Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 06:54:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Obchody čekají do dvou let boom prodeje zařízení pro digitální TV

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 16.06.2005


Obchodní řetězce zaměřené na prodej elektrospotřebičů čekají do dvou let boom v prodeji zařízení pro příjem digitálního televizního vysílání, takzvaných set-top boxů. Nebude to však dříve, dokud nebudou vysílat nové programy a digitální signál nebude v celé zemi. Rapidní nárůst nelze čekat v nejbližších měsících, vyplývá z ankety ČTK. Počet majitelů set- top boxů se přitom za poslední půlrok minimálně zdvojnásobil.

"Opravdový rozmach přijde s uvolněním trhu a novými kanály," řekl ČTK Jiří Řízek za síť Electroworld. Jakmile se nové stanice objeví, stane se podle něj patrně to, co v Německu či Británii; nárůst prodeje set-top boxů v těchto zemích činil po ostrém nástupu digitálního televizního vysílání desítky procent ročně. Nyní firma nabízí asi čtyři modely od 3000 do 5000 korun. Řádově se jich od loňského zahájení prodeje prodalo stovky, uvedl.

"Současná nabídka pro zákazníky je poměrně široká, ale využití je zatím malé," řekl v souvislosti se současnou nabídkou pozemního digitálního vysílání (DVB-T) Petr Novotný z firmy K+B Expert. Firma rovněž set-top boxy nabízí v cenách od tří do pěti tisíc. DVB-T je zatím ve fázi experimentu.

Signál lze chytit hlavně v Praze a okolí, k naladění jsou programy ČT1, ČT2, Nova, Prima, ale také Óčko, jež vysílá přes satelit a kabelové sítě. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nyní v tendru řeší, komu udělí další licence na televizní programy. V první fázi by měly být tři digitální sítě s minimálně 12 programy, za dva roky se jejich počet zřejmě zdvojnásobí. Jediná investice diváka spočívá v zakoupení právě set-top boxu či televizoru, v němž je set-top box již zabudován.

"Nárůst prodeje očekáváme. Určitě by pomohlo oficiální zahájení DVB-T vysílání v ČR a rozšíření území pokrytého signálem," uvedl na dotaz ČTK produktový manažer společnosti Datart Jan Špaček. Set-top boxy nabízí Datart od prosince a prodej se podle něj pohybuje v řádech desítek kusů.

Od března jsou tato zařízení k mání i v síti hypermarketů Globus, i když jen v Praze. Nabízí dva modely - jeden jako stálý sortiment za 3500 korun, druhý levnější v akci. Globus však již nenabízí nejlevnější modely zhruba od 2000 Kč. "Už je nenabízíme, protože o ně kupodivu nebyl zájem," řekl Petr Vyhnálek z Globusu.

V ČR již vznikl i první specializovaný internetový obchod zaměřený na techniku DVB-T. Radek Donát ze společnosti DVBTshop.net ČTK řekl, že za rok prodali zhruba 1500 set-top boxů; firma jich nabízí asi 40 typů, přímo ve skladě jich mají nyní zhruba 15. Jejich cena začíná na 2500 korunách. Donát uvedl, že horní cenová hranice přístrojů není omezena, záleží na tom, co přijímač umí. Na západ od ČR se objevil trend zabudovávat set-top boxy již přímo do televizorů; takový nabízí i DVBTshop.net. "Cena dosahuje až 80.000 korun," uvedl Donát s tím, že to není obvyklý sortiment. Cena běžných přijímačů končí na 4500 korunách, dodal.

Počet majitelů set-top boxů je nyní podle dostupných odhadů minimálně dvojnásobný než loni na podzim. "Můj spíše pesimistický odhad je něco mezi deseti až 15 tisíci," řekl ČTK Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group, která provozuje jednu ze zkušebních digitálních sítí. Podle Jiřího Balvína, ředitele stanice Óčko, která se uchází o jednu z digitálních TV licencí, však počet překročil hranici 30.000. Podle dalšího žadatele o licenci Jiřího Chvojky ze společnost dosáhl počet set-top boxů v domácnostech 45.000 a každý měsíc přibývá dva až tři tisíce nových majitelů.


Zdroj: ČTK, Česká média, (lar), 15.6.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.06.2005 • Výpadky ve vysílání CDG
06.06.2005 • Pro platformu „bez abonence“ - „easy.TV“ připravil Mascom nový modul
02.06.2005 • Nový vícenásobný přepínací systém firmy TechniSat: „GigaSwitch 17 Plus“
10.05.2005 • Na veletrhu ANGA Cable představí HUMAX nové receivery
10.04.2005 • Testovali jsme: Edision 2100 FTA
14.03.2005 • Tématická revoluce

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  V prodejnach se uz objevuji tv ... 

18.06.2005 11:10 • anonym
V prodejnach se uz objevuji tv s dig. tunerem napr thomson 29dc910,32we910.
Muzete je zakoupit v Datartu.
 
 
  v Česku za 100 let 

17.06.2005 07:07 • znechucený čech
no tak jestli čekaj, tak budou čekat pár let ( možná desítek ). Podle tempa, jak se u nás schvaluje legislativa a podle té frašky, která z toho ted je, vsadim se, že do 5 !!!! let u nás bude DVB-T jen Praze a okolí ( zřejmě to je míněno jako ČR ), neb Praha= stát ve státě, možná Brno a Ostrava. Ostatní území republiky se nedočká digitálního vysílání ani za 10 let. A pokud dřív, dám na modlení, protože to bude zázrak
 
 
  Proč už neprodávaj digi TV? 

16.06.2005 15:11 • Falcon Nietzivskij
Hmm set-top boxy a co TV? Nějakej humáč za astronomickou cenu si můžou strčit do pr. Prostě počkám až Orava doslouží a pak chcu digitál. Koukám do obchodů a ono hovno. Širokouhlý 100Hz pazskřivci co mrví obraz deinterlací. Úplně hyper by bylo kdyby Sen Multimédia začal dělat Linuxový TV pro DVB-T to by byl hukot.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist