Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 17:39:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Koprodukční film ČT Alois Nebel je nejlepším animovaným evropským filmem

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 03.12.2012


Český snímek Alois Nebel, na jehož vzniku se podílela Česká televize, si na konto připsal další mimořádný úspěch – na slavnostním udílení Evropských filmových cen získal včera prvenství v kategorii animovaných filmů. O titul nejlepšího animovaného celovečerního filmu Evropy usiloval v konkurenci španělského snímku Vrásky z prostředí domova důchodců a britského dětského filmu Piráti!.


Černobílý snímek Alois Nebel je celovečerním debutem 38letého režiséra Tomáše Luňáka. Ten včera večer na slavnostním ceremoniálu na Maltě ocenění převzal. „To, že cenu nakonec získáme, jsme opravdu nečekali. Ne, že bychom vyhrát nechtěli, ale nic tomu po celou dobu festivalu nenasvědčovalo, dokonce jsme seděli ve čtvrté řadě na rozdíl od favorita Petera Lorda. Cena je pro nás velkým překvapením, ze kterého máme samozřejmě ohromnou radost,“ řekl v rozhovoru pro Studio 6 Víkend ČT režisér Tomáš Luňák a dodává: "Je to ohromný úspěch a pocta, ve kterou jsme do poslední chvíle nevěřili. Cítili jsme sice podporu od filmařů z celé a především východní Evropy, ale konkurence byla obrovská. Strašně si této ceny vážím. Není to cena jenom pro mne, patří všem spolupracovníkům, koproducentům a hlavně producentovi Pavlovi Strnadovi, který celý projekt inicioval a vybojoval. Věřím, že cena bude v čechách vnímána jako vzpruha pro naší kinematografii a potvrzení, že si zaslouží veřejnou podporu a že je součástí národní kultury."

"Máme z toho obrovskou radost. Já jsem hlavně rád, že se ukázalo, že tomu filmu v zahraničí skutečně rozumí, když to dostalo tu cenu," řekl autor předlohy Jaroslav Rudiš a dodal, že již hovořil se spoluautorem scénáře Jaromírem 99, se kterým si na dálku připili a byli oba dojatí a překvapení. "Konkurence byla velká, film Piráti je z velice úspěšného studia a film Vrásky moc pěkný citlivý příběh. My jsme byli moc rádi už i za nominaci," dodal. Film Tomáše Luňáka byl natočen podle trilogie komiksů, které vytvořil spisovatel Jaroslav Rudiš spolu s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem. Vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, metodou rotoskopie. Za vznikem filmu stojí společnost Negativ.

"Cítím ohromnou satisfakci a mám radost za všechny spolupracovníky a partnery. Nebel vznikl díky velkorysosti Státního fondu v jeho určitém šťastnějším období. Dík patří za výraznou podporu i České televizi. Potvrdilo se, že pokud chceme být mezinárodně úspěšní, nesmíme se bát do podobných projektů systematicky investovat. Nyní slavíme společně u jednoho stolu s hvězdami evropské kinematografie a máme alespoň na moment pocit, že mezi ně patří i česká kinematografie," říká producent Pavel Strnad.

Evropskou filmovou cenu dostali dosud jen dva čeští tvůrci. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Režisérka Helena Třeštíková pak v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentárních filmů se svým snímkem René.

Film Alois Nebel se tak zařadil mezi další koprodukční filmy České televize, které nedávno bodovaly na zahraničních filmových festivalech, jako je např. Soukromý vesmír Heleny Třeštíkové, Poupata Zdeňka Jiráského, Nickyho rodina Matěje Mináče, Modrý tygr Petra Oukropce nebo Dům Zuzany Liové.


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.11.2012 • MTV oslavila třetí narozeniny pořádnou show!
17.11.2012 • Národnú cenu FILM EUROPE AWARD získala herečka Gabriela Marcinková
02.11.2012 • Nový programový riaditeľ televízie DAJTO
30.10.2012 • RTVS si z festivalu Etnofilm Čadca 2012 odniesla dve ceny
25.10.2012 • Česká televize představí v Jihlavě dokumentární projekty tvůrčích producentských skupin
14.10.2012 • Regionalnitelevize.cz zahajuje spolupráci s vysokou a střední školou

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist