časť (Viaccess) [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Ka Pasmo 

27.12.2001 13:32 • Dusan
Chcel by som len doplnit, ze Ka pasmo sa vyuziva ako jeden z dalsich sposobov pripojenia k Internetu prostrednictvom satelitnych interaktivnych terminalov SIT.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist