Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 09:42:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

WorldSpace vypustí další satelit

  Autor: P.Miklík, redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 10.01.2006


Provozovatel satelitního rozhlasového vysílání WorldSpace dostal od amerického telekomunikačního úřadu Federal Communications Commission (FCC) souhlas k vypuštění další satelitu - Afristar-2, který pokryje i Evropu. Worldspace je satelitní poskytovatel programů, který v této oblasti působí od roku 1990 a se svojí nabídkou pokrývá asi 130 zemí.


Projekt satelitního rozhlasového vysílání WorldSpace vznikl v devadesátých letech minulého století pod patronací OSN na pomoc zejména zaostalým zemích v Africe, Asii a Jižní Americe - přinést rozhlasové vysílání, výukové a vzdělávací relace a data i do těch nejzapadlejších a odlehlých vesnic. I tam, kde není pravidelná dodávka elektrické energie a domorodí obyvatelé kočují z místa na místo a je tedy těžké pro ně budovat nějaké mise či školy. V roce 1997 pak byla založena nevýdělečná organizace WorldSpace Foundation.

Postupně se začaly připravovat vlastní projekty Canal Educative Francophone pro výchovu a informace zejména ve frankofonních zemích Afriky a Africa Learning Channel, jako kulturně vzdělávací kanál v angličtině, připravovaný ve spolupráci s UNICEF. Pro vysílání se nejdříve uvažovalo se sítí řady malých krátkovlnných a středovlnných stanic, nakonec se však prosadila unikátní myšlenka zprovoznění tří satelitních družic, zavěšených na geostacionární dráze nad rovníkem, které by pomocí tří svazků – beamů pro každý satelit ozařovaly až 80 procent lidské populace v Africe, Asii, Jižní a Střední Americe a ve velké části Evropy a Oceánie.

Družice dostaly název AfriStar (umístěná je na pozici 21 st.východně), AsiaStar (105 st.východně) a AmeriStar (95 st.západně), každá má šest transponderů, vždy dva pro jeden svazek a vysílá se v L pásmu, v segmentu ohraničeném frekvencí 1,452 a 1,492 GHz, s levo a pravotočivou polarizací, v digitální kompresi MPEG-2, Layer 3. Každý svazek může použít až 50 vysílacích kanálů, kdy na každém může vysílat až 8 programů – rozhlasových stanic, audiokanálů anebo datových přenosů. Program lze přijímat na speciální malé receivery s malou čtvercovou anténou ve které je aktivní zesilovač. Na trhu jsou k dostání receivery Hitachi, JVC, Sanyo, JoyEar, WSSR či Panasonic a přibývají postupně i další výrobci. Ke každému prodávanému receiveru WorldSpace lze dokoupit kartu do počítače, která se propojí s přijímačem a jsou pak dostupná data ve formě jednostranného internetu či spíše vzdělávacích knih a encyklopedií.

Družice WorldSpace jsou umístěné tak, aby pokrývaly co nejlépe danou oblast zejména rozvojových zemí, ale v redakci satCentrum jsme vyzkoušeli i příjem v našich podmínkách a byli jsem mile překvapeni kvalitou signálu a bezproblémovým příjmem i s malou obdélníkovou anténou, postavenou za oknem vevnitř místnosti.

V Evropě lze bez problémů zachytit signál západního svazku AfriStaru 1, transponder č.5, frq.1478 MHz, RZ, SR 1840, FEC 1/2, a transpoder č.6, frq. 1481 MHz, LZ, SR 1840, FEC 1/2.

Nyní současnou flotilu doplní další satelit - AfriStar-2. Nová družice by měla být umístěna na společné orbitální pozici 21° východně, kde se nachází stávající satelit Afristar-1. Pomocí této družice opět s mnoha rozhlasovými programy chce WorldSpace získat hlavně další trhy v západní Evropě. Satelit by měl také sloužit jako záloha pro Afristar-1. Zda tím WorldSpace odložil plány na vypuštění vlastního satelitu pro Evropu ad akta, není jasné. Původně chtěl provozovatel WorldSpace spolu s telekomunikační společností Alcatel dopravit do vesmíru vlastní satelit pro evropský trh.

Myslíme si, že myšlenka organizace WorldSpace přinést kulturu, výchovu a vzdělání a také i trochu té zábavy do každého, jinak mediálně nedostupného prostoru je velmi záslužná a že pomocí satelitního L pásma se jí to bezezbytku podařilo. Myslím si, že se stále jedná o perspektivní způsob šíření digitálních satelitních kanálů.


Další informace o WorldSpace, popis programové nabídky a testy receiverů naleznete na webu satCentrum v článcích:

Tajemné L pásmo

Seznamte se – světový přijímač s digitálním rádiem WorldSpace – Hitachi KH-WS1

Digitální satelitní přijímač pro WorldSpace – BPL Celeste MK2

Seznamte se: digitální satelitní přijímač pro WorldSpace JOY EAR WS0110


Připravil Petr Miklík a redakce satCentrum s využitím zdrojů: SatNews.de a [ab], Digitalfernsehen.de, 6.1.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.01.2006 • Vysílání Czechlinku z družice Eurobird dnes skončilo [ 15 ]
11.01.2006 • ČRo 4 - Radio Wave startuje již tento pátek [ 11 ]
11.01.2006 • Hochzeit TV - přejete si svatbu v televizi? [ 1 ]
10.01.2006 • Vivendi, TF1 a M6 spojí své placené televizní vysílání
09.01.2006 • UPC Slovensko obohacuje ponuku o športový kanál Sport1 [ 9 ]
09.01.2006 • Kabelová a satelitní televize UPC nabízí ode dneška více sportu - aktualizováno [ 39 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist