Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 17:33:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Czechlink bez České televize… ?

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 13.10.2005


Minulý týden proběhly v Bratislavě Technologické dny slovenské Asociace provozovatelů kabelových televizí (APKT). Na ní vystoupili se svými příspěvky i dva představitelé společnosti Astra (Martin Kubacki a Leszek Bujak), kteří presentovali Astru jako významného providera televizních signálů pro kabelové operátory v našich zemích. Na nedávno aktivovaných transponderech Astry 3A totiž vysílají i pakety domácích televizí – Slovak link a Czechlink, první pozici Astry pak už pět let využívá placená televize UPC Direct. Po skončení výkladu se slide show, kde nechyběly ani vyzařovací diagramy pokrytí byl přenechán časový prostor pro dotazy.

Asi nejfrekventovanější otázkou, následnými polemikami i o přestávkách mimo jednací sál hotelu Danube dále šířenou, bylo: Jak to bude po novém roce se satelitním vysíláním České televize?

Protože tři na jaře vypsaná výběrová řízení (viz článek) na nového dodavatele satelitní kapacity, up-link i kompresní technologii byla na konci minulého měsíce zrušena a Czechlink se stěhuje z Eurobirdu 1 na Astru 3A, zavládla mezi příjemci satelitního signálu ČT určitá nejistota…

Bude dál Česká televize vysílat v platformě Czechlink, nebo bude na úplně jiném satelitu?

Bude vůbec ČT na satelitu? Kacířská otázka, ale má zcela reálný základ. Primární distribuce signálu na všechny hlavní terestrické vysílače v ČR je už zabezpečena optickou sítí ATM Českého Telecomu. Pro splnění veřejnoprávních úkolů vysílání za branné pohotovosti či při napadení státu stačí vysílat pouze jeden veřejnoprávní program, nikoliv dva, tři či více kanálů. ČT 24 je už nyní ze satelitu volně šířena, a to z první pozice Astry (19,2 st. vých.), která má lepší pokrytí jak Eurobird 1 či dokonce nová Astra 3A. Ta rozhodně všechny zastupitelské mise v zahraničí, které mají výjimku k vývozu přístupové karty mimo území ČR, svým omezeným vyzařovací lalokem nepokryje.

Pomineme-li kabelové operátory, tak individuálních abonentů, ať už diváků doma či firemních koncesionářů není zdaleka tolik, aby se satelitní vysílání komerčně zaplatilo. Nezapomeňme také, že rychlý nástup moderních komunikačních technologií může během krátké doby několika málo let umožnit přenos obrazu (a tedy i signálu televize) jinými, pro uživatele pak v konečném hledisku i jednoduššími a dostupnějšími prostředky . Na spadnutí je šíření televizního signálu v datových sítích Českého Telecomu, do konce roku se spustí mobilní sítě třetí generace (G3), do dalších měst postoupí terestrické digitální vysílání. Nástup rychlého internetu, širokopásmových datových sítí, DVB-T či DVB-C tedy může být silnou konkurenci k satelitnímu vysílání České televize.

Zvláště tehdy, pokud ČT nebude na „rozumné“ pozici. Tím diskutující na Technologických dnech APKT mysleli buď nejsledovanější první pozici Astry anebo satelit, kde budou vysílat i ostatní české a slovenské stanice v dostatečně hojném zastoupení, a při jednoduché technické dostupnosti. Čímž myslí kromě orbitální pozice také velikost (plochu území) a sílu pokrytí signálem (z toho se pak odvíjí rozměr přijímacích parabol) a také i způsob kódování a dostupnost přístupových karet.

Na to co bude po ukončení smlouvy na pronájem kapacity na Eurobirdu panovalo mezi diskutujícími několik názorů. Přímý dotaz na představitele Astry z vídeňské marketingové centrály pro střední východní Evropu ale nebyl zodpovězen, ani nemohl, protože jednání o přesunu Slovak linku na Astru 3A řešil za slovenskou stranu přímo s SES Astra v Betzdorfu německý provider Deutsche Telekom, který je současně majoritním vlastníkem Slovak Telekomu - jehož oborový závod Radiokomunikácie zabezpečuje Slovak link. Za českou stranu zase s SES Astra jedná společnost Czechlink s.r.o..

Některé názory diskutujících v Bratislavě byly velmi zajímavé, dá se říci až odvážné. Co byste říkali například příjmu z Amosu, Hellas Satu 2 či Thoru? Pro Amos hovoří nasměrování parabol na mnoha přijímacích střediscích kabelových operátorů, je zde distribuován např. signál stanic AXN, HBO, HBO2, Cinemax a Spektrum. Hellas Sat 2 je zase moderní družice s kvalitním ozářením Evropy i přilehlých zemí na severu Afriky a v na Sinajském poloostrovu v Asii. Na Thoru 3 vysílá paket Telenor Slovakia, zde však byly špatné zkušenosti s distribucí signálu na up-link.

Někteří diskutující pak reagovali na v závěru minulého měsíce zveřejněnou informaci o senátorské podpoře projektu vysílání do USA a Kanady, se kterou přišla nevládní organizace Institutu českoamerických studií, a nabízeli jako možnost distribuci signálu z některého z Telstarů, Intelsatů či Atlantic Birdů na západním satelitním orbitu...


Nemyslí nyní ČT spíše na rozjetí svého terestrické vysílání (DVB-T), než na satelit? I taková otázka v diskusi několikrát padla. Celkově však samotná polemika (byť zástupců kabelových operátorů, kteří signál ČT ze satelitu potřebují pro další distribuci) však nic neřeší, rozhodnutí musí učinit České televize.

Obrátili jsme se proto na tiskového mluvčího ČT Martina Krafla s několika nejčastěji pokládanými dotazy nejen z této debaty, ale i od čtenářů webu satCentrum. Jeho odpovědi přinášíme v následujícím článku …Česká televize bez Czechlinku ?.


Text a foto: Václav Hrubec, 13.10.2005


Doporučujeme si dále přečíst článek: Veřejná zakázka na službu pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.10.2005 • V pátek 21. 10. 2005 bude spuštěno řádné DVB-T vysílání v ČR [ 3 ]
13.10.2005 • NHL se vrací na Galaxii-sport !
13.10.2005 • …Česká televize bez Czechlinku ? [ 11 ]
11.10.2005 • Zakódování TV JOJ se odkládá [ 6 ]
10.10.2005 • UPC zahájí příští rok televizní vysílání v systému HDTV [ 13 ]
09.10.2005 • TV JOJ začne na Slovak linku testovat kódování - aktualizováno [ 17 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ČT na satu 

16.10.2005 19:47 • PeVy
Kdyby ČT ukončila své vysílání na satu, příjde minimálně o jednoho platícího koncesionáře (moji osobu) a věřím, že bych zdaleka nebyl sám !!
 
 
  Ukončení příjmu ČT ze satelitu ... 

13.10.2005 20:05 • antsat
Ukončení příjmu ČT ze satelitu bude míti za následek další krok zpět.Je vidno jak jsme natom dopravdy.Chudáci z východu.Kouknite na náše sousedy a je vidět jak jsme natom
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist