Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 16:24:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

…Česká televize bez Czechlinku ?

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 13.10.2005


Po zrušení výběrových řízení na nového dodavatele satelitní kapacity, up-link i kompresní technologii a po zahájení stěhování Czechlinku z Eurobirdu zavládla mezi příjemci satelitního signálu ČT určitá nejistota. Zda bude Česká televize i nadále vysílat v tomto digitálním satelitním paketu českých televizí zajímá v současné době asi většinu čtenářů webu satCentrum, kteří přetáčí své paraboly na novou satelitní pozici. Připravili jsme si proto pro tiskového mluvčího ČT pana Martina Krafla několik dotazů:

Protože Česká televize je veřejnoprávní institucí, byla vypsána veřejná zakázka na nového dodavatele "Služby pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi". Protože signál se musí na družici také z areálu z Kavčích hor nějak dopravit, připojila ČT ještě další veřejnou zakázku na "Služby up-linku pro Českou televizi" a třetí výběrové řízení bylo vypsané na kompresní technologii.


Všechna tři řízení však byla zrušena, je to pravda? Kdy budou vypsaná nová?

Na základě doporučení komise a rozhodnutím generálního ředitele J.Janečka z 20.9.2005 byly všechny tři části výběrového řízení zrušeny. Informace o zrušení je uveřejněna na obvyklých stránkách veřejných zakázek. Důvodem zrušení byla především změna požadavků na rozsah programů ČT přenášených v satelitním multiplexu (zakázka byla vypisována pro dva programy), nyní dochází k rozšíření o další programové pozice. V současné době již probíhá příprava sestavení zadávací dokumentace pro druhé kolo výběrového řízení, které bude akcentovat nové požadavky ČT.


Stihne se to do 31.1.2006, kdy končí pronájem Eurobirdu?

Vzhledem ke složitosti zakázky, po zkušenostech z prvního kola a s ohledem na dobu instalace potřebné technologie předpokládáme ukončení výběru v horizontu prvního pololetí 2006. Do doby výběru nového poskytovatele služby bude přenos nadále zajišťován dočasně u stávajícího poskytovatele - pozemní služby zajistí CzechLink, satelitní přenos T-systems International.


Bude vůbec zájem, aby ČT vysílala v Czechlinku, když jsou terestrické vysílače zabezpečeny optickými datovými linkami a satelitní signál už tedy není primárním distribučním zdrojem?

Primární distribuce satelitní cestou je záložní trasou pro optické spojení a slouží jako jediný zdroj signálu na mnoha dalších vysílačích menšího výkonu a převaděčích. Je také použita jako zdroj pro kabelové sítě. Naše další vysílání ovšem není spojeno s Czechlinkem, poskytovatel této služby vzejde z veřejné soutěže.


Zůstanou tedy prg. ČT1, ČT2 i nadále v Czechlinku? ČT24 je FTA a nemusí tam být...

Jak bylo řečeno výše, dočasně signál ČT v Czechlinku ještě bude, včetně ČT24, ovšem na nové pozici jako ostatní české a slovenské programy.


Nestačí předat datový tok (ČT1, ČT2, ČT24) jinému providerovi (UPC, Satplus, jiný...) k vysílání např. na Astře v jeho platformě s podmínku, že bude nadále volně šířit kanál ČT24 aby byl dostupný co největšímu počtu zájemců o vysílání ČT u nás a v cizině, případně doplnit podmínkou o šíření budoucího zahraničního kanálu ČT (ČT International)?

V tomto smyslu je vypisováno i druhé kolo výběrového řízení na satelitní službu, kdy ČT předá poskytovateli datový tok a ten zajistí jeho satelitní přenos.


Czechlink už vysílá (včetně ČT1, ČT2 a ČT24) na nové pozici na Astře 3A, což však vyvolalo řadu negativních ohlasů u našich krajanů zejména v jižní a jihovýchodní Evropě (ale i jinde). Pokrytí Astry 3A je totiž mnohem horší jak u Eurobirdu (vyzařovací diagramy obou satelitů jsou např. v článku se stejným problémem se Slovak linkem).

Protože současný smluvní partner satelitní distribuce T-systems International přesunul kapacitu, se kterou disponuje ve prospěch programů z Velké Britanie, byla alternativní nabídka služeb zprostředkována právě pomocí satelitu ASTRA 3A. Poslední jednání ještě probíhala na veletrhu IBC v září 2005, přes maximální snahu českých zástupců se ale nepodařilo získat kapacitu na EUROBIRDu1 pro naše programy.


Je stále zájem parlamentu a Čechoameričanů k vysílání zahraničního programu - mixu do Ameriky?

Co se týká mezinárodního programu, ČT v nejbližší době s jeho výrobou nepočítá, trvá však zájem o jeho výrobu a šíření do USA a Kanady, kterou má zajistit společnost při Česko-americkém institutu. Jednání o této alternativě však ještě nejsou uzavřena.


Nechystá se specializovaný kanál ČT International, který by převzal osvětu a propagaci ČR v cizině? Ten by musel pak přirozeně být na satelitu s lepším pokrytím.

Česká televize se v současné době po programové i technické stránce zaměřuje především na výrobu nových kanálů v rámci DVB-T vysílání a s podobnou programovou náplní prozatím nepočítá.


Děkujeme za odpovědi


za satCentrum se tiskového mluvčího ČT Martina Krafla ptal Václav Hrubec, foto autor a archív ČT (1)


Doporučujeme si dále přečíst články: Czechlink bez České televize... ?
Veřejná zakázka na službu pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 11   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.10.2005 • TV JOJ je už zakódovaná - aktualizováno [ 11 ]
16.10.2005 • V pátek 21. 10. 2005 bude spuštěno řádné DVB-T vysílání v ČR [ 3 ]
13.10.2005 • NHL se vrací na Galaxii-sport !
13.10.2005 • Czechlink bez České televize… ? [ 2 ]
11.10.2005 • Zakódování TV JOJ se odkládá [ 6 ]
10.10.2005 • UPC zahájí příští rok televizní vysílání v systému HDTV [ 13 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Jedná se bohužel asi jednak o ... 

24.10.2005 15:01 • anonym
Jedná se bohužel asi jednak o tunel a jednak o zlo zvaný outsourcing. Prostě jim tam přišel nějaký menedžr a řekl že prostě se bude všechno outsourcovat a myl jim s tim hlavu. Takže místo toho aby to dělaly tři baby a dva technici z ČT co komunikují s CL(říká se tomu aplikovaná přezaměstnanost ve stylu CT) tak na to najmou celou firmu. Můžou se zkrátka pochlubit že to OUTSOURCUJÍ. Taky se můžou pochlubit tím že ta firma je ,,odborná" neboť prodává a montuje satelitní přijímače;-)
 
 
  pro anonyma 

24.10.2005 08:05 • anonym
a nebylo výběrové řízení vypsáno náhodou i na zajištění kódování? ;-)
Já jen nechápu proč to má pro ČT pořád dělat někdo cizí - to mají tak málo kvalifikovaných zaměstnanců, že to nezvládnou sami, stejně jako např. ORF??? Je to podle mne tunel jako prase, jen se zřejmě ke korýtku cpe už i někdo novej.
ČT by to měla rozjet sama, plně ve své režii, přetáhnout alespoň Primu z CL a bylo by to konečně košer - stávajícím registrovaným držitelům karet CL vydat (v případě technické potřeby) karty nové a to buď zdarma anebo jen za nezbytně nutné nákladové prostředky (odhaduju tak do 500,-Kč i s poštovným) a nové (další) karty svým koncesionářům prodávat za cenu nejvýše do 1.000,-Kč. Jenže to bychom nesměli žít v zemi, kde korupce žije svým vlastním životem a nikdo se ji nesnaží potlačovat (ani když je do očí bijící). A že to jde i v ČT - to už si mohl Janeček a spol. úspěšně ověřit např. i u BSP.
 
 
  Kodovani neni zavisle na umist ... 

23.10.2005 22:24 • anonym
Kodovani neni zavisle na umisteni v Czechlinku i kdyz se ta karta tak jmenuje a udajne pro tenhle paket je. Kodovani ze spravni stranky zajistuje CT firma Thiefs and Tekno logic. Czechlink zajistuje jenom stranku technickou. Hold akorat Zlodej & syn nebude komunikovat ohledne klicu z Czechlinkem ale s nakou_jinou_zkorumpovanou_firmou a.s.
 
 
  Karta 

14.10.2005 13:02 • lah
Chtěl bych jen podotknout: v případě, že ČT nebude v CzechLinku, nebo nepůjdou její programy přes kartu CL rozkódovat - ČT by měla všem zaregistrovaným uživatelům karet CL poslat ZADARMO novou kartu a dekodér.
 
 
  @dovětek PavelK 

14.10.2005 10:21 • Jirka Novák
Tak to je naprosto přesné!
 
 
  ještě dovětek 

14.10.2005 07:43 • PavelK
Jestli si chce ČT říkat VEŘEJNOPRÁVNÍ , tak by měla veřejnosti sdělovat nejen to, co sama uzná za vhodné, ale konzultovat s ní (přinejmenším alespoň s tou odbornou částí veřejnosti) i tak zásadní otázky, jakým způsobem bude šířit alternativním satelitním příjmem svůj signál pro několik dalších desítek tisíc platících koncesionářů. Nechci radit, ale taková veřejná anketa s několika variantami, podpořená názory vlastníků karet CL, by byl hodně dobrý základ pro záchranu silně pošramoceného postavení v této kauze! A vítězný názor bude po zásluze potrestán.....tak nějak??
 
 
  Je to jasné? 

13.10.2005 14:26 • PavelK
Kdo trochu zná p.Krafla, tak ví, že ač se snaží sebevíc, občas se podřekne. Nejprve se podřekl v důvodu zrušení předchozí soutěže - zakázka NEBYLA vypisovaná pro žádné 2 (slovy:dva) programy, ale jen a pouze na datový tok skrzevá 36MHz transpondér (možná 2 analogové programy???).
Podruhé se podřekl ve formulaci nové soutěže: "ČT předá poskytovateli datový tok a ten zajistí jeho satelitní přenos." Tím totiž otvírá možnost, že uplink vůbec nebude na Kavčích Horách a současně bude umožněno,aby se programy ČT staly součástí multiplexu dalších programů, což ovšem není zase tak zcestný nápad, ba naopak. Může to však důvodně budit podezření, že nová soutěž "je šitá na míru"jen jedné jisté firmě, což se jistě nebude líbit ostatním potenciálním soutěžitelům! Je mi jen líto, že veřejnoprávní subjekt opět "peče" další zadání soutěže BEZ JAKÉKOLIV ÚČASTI ODBORNÉ VEŘEJNOSTI, čímž hrozí opět velké technicko-ekonomické škody nejen ČT, ale potažmo i jejím koncesionářům.
Česká televize se nemusí bavit se svými koncesionáři, může se vykašlat na ty, kteří si pořídili sat.příjem a investovali do karet, může je nechat točit parabolou,v zimě, v létě a kdy se jí zamane, ale pak musí počítat s tím, že tito "postižení" se budou bránit(a třeba volit ty,kteří mají v programu privatizaci ČT).
Česká televize denně kritizuje různé podniky a jejich výběrová řízení; z poslední doby např. i Ministerstvo dopravy a jeho výběrové řízení na dodavatele systému elektronického mýtného. Bohužel zní to z obrazovek ČT komicky a nevěrohodně,když si člověk uvědomí, že ČT má sama máslo na hlavě!
Uvědomuje si ČT , že svou neobratností , netransparentností , podivnými obchodními praktikámi se vystavuje čím dál tím většímu riziku, že bude jako organizace zredukována, zčásti zprivatizována, tak, jak naznačují jisté politické a odborné kruhy? Je mi líto, ale i já se domnívám, že by hra(fraška) na veřejnoprávní televizi se 2000 zaměstnanci za 100Kč/měsíčně měla být ukončena...
 
 
  36 MHz transpondér pro dva programy? 

13.10.2005 12:29 • fikus
Tuší někdo, proč ČT požadovala pro šíření svých dvou programů 36 MHz transpondér?
 
 
  Aka je súčasná cena kariet CL ... 

13.10.2005 09:40 • Dodo
Aka je súčasná cena kariet CL 100 korún ? :-)
 
 
  Jestli jsem dobře pochopil, ta ... 

13.10.2005 09:07 • Sam
Jestli jsem dobře pochopil, tak konec ledna příštího roku je definitivní konec CL přes Eurobird. Dále bude tuto službu během cca 6měsícu zajištovat Astra 23.5 a potom -dál se uvidí... Jesli jsem to pochopil špatně, tak mě prosím někdo opravte. Sam.
 
 
  Eurobird 

13.10.2005 07:37 • Nick
To uz bylo predem jasne, ze se nepovede prodlouzit pronajen na Eurobirdu. Tato pozice a transpondery jsou velice dulezite pro BSkyB a jejich planovane rozjeti HDTV na jare 2006. (A zrejme i ten jeden mel pro ne cenu ...)

 
 
Celkový počet komentářů: 11 / zobrazují se: 1 ... 11

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist