Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:22:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Dolby Digital s Humaxem CRCI-5500

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 09.04.2001


V měsíci říjnu loňského roku jsem malou poznámkou u informace o ukončení vysílání promo kanálu Dolby AC3 (Dolby Digital) na Astře (11 670 V, 22000, 5/6) spustil lavinu reakcí jak lze či nelze dekódovat zvukové informace pro prostorové ozvučení (domácí kino), uložené v některých přenášených filmech satelitních televizí.

Testoval jsem neúspěšně příjem s několika receivery, vybavených SPDIF konektorem pro připojení do mého AV receiveru Sony STR 930. Až na konci listopadu jsem mohl zvolat Heuréka, neboť satelitní receiver Humax CRCI-5500 byl prvním, který filmy ze stanice Pro Sieben (Pro7) dekódoval jako Dolby Digital 2/0 či dokonce, pokud vysílaly, jako Dolby Digital 3/2/1 a nikoliv jen PCM. Tedy s úplnou a oddělenou informací do předních a zadních reproduktorů, středového reproduktoru a subwooferu. Zvláště při akčních filmech je zvuková kulisa velmi efektní.

K dekódování je zapotřebí uvedený receiver Humax nové řady 5XX ze softwarem z konce léta a pak samozřejmě i odpovídající zvuková aparatura. Já jsem testoval příjem na receiveru Humax CRCI-5500 s verzí H/W OAK 1.0, SW HCC 1.00.15, ovladačem DCC 1.00.15 a zavaděčem C 2.03 (0015.0000) ze dne 31.července 2000.

Nový software receiveru umožní upgrade podobně jako Nokie či Philipsy ze satelitu Astra, pokud máte starší verzi, můžete si nový software stáhnout na stránkách Humaxe (www.humax.co.kr). Pokud máte své domácí kino a receiver Humax, určitě s upgradem neotálejte. Ale i pokud jste se ještě nerozhodli, jaký digitální satelitní přijímač si pořídit, mohl by být receiver Humax dobrým řešením.

Přijímače Humax se vyrábějí v několika variantách, lišících se zejména druhem vestavěného dekodéru a počtem volných slotů pro připojení modulů CAM přístupové rozhraní Common Interface – CI).

Zmiňovaný receiver Humax CRCI-5500 má zabudovaný dekodér CryptoWorks, tedy štěrbinu, do které se vkládá přístupová karta například pro Czechlink, X-tra Music či pro UPC Direct, používající také stejný způsob kódování. Navíc receiver obsahuje dvě šachty CI pro vložení dalších modulů CAM. Tím se liší od modelu CR-5510, který se prodává také pod označením Czechlink a který uvedené dvě šachty CI nemá, má jen vestavěný modul CryptoWorks.

Receiver je vhodný pro příjem všech digitálních programů, přenášených v normě MPEG 2 (DVB ), a to jak paketů MCPC, tak i jednotlivých kanálů SCPC v pásmu Ku i C. Software přijímače umožňuje obsadit až 4000 paměťových míst pro televizní a rozhlasové programy a podporuje ovládání DiSEqC 1.0 a 1.2 pro multifunkční přepínače pro příjem z více parabol či více zásuvkovém rozvodu a také umožňuje i automatické motorizované natáčení paraboly s motorem a polárním závěsem typu SatScan.

Vyzkoušenou mám variantu s motorem H-H firmy STAB a ofset parabolou o velikosti 85 cm (pozor však na maximální proud konvertoru, který by neměl překročit 120 mA – bez problémů např.MTI či ALPS, pozor na Grundig – nutno jednotlivě vybírat).

Ovládání motoru i případných přepínačů DiSEqC je uskutečněno po jediném koaxiálním kabelu ke konvertoru, ovládání je jednoduché z přehledného on screen menu v českém jazyce.

Receiver podporuje elektronického programového průvodce (EPG), zobrazí skryté titulky (pokud jsou vysílané) a přenese i teletext. Kromě automatického vyhledávání programů na družici č v jedné síti providera lze použít i ruční nastavení parametrů včetně zadání video, audio a PCR PIDů. Oproti dřívějším typům se mi subjektivně zdá, že je odezva receiveru na povely z dálkového ovladače při přepínání kanálů o něco rychlejší, mohla by se však ještě trochu zlepšit uživatelská přívětivost při editaci uložených stanic v paměti. Jako velké plus oceňuji tunerovou smyčku pro další např. analogový přijímač (výstupní F konektor na zadním panelu), dva konektory SCART (včetně RGB či S-VHS) a již zmiňovaný optický digitální audio konektor SPDIF.

Závěrem se dá shrnout, že Humax CRCI-5500 představuje dobré řešení pro středně náročného fanouška satelitního příjmu z více družic, kterému nabídne za rozumný peníz poměrně hodně muziky.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2001 • Nokia Mediamaster 9900S – první seznámení s letošní novinkou [ 1 ]
09.04.2001 • Satelitní receivery s hard diskem – nový trend v příjmu družicové TV [ 1 ]
09.04.2001 • Pozicioner Dual SPD 09 pro digitální přijímače [ 1 ]
09.04.2001 • Zkušenosti se satelitní PC kartou Sky Vision
09.04.2001 • Digitální přijímač pro UPC Direct – Philips DSX 6010S [ 4 ]
09.04.2001 • Seznámení s receiverem Nokia 9800 S

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Môj príspevok 

16.12.2001 20:41 • peter
pripajam sa k otazke:

”Humax pro středně náročného fanouška” - co tedy doporučujete pro high end?

... a myslim to vazne. Chcem si kupit satelit a myslel som ma H5500 alebo 5400(z).

Ktory teda ? - prosim poradte.




 
 
  Ještě by to potřebovalo ... 

06.05.2001 20:53 • Jan Mouca
Ještě by to potřebovalo otevřít DD na Cinedom de luxe a Premiere (paket Premiere World).Tamější vysílání v DD není slučitelné s instalovaným DD firmwarem v Humaxu. Byla by tak rozšířená paleta filmů v DD.
 
 
  Pro high end? 

06.05.2001 17:29 • petr
”Humax pro středně náročného fanouška” - co tedy doporučujete pro high end?



Nevíte třeba o receiveru se seriovym digitalnim vystupem (IEEE1394)?
 
 
  Re: 2xCI na Humaxu 

23.04.2001 06:11 • vhr
Ano, mám to vyzkoušené na svém receiveru doma, v šachtě je jedna karta a v CAM modulu zasunutém v CI je druhá a chodí to bez problémů.
 
 
  2xCI na Humaxu 

20.04.2001 18:03 • Dusan
Je mozne s Humaxom CRCI-5500 prijimat naraz CT z 1 modulu a UPC z druheho?
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist