Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 07:41:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Tématická revoluce

  Autor: Chris Dziadul , e-mail: reports@Central.broadbandtvnews.com Přidané: 14.03.2005



Známý německý publicista, pan Chris Dziadul se zamýšlí nad úspěchem tématických programů TVN polského komerčního brodcastera a předpokládá podobný trend i v České republice a v Maďarsku:


V celé střední Evropě v několika posledních letech neuvěřitelně vzrostl zájem o tematické televizní programy. V nejbližší době se očekává zapojení i veřejnoprávních vysílatelů, jako jsou polská televize TVP, česká ČT a maďarská MTV. To potvrzuje tento trend i to, že se nyní nacházíme v multikanálovém prostředí.

Je však otázkou, zda se tyto nové programy (služby) dlouhodobě udrží – to je zejména dané relativně nízkou „úrovní“ financí, které jsou v tomto regionu vynaložené na reklamu. Těžko dopředu odhadovat, který z těchto ,úspěšných’ tématických programů bude provozován beze ztrát, nebo bude dokonce ziskový. Nicméně - v případě polského komerčního vysílatele TVN a jeho rychle rozšiřující se nabídky tématických programů – může někoho tato otázka napadnout.

Vysílání polské TVN bylo slavnostně zahájeno už v roce 1997. Ovšem trvalo nějakou dobu, než si vysílatel získal dobrou pozici na trhu. V konkurenci s Polsatem a TVP, tj. dvěma zbývajícími celoplošnými vysílateli v Polsku, nyní ale fakticky obstojí. Nepochybně jeho velkou „příležitostí“ je sedm tématických programů.

Na prvním místě je program založený na zpravodajství: TVN24. Tématické programy jsou broadcastery provozovány jako doplňkové vedle jejich nejdůležitější nabídky. Nicméně údaje - nedávno poskytnuté TVN - ukazují, že vysílateli i poslednímu jeho vlastníku (skupině ITI) tyto programy významně přispívají k jejich celkovým příjmům. I když údaje pro dva nejnovější programy (TVN Style a iTVN) pro rok 2004 zatím nebyly k dispozici, příjmy jen programu TVN24 samotného dosáhly částky 60 miliónů zlotých (15,2 miliónů EUR), neboli téměř 10% celkových příjmů TVN. Ani příjmy programu TVN7 47 miliónů zlotých za tímto premiantem nijak moc nezaostávaly.

Vyhlídky programů na úspěch by se mohly ještě zvýšit po zprávách, že se už polský reklamní trh plně vzpamatoval z propadu, který byl na něm od konce roku 1990 až do počátku roku 2000, a nyní trvale roste. Nedávno zveřejněné údaje společnosti CR Media Consulting naznačují, že v roce 2004 došlo ke zvýšení výdajů na reklamu v oblasti televize, rozhlasu a tisku o 12.5%. Přičemž nejvyšší růst vykázala právě televizní reklama (15.4%). Letos a v roce 2006 se sice očekává nepatrně nižší růst, ale i ten bude stále významný.

Zásluhou TVN by Polsko pravděpodobně mělo zůstat na čele „revoluce v tématických programech“, která nyní velkou rychlostí probíhá ve střední a východní Evropě. Zatím jsou zde v této oblasti vpředu zejména Maďarsko a Rumunsko, ale očekává se, že i země jako Rusko a Česká republika se také brzy k tomuto „zápasu“ připojí.


Zdroj: Central.broadbandtvnews.com, 3.3.2005, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.03.2005 • Testovali jsme: KVR-1000plus – 4.část [ 2 ]
03.03.2005 • Nový AlphaCrypt light
24.02.2005 • Testovali jsme: KVR-1000plus – 3.část [ 11 ]
04.02.2005 • Počet přijímačů DAB v Británii překročil milión
02.02.2005 • Testovali jsme: Kaon KVR-1000plus – 2.část
31.01.2005 • Testovali jsme: Kaon KVR-1000plus – 1.část [ 15 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist