Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:50:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Tajemné L pásmo

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 24.12.2001


Mnohý satelitní fanoušek zná rozdělení frekvenčního pásma podle ženevské konvence a tak ví, co je to Ku a C pásmo, případně i Ka či Sub Ku pásmo. Málo kdo ale asi ví o L pásmu a možná si říkáte proč asi, když v něm sotva co rozumného vysílá a asi to nepůjde zachytit na klasické přijímací komplety. Ano, to samé jsem si myslel až donedávna také, ale představte si, že dnes vysílají družice s programy v tomto pásmu, které může přijímat až 80% lidské populace a receivery o velikosti tranzistorového rádia s „parabolou“ o velikosti cca 15x10 cm se dokonce prodávají i u nás?

L pásmo leží v malém segmentu ohraničeném frekvencí 1,452 a 1,492 GHz. Právě toto pásmo se zdálo technicky dobře proveditelné pro příjem digitálních audiokanálů a dat kdekoliv na zemském povrchu, samozřejmě při dobrém ozáření vysílacím lalokem družic. Někdy koncem devadesátých let proto vznikl projekt pod patronací OSN na pomoc zejména zaostalým zemích v Africe, Asii a Jižní Americe přinést rozhlasové vysílání, výukové a vzdělávací relace a data i do těch nejzapadlejších a odlehlých vesnic. I tam, kde není pravidelná dodávka elektrické energie a domorodí obyvatelé kočují z místa na místo a je tedy těžké pro ně budovat nějaké mise či školy. V roce 1997 byla založena nevýdělečná organizace WorldSpace Foundation. Postupně se začaly připravovat vlastní projekty Canal Educative Francophone pro výchovu a informace zejména ve frankofonních zemích Afriky a Africa Learning Channel, jako kulturně vzdělávací kanál v angličtině, připravovaný ve spolupráci s UNICEF. Pro vysílání se sice uvažovalo také se sítí řady malých krátkovlnných a středovlnných stanic, nakonec se však prosadila unikátní myšlenka zprovoznění tří satelitních družic, zavěšených na geostacionární dráze nad rovníkem, které by pomocí tří svazků – beamů pro každý satelit ozařovaly až 80 procent lidské populace v Africe, Asii, Jižní a Střední Americe a ve velké části Evropy a Oceánie. Družice dostaly název AfriStar (umístěná je na pozici 21 st.východně), AsiaStar (105 st.východně) a AmeriStar (95 st.západně), každá má šest transponderů, vždy dva pro jeden svazek a vysílá se v L pásmu s levo a pravotočivou polarizací, v digitální kompresi MPEG-2, Layer 3. Každý svazek může použít až 50 vysílacích kanálů, kdy na každém může vysílat až 8 programů – rozhlasových stanic, audiokanálů anebo datových přenosů. Každý program dále přenáší informace o řeči (LANG) a druhu pořadu (PTY), čímž lze vybírat – ladit z celé nabídky paketu. Družice jsou umístěné tak, aby pokrývaly co nejlépe danou oblast zejména rozvojových zemí, ale vyzkoušel jsem i příjem v našich podmínkách a byl jsem mile překvapený kvalitou signálu, bezproblémovým příjmem i s malou obdélníkovou anténou, postavenou za oknem vevnitř místnosti případně položené na venkovním parapetu i za silného sněžení a v neposlední řadě mne překvapila i programová nabídka vysílaných stanic. K příjmu jsem používal přenosné rádio Hitachi s pásmem SV, KV a VKV a L právě pro WorldSpace kanály, který prodává pražská firma DD Amtek a jehož majiteli – ing.Douděrovi děkuji za jeho zapůjčení. Podrobné seznámení a příjmový test přineseme v dalším článku na našem webu.

Nyní se ještě vraťme k programové nabídce, tedy obsazení transponderů vysílajících družic. Zatím je na oběžné dráze satelit AfriStar 1 a AsiaStar 1, s vysláním satelitu pro americký kontinent se počítá v těchto dnech. V Evropě lze bez problémů zachytit signál západního svazku AfriStaru, kde v současné době vysílají na transponderu č.5, fr.1478 MHz, RZ, SR 1840, FEC 1/2 tyto programy: africké stanice Ngoma, KillaMusic a Haneen, WRN (World Radio Network) 1 a 2 Africa (v angličtině a afrických jazykových mutacích), Radio Voyager (ang.), Metro East FM (ang., afr.), KBC (afr.), Radio Senegal Internationale (fr.), Walf FM (fr., afr.), Radio CNN International (ang., šp.), Radio Méditerranée International (fr., arab.), Bloomberg s mutacemi UK (ang.), France (fr.), Espaňa (šp.), Italia (it.), Radio One International (ang.), Capital Radio (ang., tur.), REE (Radio Exterior de Espaňa, šp.), Canal Éducatif Francophone (fr.), Radio Congo (fr.), Europe 1(fr.) a Hit Mix FM (německy). Na transponderu č.6, fr. 1481 MHz, LZ, SR 1840, FEC 1/2, pak vysílají tyto programy: v angličtině Radio Bob, Ultra Pop, 24x7, Potion, Up Country, Riff, Ritmo!, Maestro, Africa Learning Channel, Kaya FM a BBC World Service Africa, ve francouzštině pak RFI (Radio France International). Dále se přenášejí 4 datové kanály - ALC data, DMS 128k data, DataCast a Diamedia, ke každému prodávanému receiveru WorldSpace lze dokoupit kartu do počítače, která se propojí s přijímačem a jsou pak dostupná data ve formě jednostranného internetu či spíše vzdělávacích knih a encyklopedií.

Na dalších svazcích této i druhé družice můžeme najít další zajímavé stanice, jako jsou například čínské a japonské stanice, arabské muslimské stanice a rádia z Oceánie, ty však v našich končinách nezachytíme. Kromě těchto místních rádií a pak světových zpravodajských stanic jako jsou WRN, BBC, Bloomberg, RFI či CNN jsou však na každé družici speciální audiokanály, připravované společností WorldSpace, kromě uvedených vzdělávacích programů (ALC a CEF) se jedná o kvalitní monotematické hudební kanály, vysílané bez reklam či zpráv, jen s minimálním počtem jinglů. Protože jsou skladby přenášené ve velmi dobré kvalitě, ve stereu a díky digitálnímu přenosu bez šumu a s dostatečnou dynamikou, blížící se kvalitě CD, navíc jsou odvysílané v celku, bez useknutých začátků a konců se vstupy moderátorů – je možné je bez problémů natáčet pro svoji domácí diskotéku či je používat jako hudební kulisu v domácnosti či v zaměstnání. Z těchto kanálů jsem si oblíbil kvalitní kanál Maestro s klasickou, ale stravitelnou vážnou hudbou, Bob s rockovou muzikou a kanál Ultrapop s populární hudbou a žebříčky pop chart contdown. Milovníky country potěší Up Country – takovou stanici jen tak nikde nezachytíme!, soul a reagee pak vysílá kanál Ritmo. Pro příznivce jazzu je zde Riff, vánoční hudba a soul zase hraje na programu Potion. Zatímco já jsem rád poslouchal poslední hity populární hudby na kanálech Voyager, Radio One či Cupital, někoho zase zaujmou nekonečné dance a techno mixy programu 24x7 (non stop 24 hodin, 7 dní v týdnu). Nakonec můžete přeladit na „rádio na přání“ Hit Mix FM.

Nabídka je tedy pestrá a určitě si každý vybere. Myslím si, že myšlenka organizace WorldSpace přinést kulturu, výchovu a vzdělání a také i trochu té zábavy do každého, jinak mediálně nedostupného prostoru je velmi záslužná a že pomocí už pro mne ne tak úplně tajemného satelitního L pásma se jí to bezezbytku podařilo. Na trhu jsou vedle receiverů Hitachi také k dostání i další přijímače, jako je JVC, Sanyo, JoyEar, WSSR či Panasonic a přibývají postupně i další výrobci. Myslím si, že se jedná o nový, perspektivní způsob šíření digitálních satelitních kanálů.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.12.2001 • Vysoké frekvencie - distribučné trasy v Ka pásme. [ 1 ]
23.12.2001 • Kódovacie systémy - 7.časť (Nagravision)
22.12.2001 • Kódovacie systémy - 6.časť (Conax)
21.12.2001 • Kódovacie systémy - 5.časť (CryptoWorks) [ 2 ]
18.12.2001 • Kódovacie systémy - 4.časť (Viaccess) [ 4 ]
15.12.2001 • Kódovacie systémy - 3.časť (Seca/MediaGuard) [ 13 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Karta do PC-jednostranný internet 

13.08.2012 11:47 • ® VV222
Dobrý den.V článku se píše: ke každému prodávanému receiveru WorldSpace lze dokoupit kartu do počítače, která se propojí s přijímačem a jsou pak dostupná data ve formě jednostranného internetu či spíše vzdělávacích knih a encyklopedií.
Mám možnost zakoupit jeden z příjímačů od firmy Sanyo, model DSB-WS1000 a Joy Ear JSRA WS011.Kde se prosím dá v současné době tato karta do PC sehnat ?A jaké je její označení ? Nic jsem bohužel nenašel.Děkuji za odpověď.
 
 
  Re:c ena 

27.12.2001 01:07 • čtenář
Přibližná cena a web na prodejce je v článku Seznamte se - uveřejněnm dnes, 27.12. Vypadá to na celkem slušné rádio na cesty!
 
 
  cena ? 

25.12.2001 17:03 • tom
zajimala by me cena a odkaz na firmu dd-amtek
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist