Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 09:13:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Diela z tvorby RTVS na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch

  Autor: PR Press RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 08.09.2012




Piatkovým večerom 7. septembra 2012 zahájil filmový festival Cinematik v Piešťanoch svoj siedmy ročník a nebudú na ňom chýbať ani diela z tvorby RTVS, či koprodukčné filmy.


Hneď v piatok bol uvedený 1. diel šesťdielnej série s názvom Zbohom, súdruhovia od autorov Jean-Francois Colosimo, Gyorgy Dalos, Andrei Nekrasov. Ide o inovatívny televízny dokumentárny seriál, ktorý mapuje obdobie rokov 1975-1991. Rozpráva príbeh šestnásťročného obdobia sovietskej ríše od jej vrcholného obdobia po rozpad. Seriál sa nakrúcal v 12 európskych krajinách. Udalosti sú prerozprávané z pohľadu autentických svedkov doby – súdobých činných politikov, ako aj obyčajných ľudí s nezvyčajnými príbehmi, ktorí prispeli občianskymi iniciatívami k rozpadu impéria, ktorý vtedy nikto, nijakí politici, ba ani príslušníci tajných služieb, nepredpokladali. Prvá časť s názvom Výhra zachytáva obdobie v rokoch 1975-1979.

V piatok o 19. hod. v rámci slávnostného otvorenia festivalu bol premietnutý dokumentárny film, ktorý sa teší pozitívnej kritike profesionálov, s názvom Až do mesta Aš režisérky a scenáristky Ivety Grófovej. Hlavnou postavou dokumentu je Dorotka pochádzajúca z rómskej osady v Petrovej pri Bardejove. Vzhľadom k prostrediu, v ktorom žije je to veľmi šikovné a úspešné mladé dievča plné ilúzií a snov o svojej budúcnosti. Dotiahne to až na maturitu z odboru Obchodný pracovník a vo svojich 19-tich ešte nemá žiadne deti. Avšak v rodnom Bardejove nevie zohnať prácu a preto sa rozhodne opustiť domov a cestovať za šťastím. Až do mesta Aš.

Cinematik uvedie aj dokumentárny film autorov Mareka Šulíka a Jany Bučky Zvonky Šťastia. Tento celovečerný dokumentárny film sa pokúša ukázať a pochopiť, s čím slovenskí Rómovia bojujú. Príbeh sa odohráva v osade blízko východoslovenskej dediny Víťaz - Dolina. Hlavnými protagonistami filmu sú bratranec a sesternica Roman a Mariena, ktorí v sebe nesú nespokojnosť so svojím životom, ale i túžbu ho zmeniť. Osada Víťaz je predobrazom najchudobnejších osád, nefunkčne prežívajúca na okraji záujmu bielych, v stave rozkladu. Mariena a Roman by sa radi živili spievaním. Nahrali aj niekoľko CD s vlastnými textami. Je to rompop: syntetizátorová hudba, výrazné bubny, echo a spev. Pri jednej z našich návštev Mariena povedala, že by vedela urobiť lepšie divadlo, ako Cigáni idú do neba, že jej predstavenie by pravdivejšie ukazovalo život Rómov.

Príbehy tatranských štítov je dokumentárny film Pavla Barabáša. Hlavnou témou filmu sú Vysoké tatry - symbol Slovenska, úkryt a útočisko pre všetkých, ktorí hľadajú pokoj a úľavu pre svoju dušu. Ich neopakovateľná atmosféra a vznešenosť si pýtajú celého človeka. Kto vstupuje na ich teritórium, mal by prichádzať v pokore a úcte. Je to zvláštne územie, ktoré netoleruje pretvárku, ani pýchu. Ak ich chcete pokoriť, ukážu vám len kamennú tvár. Ak by ste ich však s pokorou chceli spoznať, odhalia vám kúsok svojho pradávneho tajomstva... Na pozadí krásnej prírody vám dokument otvára bránu a vy máte možnosť zúčastniť sa výstupov na najkrajšie tatranské štíty.

Predpremiéru na Cinematiku bude mať ďalšie dielo z dramatického cyklu Filmoviedky s názvom Náhradná matka od režisérky Yvonne Vavrovej a scenáristu Miloša Ruppeldta ml.


Barbora Hanzelová, ArtD., Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska, Sekcia komunikácie RTVS


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.09.2012 • Novou riaditeľkou komunikácie RTVS je Daša Matušíková
29.08.2012 • ČT má nového ředitele dětského kanálu, Petra Kolihu
29.08.2012 • S Českou televizí loučí ředitel techniky Rudolf Pop
12.08.2012 • Do tímu generálneho riaditeľa Václava Miku nastupuje Darina Kyselová
31.07.2012 • Novým ředitelem PR a komunikace skupiny Nova se stal Josef Koukolíček
06.07.2012 • Digitalizácia v Rozhlase a televízii Slovenska sa úspešne rozbehla

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist