Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 07:55:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Česká televize spouští pilotní vysílání zvukových popisů pořadů pro nevidomé

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 07.02.2013


Na počátku letošního roku Česká televize odvysílala první ostré testy nové služby Audio Description (AD), která je určena spoluobčanům se zrakovým postižením. Po úspěšně provedených testech se vedení ČT rozhodlo od 1. února 2013 zahájit pilotní vysílání doprovodné zvukové stopy. Služba AD bude plnit roli zvukového popisu obrazové scény pro zrakově handicapované a bude poskytována pouze u vybraných pořadů, zejména u těch, kde dialogy neposkytují dostatek informací nutných pro spolehlivé vnímání děje, respektive myšlenkového poselství televizního díla.


Česká televize tak vychází vstříc divákům se specifickými potřebami a dále rozvíjí a zkvalitňuje poslání vysílatele veřejné služby.

V rámci pilotního režimu vysílání budou zájemci o tuto službu instruováni o způsobu nastavení svých přijímačů, zejména o tom, jak službu aktivovat a jak nastavit vhodný poměr standardního zvukového doprovodu a upřesňujícího komentáře v roli zvukového popisu. Služba nebude vázaná na konkrétní programový okruh a bude dostupná jak v satelitní, tak v pozemní formě vysílání ve standardním rozlišení. V rámci informační kampaně bude představen způsob označování programů této nově nabízené služby. Česká televize, si je díky provedeným testům vědoma toho, že ne všechna příjmová zařízení jsou schopna divákům se specifickými potřebami novou službu uspokojivě poskytnout. Nepokládá však za účelné její zahájení dále odkládat.

„Uvítáme všechny informace o změně obvyklého chování set-top-boxů a vestavěných přijímačů při zpracování standardního zvukového doprovodu a na základě vstupů od diváků, kterým je služba určena, se budeme snažit technické nastavení služby AD optimalizovat tak, aby osobám se specifickými potřebami maximálně vyhovovala a poskytovala tak plnohodnotný a kvalitní zážitek z vysílaného pořadu,“ říká technický ředitel ČT Ivo Ferkl.

Česká televize již vyrobila nebo má v plánu výroby značné množství pořadů opatřených touto službou a to i přes nemalé náklady, které jsou s jejich výrobou spojené. Jedná se například o 14 seriálů, což reprezentuje celkem 137 dílů. Mezi díla opatřená službou AD patří také kultovní seriál ČT Vyprávěj, dále pak přírodopisný zábavný cyklus Zázraky přírody, nový dramatický cyklus Nevinné lži, nebo mysteriózní detektivní triptych Ztracená brána. Nově jsou službou AD vybaveny i pořady Setkání s hvězdou, Hledání ztraceného času, Cirkus Bukowski, Čapkovy kapsy, Ach ty vraždy, Cizinec a krásná paní a dalších 57 solitérů.

V letošním roce se diváci České televize mohou těšit na zpřístupnění dalších pořadů, například kriminálního příběhu Stín smrtihlava, cyklu Neobyčejné životy a velkého množství dokumentů, např. Rozhořčené, Hráč bez limitu, Náš Vašek a Třetí světy. Česká televize bude i nadále neustále rozšiřovat dramaturgický výběr pořadů vhodných pro tuto službu.


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.02.2013 • České Radiokomunikace spustily službu Audio Description Channel - zvukový popis pořadů pro zrakově postižené
08.01.2013 • Panasonic představí na veletrhu ISE 2013 atraktivní inovace
26.10.2012 • Specifikace přijímačů Skylink READY a možné problémy nelicencovaných přijímačů [ 4 ]
07.09.2012 • SES a Sony připravují vysílání 4K UHDTV z družice Astra 3B
09.08.2012 • Nový hmotnostní rekord nosné rakety Ariane 5
23.04.2012 • Ukončení analogového vysílání na Astře [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist