Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 21:53:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

30. června úspěšně končí složitý proces digitalizace televizního vysílání

  Autor: PR Press NKS , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 27.06.2012


30. 6. 2012 definitivně skončí několikaletý proces digitalizace televizního vysílání v ČR. „Všechny vysílače velkého výkonu jsou již vypnuté, oprávnění k analogovému vysílání má však dosud několik vysílačů malého výkonu. Vysílat mohou nejdéle do 30. 6. 2012,“ říká Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR (NKS).


Zemské analogové televizní vysílání se v jednotlivých územních oblastech postupně vypínalo již od roku 2009 a lidé přecházeli na příjem vysílání digitálního. Rozložení termínů vypínání do několika let bylo nutné kvůli nedostatečnému počtu volných frekvencí pro celoplošné spuštění digitálního vysílání. „Proces digitalizace televizního vysílání v ČR byl zcela bezprecedentní, vycházel z mnoha mimořádně komplikovaných vstupních podmínek a vyžadoval koordinaci mnoha zainteresovaných subjektů,“ popisuje Zdeněk Duspiva.

Celý průběh digitalizace se řídil nařízením vlády o technickém plánu přechodu (TTP) a bezproblémovému průběhu pomáhala intenzivní informační kampaň.

V rozsáhlém průzkumu označilo 61 % obyvatel tuto informační kampaň za dobrou a 33 % dokonce velmi dobrou. Kampaň dokonce získala ocenění v soutěži Česká cena PR. Díky ní přešlo 94 % obyvatel na digitální vysílání již před termínem vypnutí zemského analogového televizního vysílání v dané územní oblasti a celý proces se tak obešel bez výraznějších problémů.

„Velkou pozornost jsme věnovali zejména seniorům, osobám se zdravotním postižením, sociálním ústavům, ústavům s pečovatelskou službou a podobně. Na tyto účely směřovala i velká část rozpočtu celé kampaně,“ říká Zdeněk Duspiva.

Díky procesu digitalizace došlo k výraznému nárůstu počtu televizních programů, zvýšení kvality televizního vysílání, zlepšení pokrytí televizním signálem a v neposlední řadě také k uvolnění kmitočtů, které v budoucnu umožní rozvoj mobilních služeb a vysokorychlostního internetu.

Oproti původním 4 celoplošným televizním programům (ČT1, ČT2, Nova, Prima) mohou lidé nyní z pozemních vysílačů přijímat 3 celoplošné digitální multiplexy, v rámci kterých je vysíláno více než 10 televizních programů. Další programy jsou vysílány regionálně. V Praze, Brně a Ostravě je navíc k dispozici 4. multiplex s vysíláním ve vysokém rozlišení, který se v těchto dnech rozšiřuje do dalších lokalit.

„Všechny televizní stanice si, co se týče pokrytí, výrazně polepšily. Multiplex 1 pokrývá 99,9 % obyvatel, multiplex 2 pak 99,8 % obyvatel a multiplex 3 o něco méně, tedy 96,3 % obyvatel,“ říká Tadeáš Novák, tiskový mluvčí projektu digitalizace televizního vysílání.

Spolu s koncem procesu digitalizace skončí i činnost NKS, která měla celý proces na starosti. „Z pozice předsedy NKS bych označil celý proces digitalizace televizního vysílání za více než úspěšný. Podařilo se zajistit velmi vysokou informovanost obyvatel, dodržet termíny dané technickým plánem přechodu a zároveň ušetřit velkou část prostředků, které byly na informační kampaň původně schváleny,“ shrnuje závěr digitalizace národní koordinátor Zdeněk Duspiva.

Další informace o digitalizaci na www.digitalne.tv nebo na infolince 800 90 60 30.


O Národní koordinační skupině

Národní koordinační skupina (NKS) je centrálním koordinačním orgánem, jehož zřízení schválila vláda ČR z důvodu potřeby koordinovat celý proces přechodu na digitální vysílání s přesahem do mnoha resortů a oblastí. NKS realizuje informační kampaň, jejímiž hlavními pilíři jsou bezplatná infolinka 800 90 60 30 a webové stránky www.digitalne.tv. Více viz www.digitalne.tv a www.mvcr.cz/digitalni-televizni-vysilani.aspx


Tadeáš Novák, tiskový mluvčí projektu digitalizace TV vysílání


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.06.2012 • Regionalnitelevize.cz odstartovala velkou letní soutěž Najdi si satelit
20.06.2012 • Sony Pictures Television Networks otvára miestnu pobočku v Českej republike a na Slovensku
18.06.2012 • Vzniklo nové Sdružení pro měření sledovanosti
15.06.2012 • Informace o problému systému Irdeto - Aktualizováno! [ 1 ]
11.06.2012 • Vše co potřebujete vědět o Servisním poplatku! [ 10 ]
05.06.2012 • Setkání prodejců M77 Group v ČR v Brně – 3. část [ 13 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist