Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 22:17:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Počítač může být rozhlasovým a televizním přijímačem

  Autor: MK ČR, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 11.10.2005




Ministerstvo kultury reaguje na spekulace médií o platbách rozhlasových a televizních poplatků za osobní počítače.


Rozhlasové a televizní poplatky se platí „ze zařízení technicky způsobilých k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového (popř. televizního) vysílání bez ohledu na způsob příjmu.“ Takové zařízení se považuje za rozhlasový (popř. televizní) přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu. Tato definice byla obsažena v § 1 odst. 1 zákona č. 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a shodně i v § 2 nového zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů.

Zařízení, které je předmětem poplatků tedy musí splňovat jednak požadavek technické způsobilosti k příjmu vysílání, jednak související podmínku individuální volitelnosti reprodukce vysílání.

Rozhlasovým a televizním vysíláním se ve smyslu zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů rozumí „prvotní šíření původních rozhlasových a televizních programů a teletextu, určených k příjmu veřejností v kódované nebo nekódované formě, prostřednictvím zemských vysílacích rádiových zařízení, kabelových systémů a družic, a to analogově i digitálně“ (§ 2 odst. 1 písm. a). Tato definice pokrývá takové druhy vysílání, kde je provozovatelem vytvářen program s určitým časovým rozvržením pořadů, přičemž divák nemá možnost si sám určit čas jejich vysílání.

Tuto definici naplňuje kromě tradiční televize a rozhlasu např. i tzv. webcasting nebo video near on demand. Naopak u služeb, kde divák může sledovat konkrétní pořad v době, kterou si sám zvolí, není definice vysílání ve smyslu výše uvedeného zákona naplněna. Příkladem může být video-on-demand, některé zpravodajské servery na Internetu apod.

V případě počítačů nebo i např. mobilních telefonů tedy v současné době platí, že jestliže přístroj umožňuje individuálně volitelný příjem rozhlasového nebo televizního vysílání (např. příjem vysílání prostřednictvím tuneru nebo speciálního softwaru), tak jak bylo uvedeno výše, je třeba na něj pohlížet jako na zařízení, které je předmětem povinnosti platit rozhlasové anebo televizní poplatky.


Zdroj: Tisková informace Ministerstva kultury ČR, Robert Vašíček, Česká média, (fr), 11.10.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 6   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.10.2005 • Český Telecom do své zkušební digitální sítě zařadí stanici Óčko
03.10.2005 • Technologické dny APKT
29.09.2005 • Memorandum o ochotě ČT a TV Nova v přechodném období společně využívat síť elektronických komunikací „A“ pro vysílání TV programů v systému DVB-T
19.09.2005 • Šíření satelitních programů ze společných antén [ 25 ]
14.09.2005 • Informace o některých aktuálních mezinárodních souvislostech při přechodu na digitální vysílání
09.09.2005 • Slovensko je na MTV opět v centru dění [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  mohlo by to byt aj horsie... :-) 

27.10.2005 13:20 • anonym
1) Verejnopravne noviny - platit bude kazdy, kto ma postovu schranku
2) Verejnopravny internetovy server - platit bude kazdy, kto ma pocitac
3) Verejnopravne knihy - platit bude kazdy, kto vie citat
4) Verejnopravne CD/DVD - platit bude kazdy, kto ma prislusny CD/DVD prehravac (a bude na internete diskusia, ci sa to ma tykat aj pocitacov, ked je to ZARIADENIE, ktore to dokaze reprodukovat)
A vsede by hovorili, ze je to protivaha komercnych novin, serverov, knih... ze je to super, je tam obmedzena reklama..., a ked sme proti tomu, tak sme nekulturni burani...
 
 
  Mám germániovú diodu 1NN41, ke ... 

25.10.2005 13:07 • JanoM
Mám germániovú diodu 1NN41, keď na ňu pripojím 4kOhm slúchadlá tak počujem miestnu rozhlasovú stanicu. Čo teraz?
 
 
  Prečítajte si na /www.koncesio ... 

25.10.2005 13:04 • JanoM
Prečítajte si na /www.koncesionar.nazory.cz
 
 
  TV a rozhlasové daně 

25.10.2005 12:00 • Jirka
„Vážený poplatníku“, oslovil mě nedávno dopis z vymáhací agentury, kterou si Česká televize najala k pronásledování lidí, kteří mají doma televizi. Škoda, že to oslovení neobsahovalo ještě přívlastek „daňový“, aby si alespoň úplně každý uvědomil, že zákonem uvalené „poplatky“, které jsme pod pohrůžkou státní síly nuceni odevzdávat České televizi, ničím jiným než daní nejsou. Totéž samozřejmě platí i o dani, kterou stát od majitelů všech rozhlasových přijímačů konfiskuje pro Český rozhlas. Nyní se dokonce vážně uvažuje o tom, že zdaněny budou nejen televize a rádia ale i počítače, protože umožňují příjem vysílání. Prý není podstatné, zda ČT nebo ČRo vůbec sledujeme či chceme sledovat, říkají obhájci této daně. Není důležité, zda jsme o vysílání někoho žádali nebo se smluvně zavázali. Daň je vynucenou platbou za to, že máme možnost vysílání sledovat.
Pro uvalení této daně se uvádějí nejčastěji tyto argumenty: nějaké „věřejnoprávní“ médium přece musí existovat, vysílání veřejnoprávní televize je veřejným statkem, případně veřejným zájmem. Všechny jsou mylné.
Mnozí lidé (zejména politici, aby na veřejnosti vytvořili dojem znalosti) používají pojem veřejný statek, aniž by tušili, jak ho ekonomové definují, a označují jím cokoli, o čem mají jakousi vágní (zpravidla nesprávnou) představu, že by to měl financovat stát. Ekonomové vědí, že vysílání veřejným statkem není, protože z příjmu televizního signálu lze toho, kdo nezaplatí, vyloučit. Technologie kódování je známa desítky let. Tím pádem je financování vysílání velmi jednoduché (příjmy z dekodérů) a to navíc pomíjím, že jako hlavní zdroj financování televize lze využít příjmy z reklamy. A dále dodávám, že samotný pojem veřejný statek je falešný a neplatný. Nevznikl pozorováním, jak jsou jednotlivé statky financovány, nýbrž tak, že ekonomové hledali zdůvodnění, proč stát vůbec existuje a proč některé statky financuje a jiné nikoli, a přišli s absurdní hypoteticko-deduktivní konstrukcí. Především však přehlédli, že podstatným definičním znakem státu je použití síly, a že jediným oborem, který je kompetentní ke zdůvodnění a ospravedlnění použití síly proti člověku – a tudíž i ke zdůvodnění existence státu - je morální a politická filozofie, nikoli ekonomie. Ekonomie studuje zákonitosti produkce a směny hodnot, nikoli normativní principy používání síly vůči člověku.
Zdůvodňovat financování ČT „veřejným zájmem“ je ještě nesmyslnější. Na bezpočtu příkladů soukromých televizí a rádií jasně vidíme, že vysílání je zcela normální soukromou aktivitou, stejně jako třeba výroba hřebíků, aut nebo novinového deníku. Žijeme však v éře nenávisti vůči kapitalismu, vůči sledování vlastního prospěchu, vůči úspěchu, a zkaženému „konzumu“, takže soukromé vysílání se sice toleruje, lidé ale mají údajně „právo“ nebýt odkázáni jen na něj. Ve „veřejném zájmu“ by se jim mělo nabídnout veřejné vysílání. Zájmy ale mají jen jednotliví lidé, existují jen soukromé zájmy. Řada lidí má jistě zájem spíše o pořady ČT než o pořady produkované soukromými televizemi. Nikdo není nucen sledovat večerní odpad produkovaný televizí Nova ale zároveň nikdo nemá právo nutit ostatní, aby mu financovali produkci jiných pořadů, o které by měl zájem. Pokud nějaký soukromý zájem řada lidí sdílí, neopravňuje je to, aby pro tento sdílený zájem vytvořili nový pojem „veřejný zájem“ a jako údajně nadřazený zájem jej násilím vnucovali ostatním a vytvořili z daní financovanou instituci. O potížích s definováním veřejného zájmu se nepřestává diskutovat, ale málokdo má odvahu tento bezobsažný kolektivistický slogan zásadně odmítnout. Co by pak dělal stát, když ne zastupoval veřejný zájem? Pouze chránil práva. Absurdní frázi veřejný zájem je třeba nahradit důsledně odvozeným a racionálně definovaným pojmem právo. Ochrana individuálních práv je jediným důvodem, proč stát potřebujeme, a jedinou jeho morální funkcí.
Hanebné televizní a rozhlasové daně se nyní zvýšily, měly by být naopak zrušeny. Česká televize i Český rozhlas by měly být plně privatizovány a celé odvětví vysílání deregulováno. Soukromá Česká televize nebo Český rozhlas by jistě i nadále měly dostatek zájemců, kteří by je sledovali a za služby by samozřejmě zaplatili. Já bych byl jedním z nich. Viz též www.aynrand.cz

 
 
  Děkuji za velmi pěkný rozbor. ... 

12.10.2005 08:50 • Dolphi
Děkuji za velmi pěkný rozbor.
 
 
  PC může být R/TV přijímačem, ale také nemusí 

11.10.2005 16:52 • PavelK
Všechny odborníky bych rád upozornil, že předmětný zákon hovoří o ZAŘÍZENÍ technicky způsobilém přijímat...atd.
Nemluví tedy jen o jedné části přijímacího řetězce, ale o zařízení jako celku. V případě pozemského příjmu se tedy nutně jedná o samotný televizor (PC nebo jiné zařízení s TV tunerem)+anténa! Tam,kde tato konfigurace nestačí, pak ještě zesilovač. "Způsobilost" a konfigurace "zařízení" je tedy nutně závislá na konkrétním místě příjmu. Jinými slovy, někde postačí televizor a účastnická šňůra (kdo má např.kabelovku) . Pokud ani zařízení v sestavě anténa+zesilovač+svod+TV není technicky způsobilé příjmu TV vysílání (třebas proto,že v daném příjmovém místě není pokrytí TV signálem),pak se lze úspěšně placení TV poplatku vyhnout. Zdůvodnění :
a) zákon o R a TV poplatcích definuje poplatníka jako vlastníka celého ZAŘÍZENÍ, nikoliv jen jen jedné jeho části,která sama o sobě k reprodukci nestačí. Na věci nic nemění,že poplatníkem má být každý, kdo je napojen na el.síť. Po výzvě postačí podat čestné prohlášení, že NEMÁM ZAŘÍZENÍ tech.způsobilé přijímat TV vysílání. Uvádět důvody zákon neukládá, takže varianta,že nejsem schopen v daném místě tech.způsobilé zařízení realizovat, není vůbec vyloučena.
b) V případě sporu je důkazní břemeno na straně žalující, která by musela u soudu dokázat, že mám CELÉ ZAŘÍZENÍ (a nikoliv pouze jeho jednu část) způsobilé příjmu v místě užití .
c) Ani vlastnictví paraboly, LNB, sat.přijímače a televizoru (A/V monitoru, PC apod.) nezákládá automaticky povinnost platit koncesionářské poplatky. Česká televize automaticky nedistribuuje přístupové karty na své sat. vysílání za nákladovou cenu, ale pouze participuje spolu s dalšími vysílateli na službách soukromého subjektu. Uživatel pak je nucen odebírat (a platit) služby, které nespadají do veřejnoprávního vysílání. Mimochodem v sousedním Německu z podobného důvodu musela ARD/ZDF ukončit spolupráci se soukromými vysílateli.
d) Někdo by mohl namítnout, že zákon výslovně nehovoří o způsobilosti přijímat vysílání ČT. Tato námitka by však u případného soudu rozhodně neuspěla, neboť příjemcem poplatků je ČT a Český rozhlas a účelem těchto poplatků je zcela objektivně úhrada za poskytování veřejnoprávních služeb. Pokud by vysílatel chtěl vybírat poplatky i na místech,kde nezajistil pokrytí (=poskytování služby), jednalo by se o bezdůvodné obohacení.
Pokud veřejnoprávní vysílatelé použijí jako přenosové médium Internetovou síť, patrně zatím nepůjde o "prvotní šíření ve smyslu zákona" . Sami vysílatelé by mohli narazit na problém s autorskými právy, tudíž by asi museli přístup nějakých způsobem podmínit, či autorizovat, a tím pádem by neměl být problém definovat poplatníka . Jinými slovy - šíření R a TV signálu po síti Internet prozatím není PRVOTNÍM šířením ve smyslu Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání a tudíž se na něj nemůže aplikovat zákon o poplatcích. Nicméně v budoucnu nelze ani tuto variantu vyloučit...
 
 
Celkový počet komentářů: 6 / zobrazují se: 1 ... 6

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist