Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 09:02:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Senátní mediální komise o digitalizaci

  Autor: Česká média , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 21.10.2005


S řádným předstihem, protože projednávání digitalizaceve sněmovně stále ještě není ve finále, se problémům přechodu analogového televizního a rozhlasového vysílání na digitální věnovala Stálá komise senátupro sdělovací prostředky. V jednacím sále Valdštejnského paláce se včera na odborném semináři sešli prakticky všichni, kdo se českou digitalizací zabývají. Ať už šlo o zákonodárce, zástupce exekutivy, reprezentanty regulačních orgánůči veřejnoprávní a soukromé vysílatele.

Cílem semináře, který připravil předsedamediální komise horní komory parlamentu Jiří Oberfalzer z ODS, bylo zjištění současného stavu digitalizace a snaha pomoci legislativnímu procesu adalším opatřením, která by vedla k urychlení procesu přechodu na digitálnívysílání. Právě v duchu zkrácení tohoto procesu vystupovala převážná částhlavních aktérů české digitalizace. „Je třeba vysvětlit občanům, že přechod na digitalizaci není žádné zlo.“ uvedla ministryně informatiky Dana Bérová, jejíž resort je zodpovědný za vládní politiku digitalizace.

První názorový střet se objevil po vystoupení zástupců experimentálního digitálního vysíláníz Českých radiokomunikací, z Czech Digital Group a z Českého Telecomu, kteří vyvolali diskusi o zodpovědnosti státu za sociální dopady digitalizace. Sporným se v diskusi ukázalo i odhodlání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání dokončit digitální licenční řízení bez ohledu na osud novely zákona 231, kterou projednává sněmovna.

Velkým problémem české digitalizace zůstává regionální vysílání. David Stádník, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu auditoriu vysvětlil, že přechod regionálních televizí na digitální vysílání nelze řešit snadno. Přesto bychom, podle Stádníka s digitalizací už neměli otálet. Aktuálně např. podle něho hrozí rušení televizního vysílání na Domažlicku a Ústecku kvůli zvýšení rozsahu digitálního rozhlasového vysílání německého Bavorska a Saska.

Vystoupení zástupce Primy ke sdílené licenci s regionálními televize a pak především zástupců RTA a Region Média ukázala, že shoda na podobě novely zákona 231 se bude hledat skutečně těžko.

Přesto v sále převažovala jasně prodigitální nálada a projev poslance Petra Plevy z ODS, který varoval před ukvapeným přijetím zákona bez jasné představy, vyvolal ostrou diskusi. „Jde o složitý proces, není divu, že jeho řešení se hledá těžko.“ řekl po skončení semináře předseda senátní mediální komise Oberfalzer: „Senát se připravuje na náročnou diskusi, která ho čeká.“


Zdroj: Česká média, (sel), 20.10.2005


Doplnění redakce satCentrum:

V rámci doprovodného programu veletrhů INVEX a DIGITEX proběhne v brněnském Kongresovém centru na Výstavišti v pondělí 24.10.2005 panelová diskuse na téma Milníky digitální televize v České republice. Také zde budou zástupci exekutivy, reprezentanti regulačních orgánů a především techničtí ředitelé veřejnoprávních i soukromých broadcasterů. Zástupce redakce satCentrum se na tuto akci už registroval, postřehy z diskuse vám přineseme na našem webu v úterý.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.10.2005 • Počítač může být rozhlasovým a televizním přijímačem [ 6 ]
06.10.2005 • Český Telecom do své zkušební digitální sítě zařadí stanici Óčko
03.10.2005 • Technologické dny APKT
29.09.2005 • Memorandum o ochotě ČT a TV Nova v přechodném období společně využívat síť elektronických komunikací „A“ pro vysílání TV programů v systému DVB-T
19.09.2005 • Šíření satelitních programů ze společných antén [ 25 ]
14.09.2005 • Informace o některých aktuálních mezinárodních souvislostech při přechodu na digitální vysílání

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist