Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 23:31:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

V pátek 21. 10. 2005 bude spuštěno řádné DVB-T vysílání v ČR

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 16.10.2005


Řádné digitální vysílání DVB-T v ČR v síti A začne v pátek 21. října 2005. V síti provozované Českými radiokomunikacemi - JTR Management (dále jen ČRa) budou podle vyjádření České televize (ČT) všechny tři současné programy veřejnoprávní televize, tedy ČT1, ČT2 a zpravodajský kanál ČT24. Česká televize dostala povolení vysílat v ostrém režimu od Českého telekomunikačního úřadu letos v červenci na základě vlastní žádosti.

Síť A zatím pokrývá pouze Prahu a okolí z vysílačů Praha – město a Cukrák v jednofrekvenční síti na 25. televizním kanálu, v příštím roce (v prvním čtvrtletí roku 2006) by se měla rozšířit i na Brno a Ostravu, a následně i do dalších regionů.

Síť A vyhradila loni Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pro veřejnoprávní média Českou televizi a Český rozhlas (ČRo). Měly by se tedy 21. října v paketu objevit i stanice veřejnoprávního rozhlasu - ČRo.

Síť A tedy nebude při spuštění v pátek veřejnoprávním multiplexem tak, jak o něm hovoří zákon o elektronických komunikacích (tj. datovým tokem, jehož obsah budou tvořit pouze Český rozhlas a Česká televize). Tiskový mluvčí ČT Martin Krafl už dříve uvedl, že televize počítá se spuštěním veřejnoprávního multiplexu až po roce 2007, kdy dojde k definitivnímu přerozdělení kmitočtů. Do té doby se nebrání zařazení do sítě s některým z provozovatelů komerčního vysílání.

Vzhledem k tomu, že Česká televize a Nova vydaly 29. září 2005 společné memorandum, ve kterém odsoudily průtahy spojené se zaváděním pozemního digitálního vysílání v České republice, předpokládáme, že se 21.10. objeví v paketu DVB-T vedle ČT1, ČT2 a ČT24 také signál TV Nova.

TV Prima však zřejmě v paketu nebude, ta se ke společnému memorandu ČT a Novy nepřidala, protože usiluje o programovou pozici ve vysílací síti B společnosti Czech Digital Group. Proto podala na RRTV žádost o přidělení digitálních kmitočtů v Praze a Brně. Prima se vyjádřila, že může začít vysílat do dvou či třech měsíců od souhlasu Rady, ovšem nechce sdílení s regionálními televizemi, které má podle licence povinnost šířit na svých analogových kanálech.

Zatímco síť A vyhradila loni RRTV pro veřejnoprávní média - Českou televizi a Český rozhlas, pro další dvě sítě – B a C - vyhlásila loni v listopadu výběrové řízení na licence; zatím však žádné neudělila.

Programy v paketu DVB-T mohou lidé sledovat, pokud vlastní receiver pro terestrický digitální příjem – tzvn. set-top box. Obraz, zvuk, teletext a další složky se kódují dle standardu MPEG-2. Pro vysílání se využívá modulace COFDM s 6817 nosnými přenášenými v běžném televizním kanálu (8 MHz). Pro dosažení optimálního pokrytí je možné vysílat synchronně několika vysílači pracujícími na stejném kmitočtu (v tzv. jednofrekvenční síti). Signály jsou velmi dobře zabezpečeny proti chybám v přenosu.

Digitální vysílání přinese lidem více programů, lepší kvalitu obrazu i doplňkové služby (EPG, MHP, později interaktivitu). V první fázi bude dostupných ve 3 sítích 12 programů, v další fázi se počet digitálních sítí ještě zdvojnásobí, a lidé v ČR by tak měli možnost přijímat 24 programů.


Hlavní výhody DVB-T

- jednoduchost - příjem na běžnou venkovní anténu, v místě s dostatečně silným signálem i na pokojovou anténu, bez satelitní paraboly a kabelové přípojky

- kvalitní obraz a zvuk (bez odrazů a šumů)

- možnost mobilního příjmu v dopravních prostředcích

- ekologické a ekonomické vysílání (čtyři až šest digitálních televizních programů místo jediného analogového v jednom televizním kanálu, podstatně nižší výkony vysílačů, využití existující vysílací infrastruktury - vysílací věže, antény)

- příjem pomocí integrovaného digitálního televizoru, přídavného set-top boxu ke stávajícímu analogovému televizoru nebo počítačového příslušenství (karty a moduly na PCI a USB rozhraní)

- kromě televizního vysílání umožňuje i vysílání rozhlasových stanic

- podrobné informace o pořadech (EPG- elektronický programový průvodce)

- další přidané datové služby (MHP - Multimedia Home Platform)


Historie digitálního vysílání ČRa

ČRa provozují od 12. května 2000 na základě licence přidělené Radou pro rozhlasové a televizní vysílání na vlastní náklady experimentální digitální vysílání DVB-T z vysílače Praha - město a Cukrák v jednofrekvenční síti na 25.kanálu, v jehož rámci jsou vysílány i tři rozhlasové programy.

V červenci 2004 Český telekomunikační úřad přidělil ČRa jako jednomu ze 3 operátorů sadu kmitočtů pro šíření programů prostřednictvím digitálního vysílání ve standardu DVB-T.

Multiplex ČRa - síť A - bude mít největší pokrytí a měl pokrýt území, na kterém žije cca 75 % obyvatel České republiky. Cílový stav by měl představovat penetraci 97% obyvatel ČR, která však závisí na přidělení dalších kmitočtů pro DVB-T.

Z vysílače Praha - město se bude vysílat okamžitě. Dodací lhůty na další technologická zařízení jsou minimálně tři měsíce. Další vysílače ve velkých aglomeracích jako je Praha, Brno, Ostrava a další dokáže ČRa spustit během dalších cca 4 měsíců. Potom bude postupně pokrývat další oblasti (údaj převzat ze stránky ČRa).

Největší výhodou technického řešení ČRa je využití stávajících lokalit a z toho plynoucí úspory při výstavbě sítě. Další výhodou pro diváky je to, že nebudou nuceni přesměrovat své antény. V experimentálním digitálním TV vysílání používá ČRa při vysílání tzv. statistický multiplex, který umožňuje vysílat 5 programů místo 4.


S využitím zdroje: ČTK, duk, gcm, Česká média, DigiZone, České radiokomunikace


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.10.2005 • ČT připravuje svůj čtvrtý program, věnovaný sportu [ 9 ]
19.10.2005 • Rada schválila žádost Novy vysílat v digitální síti A spolu s ČT [ 3 ]
17.10.2005 • TV JOJ je už zakódovaná - aktualizováno [ 11 ]
13.10.2005 • NHL se vrací na Galaxii-sport !
13.10.2005 • …Česká televize bez Czechlinku ? [ 11 ]
13.10.2005 • Czechlink bez České televize… ? [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Ale jinak díky.. 

17.10.2005 22:31 • PavelK
Ale jinak díky za info a myslím, že by bylo vhodné přinést odpovědi na všetečné dotazy redaktorů na "pátečním přestřihování mašlí". Myslím, že je na co se ptát a ne si pořád odpovídat sám...
 
 
  Zahájení???? 

17.10.2005 22:27 • PavelK
Mnoho slov a skutek utek´, tak by se dalo asi charakterizovat tzv. zahájení DVB-T. Pro Pražáky, několik let sledující testovací vysílání nic nového, spíše naopak, pro zbytek republiky rozpaky nad rychlostí "zahajování".
Navíc v článku je řada nepřesností :
1. 21.10.2005 NEBUDE spuštěno ŘÁDNÉ vysílání DVB-T; správná informace je : začne vysílat první vysílač multiplexu A . Za řádné vysílání lze považovat,až pokrytí multiplexem bude mnohem více než 50%. Pokud vím, v každých licenčních podmínkách je stanoveno, jaké pokrytí má být do jaké doby po udělení licence. Zde je termín 31.1.2006 a určitě to nebude jen ten vysílač v Praze (který tu už vysílá několik let, zkušebně).
2.Memorandum ČT/Nova , které zde autor zmiňuje, rozhodně neodsuzuje průtahy se zaváděním DVB-T a pokud to autor tak chápe, nutno mu připomenout,že to byla právě Nova, která svým "masivním" postojem rozvoj DVB v ČR úspěšně blokovala, takže spíše bych to chápal jako skandální alibismus.
3. U výhod DVB-T bych vypustil mobilní příjem v dopravních prostředcích; možná tak jenom ve vrtulníku kroužícím okolo vysílačů...
4. Zajímavá je informace o dodacích lhůtách- je-li to pravda, tak nic nebrání,aby už byly VŠECHNY ostatní vysílače objednány a během několika měsíců i namontovány!? Takhle to vypadá, že než se ČRa rozhýbají, tak bude r.2007 , kdy má MuxA zkončit a být nahrazen novými vyjednanými multiplexy!
5. S výhodami pro diváky - nebudou muset přesměrovávat své antény... To je docela možné, protože řada z nich je bude muset vyhodit - buď proto, že kanál DVB-T jaksi nebude v pásmu stáv.kanálové antény nebo proto že vestavěný zesilovač "zaintermoduluje" slabší DVB-T vysílač stávajícím analogovým anebo, a to bude vůbec nejčastější případ - proto, že nic nechytí!! Jako příklad bych uvedl předpokládané pokrytí území severní Moravy , které absolutně neodpovídá realitě a budu hodně zvědav,až ČRa předloží výsledky skutečných měření MuxuA!
 
 
  jenda 

17.10.2005 11:55 • anonym
Ja to moc nechapu... bude se vysilat Nova, CT1, CT2 a CT24. OK, ale tyhle kanaly mame uz davno ve dvou "testovacich" paketech, takze co timhle ziskame? Nic novyho, takze ani nic zajimavyho... kdyby to raci vyuzili napr. pro CT1+1 nebo Nova 2... proc dalsi kopie toho co uz mame? To je tak tezky rozdat licence na 3 multiplexy a vyuzit je efektivne a ne pro kopie? Myslim, ze po vic jak 5 letech testovani vime, ze to funguje, tak to uz sakra porad neprotahujte a rozjedte tady 15 ruznejch kanalu....
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist