Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 19:17:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Odpojované regionální digitální vysílání v ČR už od počátku roku 2006

  Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 25.10.2005



Již v počátku roku 2006 budou diváci moci přijímat regionální televizní vysílání v systému DVB-T. V první fázi bude odpojované regionální digitální vysílání spuštěno v brněnském regionu. Půjde o vysílání České televize, konkrétně programu ČT1.


Informaci, která opakovaně zazněla v kuloárech na některých posledních diskuzních setkáních, aktuálně potvrdil mj. i Nikolaj Savický z České televize. Podle hlavního analytika ČT půjde především o oddělené vysílání regionálních mutací pořadů Dobré ráno a zpravodajského pořadu Večerník, které jsou vyráběny v jednotlivých regionálních studiích. Omezí se tak dnešní stav, kdy například diváci v Brně v rámci dočasného digitálního vysílání sledují Večerník z Prahy. ČT plánuje rozšíření činnosti svých krajských redakcí na činnost v podobném rozsahu práce jako u dosavadních 3 hlavních studií, včetně produkce, což by mělo umožnit kromě zpravodajství i výrobu mnoha dalších programů.

Již na jaře roku 2006 by mohlo být zahájeno rozšířené regionální vysílání v Olomouci, zatím zřejmě ještě jen v analogu. Plný provoz regionálních alternativ a dalších programů plánuje ČT v rámci veřejnoprávního multiplexu, tzn. přibližně v roce 2007.

V případě prvního odpojovaného regionálního digitálního vysílání u nás půjde o digitální sít „A“, provozovanou JTR-Managementem (dříve České Radiokomunikace a.s.), v rámci které již byl zahájen plný komerční provoz. Kromě televizních a rozhlasových veřejnoprávních programů je v této síti vysílán i program televize Nova. Síť je zprovozněna zatím v Praze a v Brně, kde ale digitální vysílání bude po krátkou dobu přerušeno.

Jak na INVEXU v Brně informoval ředitel Úseku vysílacích služeb Ing. Martin Roztočil z JTR - ČRa bude nutné nahradit dosavadní technické vybavení, které sloužilo pro potřeby experimentálního vysílání, vybavením novým. Budou nainstalovány nové anténní systémy a technologie včetně regionálního remultiplexoru, který umožní odpojování regionálního vysílání.

Vysílání v Brně by pak mohlo být obnoveno již během ledna 2006. Současně se čeká na další zákazníky = provozovatele vysílání, a nejen pro tuto síť (zástupci rozhlasové stanice Frekvence 1 již podali příslušnou žádost na RRTV, v budoucnu by měl být do sítě zařazen i nový sportovní kanál ČT), ale i pro sítě dalších operátorů.

Dosavadní komerční provoz je zatím územně omezen a také cenové podmínky jsou spíše v režimu zaváděcích cen. Nové cenové kalkulace budou dohodnuty v nadcházejícím období a budou závislé mj. i na územním pokrytí a samozřejmě i na počtu zákazníků v dané síti.

Na stejném diskuzním fóru v Brně zazněl od zástupců Českého Telecomu a jejich dceřinné společnosti Omnicom zájem také vysílat regionální programy, včetně diskutovaného vysílání v Brně. ČTc provozuje tzv. buňkový síťový systém, který by měl umožnit vysílání odpojovaných regionálních programů i na menších územích, než jsou dnešní VÚS celky. Český Telecom vysílá nyní digitálně jen na základě dočasné 60denní licence, která je platná do 7.12.2005 a lze předpokládat její prodloužení. ČTc (resp.Omicom) zatím ve své síti vysílá jen program TV Óčko, včetně doplňkových služeb.

ČT zatím na dobu dočasného vysílání ČTc vydala předběžný souhlas s umístěním programu ČT i v síti „C“ Českého Telecomu v Brně, k tomu se ještě musí vyjádřit RRTV. Česká televize pro regulérní vysílání podle vyjádření jejich zástupců preferuje pro své programy síť „A“, kde již běží plný komerční provoz a kde jsou umístěny i programy Českého rozhlasu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání eviduje již také eviduje žádosti komerčních regionálních projektů o rozšíření vysílání i pro digitální vysílání dle platných licenčních podmínek. Rada o těchto žádostech stejně jako o žádosti televize Prima (opakovaná žádost po odmítnutí původní žádosti a následném zrušujícím soudním rozhodnutí) zatím nerozhodla, projednávání žádostí bylo přerušeno a bylo nařízeno tzv. ústní jednání.


Ing.Zdeněk Duspiva, publicista, foto redakce satCentrum, 25.10.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.10.2005 • Komplikace v digitálním příjmu televize Prima
19.10.2005 • ČT připravuje svůj čtvrtý program, věnovaný sportu [ 9 ]
19.10.2005 • Rada schválila žádost Novy vysílat v digitální síti A spolu s ČT [ 3 ]
17.10.2005 • TV JOJ je už zakódovaná - aktualizováno [ 11 ]
16.10.2005 • V pátek 21. 10. 2005 bude spuštěno řádné DVB-T vysílání v ČR [ 3 ]
13.10.2005 • NHL se vrací na Galaxii-sport !

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  podekovani 

25.10.2005 18:33 • 007
Byl jsem taky na tom setkani v Brne a chtel bych podekovat ing. Hrubcovi, ze se v diskuzi zastal Brnaku, republika neni jen Praha, je skoda ze CRa je sice pripraveno, ale asi jen tak napul, no uvidime co bude dal ...
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist